Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 10 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 10 months
Selvbygger
Camilla, 4 weeks, 1 day
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 10 months
Kort hår
Tor, 3 years, 10 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 10 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Calcuttagutta oppsummerer: Nestegenerasjons spillkonsoller

Hallo, hallo. I dag gir vi deg en mer eller mindre konsis (alle har nå lært at ”konsis” betyr ”langdryg”) oppsummering av hva vi kan vente oss av spillkonsoller for stua fra Microsoft, Sony og Nintendo i løpet av de neste 18 månedene. Siden den spesielt interesserte vet alt allerede retter jeg meg her mot de av dere som ikke følger med på den daglige utviklingen innenfor dataspill, og vil ikke gå veldig i detalj på det tekniske.

Microsoft Xbox 360
Forgjenger: Microsoft Xbox
Kommer på markedet: November 2005
Antatt pris: Det spekuleres i omtrent 3500 kr (299$ - 399$)



Microsoft er først ute med en ny spillkonsoll. Konsollmarkedet går i sykler, hvor de forskjellige produsentene stort sett slipper sitt nye utstyr samtidig; deretter går det 3-5 år før det kommer nye konsoller. Microsoft er tidlig ute, antakelig motivert av fordelen man kan skaffe seg ved å tilby et overlegent produkt mens konkurrentene bare har 4-5 år gamle konsoller å stille opp med. Sony har solgt klart flest konsoller i den nåværende generasjonen, og at de var tidlig ute på markedet spilte en stor rolle.
Microsoft fikk mye pepper for utseendet på Xbox, og dette har de tatt til seg. Xbox 360 er ikke noe man vil skamme seg over å ha i stua. I tillegg til å være stygg, ble Xbox rent teknisk utkonkurrert av datamaskiner ganske kjapt etter at den ble lansert, til tross for at den var kraftigere enn de andre konsollene på markedet (PlayStation 2 og GameCube). Denne gangen har man virkelig tatt i, og maskinvaren som sitter i Xbox360 vil sikre at spillene vil være utseendemessig på nivå med det man kan få fatt i til PC også et år etter lansering.
Den ser bedre ut og er kraftigere, men hva så?
Microsofts store nyvinning med Xbox360 er videreutviklingen av Xbox Live! – online-tjenesten for Xbox. Live! er et fellessystem som alle Xbox-spill bruker for å tilby brukeren muligheten til å spille mot andre over nettet (spillet du spiller må selvsagt ha mulighet for flerspiller). Tanken er å gjøre flerspilling til noe for massene – istedetfor å spille i ensomhet, spiller du med din fetter fra Bodø og har mer morro.
Det nåværende Live! er overlegent det Sony og Nintendo tilbyr, og med 360 tar Microsoft et ordentlig tak for å dra ifra. Alle spill til konsollen har funksjonalitet som lar deg kommunisere eller spille med andre mennesker på et eller annet vis. I tillegg vil du kunne koble deg opp til MSN Messenger fra spillemaskinen, og det følger med hodetelefoner med mikrofon, så her er det bare å ringe i vei over internett.
Microsoft satser hardt på å bygge et Live!-samfunn som alle Xbox360-eiere blir en del av, og per i dag virker det som de er langt mer fokusert på flerspiller/”community”-aspektet enn rivalene. Naturlig nok vet vi mer om Xbox360, siden lanseringsdatoen er rett rundt hjørnet, så muligens er dette et fortrinn som vil blekne.
Og ja, du vil kunne spille musikk på den, CDer, MP3er, DVDer, og det følger med en liten harddisk (20 GB) du kan lagre musikk og savegames på. Har du en datamaskin med Windows på kan 360en hente mediefiler derfra.
I likhet med alle de nye konsollene er trådløst nettverk innebygd, så her er det bare å finne en TV, litt strøm og fyre løs mot svigers, såfremt du allerede har trådløst nettverk og bredbånd i hus.

Jeg bør nevne Microsofts andre store buzz-word (i tillegg til Live!) – ”the HD era”. Microsoft har stor tro på at vi alle vil investere i TVer med høyere oppløsning, slik at vi får bedre grafisk kvalitet på spillene, nå som spillemaskinene er i stand til å levere den bedre grafikken. Saken er den at mens spill på datamaskiner gjerne viser 1024 små prikker (piksler) i bredden ganget med 768 små piksler i høyden, klarer en stakkarslig TV ynkelige 720 x 576. Flere piksler betyr mer detaljer og skarpere bilde. Problemet er at TVer med støtte for HD-oppløsninger er rådyre. Du kjenner neppe noen som har en HDTV. (Hvis du kjenner noen har vedkommende også et stereoanlegg til femti tusen eller mer, og hvor mange sånne er det egentlig?)

Man kjøper en slik konsoll for å spille spill. Foreløpig har jeg ikke sett noe revolusjonerende – du får de samme spilltypene som før med heftigere grafikk og bedre støtte for flerspiller.

Noen titler som ventes for Xbox 360: Quake 4, Dead or Alive 4, Project Gotham Racing 3, Halo 3 og Gears of War. Jeg krysser fingrene for at det blir spillene uten et tall i navnet som står for de store spillopplevelsene.


Sony PlayStation 3
Forgjenger: PlayStation 2
Kommer på markedet: Muligens mars 2006
Antatt pris: Det spekuleres i omtrent 3000 – 3500 kr (300$)



Sony håper å beholde sin overlegne posisjon i konsollmarkedet med PlayStation 3. Foreløpig har den fått oppmerksomhet mest på grunn av prosessoren inni. Sony er glad i å kalle den en ”superdatamaskin for stua” og denslags. Hvis du har lyst til å delta i lange og meningsløse diskusjoner kan du kaste terning på hvem av PS3 og Xbox360 som er best og begynne å krangle om det på nettet. Prosessoren heter forøvrig ”Cell”, og planen er å bruke den overalt – i TVer, kjøleskap, biler, og så videre.

Vi vