Most recent comments
Moldejazz 2018
Camilla, 1 year, 1 month
Romjulen 2018
Camilla, 1 year, 8 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 2 years, 8 months
Jogging og blogging
Are, 3 years, 8 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 3 years, 8 months
Reading in dark times
Are, 3 years, 10 months
Moldejazz 2016
Camilla, 4 years, 1 month
Dørskilt
Karoline, 4 years, 2 months
Melody Gardot
Camilla, 1 year, 2 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 1 year, 5 months
50 book challenge
Camilla, 8 months, 3 weeks
Ten years ago
Healthy breakfast
Are
Controls
Register

Matspalte: Pommes frites, v.6


Poteter
Her en dag lagde jeg noe jeg ikke husker til middag. Jeg husker imidlertid at jeg følte meg en smule utilfredsstilt etterpå, så jeg bestemte meg for å lage litt mer mat. Kjøleskapet var ganske tomt, fordi jeg skulle reise bort noen dager, men jeg hadde poteter og en flaske soyaolje, så jeg bestemte meg for å lage pommes frites.

Jeg husker at på videregående pleide jeg å lage pommes frites ganske ofte. Jeg hadde nettopp oppdaget at slike frosne pommes man kjøper i butikken, som jeg alltid hadde trodd smakte fryktelig, slett ikke ble så verst hvis man kokte dem i olje i stedet for å varme dem i ovnen. Jeg fikk dessuten også halvregelmessige forsyninger av dansk remulade, som smaker aldeles fortreffelig til pommes (og til det meste annet), og resultatet av alt dette var at vi ganske ofte var en liten gjeng som satt på kjøkkenet i Nordbyen og kokte pommes. Gode tider.

Siden da har jeg imidlertid aldri laget pommes frites, uten at jeg er helt sikker på hvorfor. Uansett, jeg fikk ånden over meg, og bestemte meg for å lage pommes fra grunnen av. Det er latterlig enkelt, alt du trenger er


  • Poteter

  • Olje


Putt en halvliter eller så med olje i en kasserolle, og sett på full guffe på komfyren. Så skreller du potetene (eller ikke), og kutter dem i passende biter. Når oljen har blitt skikkelig varm skrur du ned varmen litt, og slenger du oppi potetbitene. Helst ikke for mange på en gang, for da synker temperaturen for mye. Når du koker første porsjon tar du ut en og en bit og tester den, mens du følger med på klokka, slik at du vet sånn ca hvor lenge de neste porsjonene skal steke. Jeg endte opp med noe slikt som 7 minutter, men nøyaktig tid kommer naturligvis an på temperatur (som igjen kommer an på typen olje) og størrelse og antall på potetbitene.

Varm olje

Når du tar opp en porsjon kan det være greit å slenge dem på litt kjøkkenpapir eller noe slikt, og rulle dem litt rundt for å få av overflødig olje. Som tidligere nevnt funker det bra med dansk remulade til pommes, men i mangel på dette oppdaget jeg at det også passer utmerket med revet parmesan, salt og pepper. Serveres så ferske som mulig, med et glass vin til.

Serveres med et glass vin

-Tor Nordam

Versions:

Version 1

Tor, 17.11.10 02:02

Version 2

Tor, 17.11.10 02:08

Version 3

Tor, 17.11.10 02:09

Version 4

Tor, 17.11.10 02:18

Version 5

Tor, 06.03.11 14:34

Version 6

Tor, 06.03.11 14:36