Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 10 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 10 months
Selvbygger
Camilla, 1 month
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 10 months
Kort hår
Tor, 3 years, 10 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 10 months, 4 weeks
Ten years ago
SVG
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Matspalte!!!

I dag tenkte jeg at jeg skulle skrive litt mer om mat, for det er lenge siden sist. Det skal handle om matpakker, for det har det jo vært en ruckus om i media i det siste, og da er det naturlig å begynne med å presentere Tors teorem:

der P er prisen av pålegg, B er prisen av brød og K er prisen av lunsj i kantina. Det Tors teorem sier er altså at uansett hva slags pålegg du putter på matpakka di vil det alltid være billigere enn å kjøpe lunsj på skolen. Det er naturligvis ikke sant, fordi du kan denge på et gram safran, eller en liten klatt med grisedyr kaviar, og vips kunne du kjøpt tusenvis av wraps for prisen av en bitteliten kanapé, men innfor rimelighetens grenser tror jeg det holder.

En annen ting er at matpakke i en del tilfeller er sunnere eller bedre på andre måter enn kantinelunjs. En wrap f.eks. er jo helt ubrukelig som lunsj, fordi den rett og slett er for liten. Ikke kan du kjøpe to heller, for det koster mer enn en luksusmiddag i Hangaren, så det er bare teit. Baguett er godt, og ikke spesielt usunt, men det er tross alt bare loff, så det er ikke like ekte som matpakke. Frukt og yoghurt er heller ikke noe å satse på, for det blir man ikke mett av. Derfor er matpakke suverent til lunsj.

Men det er ikke mye vits i en matpakke hvis den er så kjip at du ikke gidder å spise den, så derfor skal vi videre se på noen triks for å få bra matpakke. Og den viktigste delen av en nasjonalromantisk matpakke er naturligvis grovbrødet. Det bør være bra saker. Hva man foretrekker er naturligvis en smaksak, men uansett vil brødet utgjøre en viktig del av matpakken, og er derfor verdt å legge litt penger i. Slik jeg ser det vil det ideelle være å enten bake selv, eller kjøpe kvalitet på et sted som Godt Brød. Problemet med å handle på Godt Brød er naturligvis at der forutsetter at man er i byen i allefall annenhver dag, men det finnes naturligvis andre steder som selger godt brød. Poenget er å finne noe man liker. Min tilnærming til dette er å bake selv.

Tors oppskrift på brød:
Ta en passende mengde vann, ha i en skvett olivenolje og en halv pakke fersk gjær. Rør ut gjæren med visp. Fortsett å vispe mens du har i grovmel. Hvis du vil ha i helkorn bør dette på forhånd slenges i en gryte med litt vann, kokes opp, og stå til til avkjøling. Når røren nesten er så tykk at den ikke er smidig og flyter lett mens du visper går du over til finmel. Mens du elter deigen har du i finmel til deigen slipper bollen. Dekk over med håndkle, og hev i en time. Kna deigen, del den i to, dytt den i to former, la heve til dobbel størrlse, stek i en time på 175 grader. Det er mulig du må steke litt lengre hvis du bruker store former, men det oppdager du raskt.

Hvis jeg skal gjette på hvor mye en "passende mengde" og en "skvett" er, vil jeg si ca åtte dl vann, og kanskje en kvart dl olivenolje.

Så har vi kommet til pålegget, som er den største utgiften med en matpakke, men som også avgjør førsteinntrykket når man åpner matboksen (matboks er bra å ha, fordi da slipper du å mose maten under University Physics). Særlig her gjelder det å anvende Tors teorem. Det er antageligvis billigere å bruke litt penger på kvalitetspålegg enn å spise lunsj på skolen. Ikke alle kan være som Silje, så jeg druser på med noen tips til ting å ha på maten.

Syltetøy
Syltetøy er naturligvis en klassiker, og sammen med brunosten er dette kanskje det ultimate norske, kjernesunne pålegget. Mitt triks er å kombinere disse to. Sjokolade med sukker på ville Fedon Lindberg kalt det. Det som er litt viktig her er å ikke være kjip på syltetøyet, for da får du kjipt syltetøy. Bare prøv å kjøpe et økonomiglass med Nora bringebærsyltetøy, og et litt mindre glass med noe det står hjemmelagd på, eller enda bedre, Hervik, og du vil oppdage at forskjellen er enorm. Nora familiepakke er omtrent like givende som Freia Bringebærgele med steiner i, mens når man spiser kvalitetsyltetøy kan man faktisk merke at det er laget bær.

Ost og skinke
Dette er også relativt klassiske greier, men her gjelder det å hente litt inspirasjon fra kantinebaguetten. Sleng på et par salatblader eller en reddikk eller noe slikt, så blir det mye mindre tørt med en gang. Krydder er faktisk også en lettvint måte å spice up your matpakke på. Ferskt krydder er naturligvis best, og trikset her er å ikke kjøpe en ferdig krydderplante i butikken. De kommer nemlig med innebygd kill-mekanisme, slik at de maks overlever 12 timer etter at du har fått dem i hus. Mye bedre å stikke på en blomsterforretning, og kjøpe poser med frø. Har du lyst til å gjøre dette, men mangler jord er det bare å si fra til meg. Jeg har ca 9,5 liter til overs. Et siste lite triks når det gjelder ost og skinke er tomatskiver. Disse bør du imidlertid helst legge på like før spising. Det beste er å ta med eller kjøpe en tomat, og benytte en skarp foldekniv til kuttingen. Kantinebestikket er ikke å anbefale. Det ser dessuten mye kulere ut med en skikkelig kniv. Kjøp en liten viktorinox og ha den i skapet ditt.

Hvitost
Hvitost er det jo mange som liker å ha på brødskiva. Kneip med norvegia er omtrent like spennende som å spise ull med vann på, så det har jeg ikke noe særlig til overs for. Men hvis du står foran kjøleskapet om morgenen og oppdager at det er det eneste pålegget du har, fortvil ikke. Tacosaus er noe du helt sikkert har et halvt glass med stående, og det gjør seg faktisk ganske bra på matpakka. Oliven er heller ikke dumt, og sylteagurk går an. Hvis du i tillegg har på noe kjøttpålegg, f.eks. en rødvinspølse er dette et meget potent måltid.

Egg og bacon
Det tar faktisk ikke latterlig lang tid å lage slikt som dette. Bare sett på stekepanna før du begynner å lage frokost/matpakke og før du dusjer eller leser avisen eller whatever, så har du egget og baconen ferdig i god tid før du skal gå. Og det er en fordel, fordi hvis du lukker matboksen med glovarme speilegg i kan det få morsom effekt på brunosten.

Guacamole
En bra ting jeg lærte av Bjørn Inge er å mose en slik avocado, og hive oppe finhakkede soltørkede tomater og finhakket basilikum. Gjør seg kjempebra under skinke eller ost. Virkelig bra. Husk at avocadoen skal være myk når den er moden.

Seså, det var vel ikke så vanskelig. Ved hjelp av enkle gred kan alle nå lage seg lekre matpakker, og på det viset bli sunne og vellykkede med fine tenner. Særlig hvis man gjør som i "reklamene" for skolemelk som pleide å gå på NRK, og tar en kvartliter melk til lunsjen, og et par frukter etterpå.

Kommentarer og ekstratips tas i mot med takk, også fra dere slaskene som bare leser uten å bidra til felleskapet med en eneste liten uttalelse. Ja, jeg tenker på DEG ja.

-Tor Nordam

Comments

Diverse,  11.04.05 23:14

Du er morsom.
Kan du nå finne en måte å økonomisere kaffi-inntaket mitt ved å få caffe latte til å overleve turen på termos uten å morfe til noe underlig noe som smaker ... ingenting?
Da blir jeg glad da.
Camilla

Jørgen,  11.04.05 23:33

Fantastisk! Jeg skal se på denne posten hver gang jeg skal lage matpakke.

Lene,  11.04.05 23:43

Ok, da. Jeg følte meg litt truffet av den siste setninga, så jeg bidrar herved til fellesskapet med følgende forslag til skolematpålegg:
- kjøttboller og rødbetsalat
- leverpostei med sylteagurk
Begge deler smaker aldeles fortreffelig på grovbrød. Grovbrød, ja... Jeg befinner meg for tiden i utlendighet og har levd på loff og sånt svineri i over ni måneder nå. Brasil er bra på frukt og kjøtt, men mel til grovbakst er det dårlig med. Skal bli direkte deilig å komme hjem til mat man blir ordentlig mett av.

Jeg er forresten innom her stadig vekk, moro med en blogg som oppdateres daglig. Fortsett sånn.

Are,  12.04.05 01:29

Dette var genialt :)

Jeg må innrømme jeg sjøl er lite "flink" til å variere matpakka - men jeg har oppdaget grøntforets gleder. Standardutrustningen nå om dagen er to skiver grovbrød med en eller annen ålreit skinke samt ost imellom pluss agurk eller salat. Det er i alle fall en forbedring fra i fjor, når jeg enkelte dager var på IFI i 12 timer og hadde med til sammen 6-8 skiver med kun nugatti...

Eivind,  12.04.05 01:49

Fin post! Synd det ikke er gjennomførbart :/

Brød blir for tørt for fort. Og jeg gidder heller ikke varme rundstykker hver morgen.

Så det blir vel frokost på Dragvoll fremover også.

Tor,  12.04.05 16:26

Calcuttagutta - nå med lesere på tre kontinenter. Yay!

Ellers tror jeg at jeg er postitiv til å spleise på domene, og vi kan kanskje bare fleske til på en slik pakke med 100 mb plass til siden og epostkontoer 'n shit. Hva sier du Are?

Matteus,  12.04.05 19:13

Ingentng er jo bedre enn ekte svenske kjøttboller på brødskiva/baguetten; gjerne med litt fløtesurret sopp, en skive ost og litt salat/tomat. Skulle gjerne ha gitt alle lesere oppskriften på slike svenske lekkerheter, men det er en familiehemmelighet, så jeg må bestikkes ganske kraftig før jeg går mot familien...

Diverse,  12.04.05 19:42

Som så mange andre nye, revolusjonerende retninger frykter jeg at også denne, med tiden, vil vise seg å ikke overleve vår moderne verdens stadige krav om effektivitet og nyvinnig. Mennesket vet som kjent ikke sitt eget beste...

Kristian,  12.04.05 20:50

Tor, nå skuffer du meg. Jeg vil påstå at for seriøse mennesker, og det er de eneste jeg tar meg bryet å adressere er matpakke ikke rasjonelt.

Det å lage seg en matpakke er selvsagt en trivelig ting, som hobby, men desverre tar det tid.

Selvsagt det tar ikke lang tid å lage seg en matpakke, men om man i tilegg skal bruke tid på å tenke på ting man skal ha på skiven, passe på at man har det man skal ha, passe på datoen på det man skal ha, huske at man har det og det produktet så ikkke datoen går ut, huske å putte matpakken i sekken, passe på å ha ferskt brød... osv. ferskt brød er faktisk et problem. Idet man drar hjem fra skolen kl 21.30 er det kun loff igjen på rema, og bake brød! Ærlig talt, man lever ikke i steinalderen.

Konklusjon: matpakke tar tid og krefter som kan brukes til å jobbe. Om man istedet betaler, eller det vil si, støtter Sit, en veldedig organisasjon, med å kjøpe noe god mat slipper man å tenke så mye, mens du står i køen kan du jo alltids løse noen differensialligninger i hodet. Vil spesielt anbefale vegetarlunsj, et utmerket alternativ. 30 kr er heller ikke mye. Hva ellers skal man bruke pengene de 5000 kr man får i måneden etter man har betalt for husleie og kantinemiddag.
Category
Food
Tags
baking
matpakke
pålegg
matspalte
Views
5592
Google hits
3
Last google search
skolematpålegg
Last edited by
Tor, 27.07.10 15:57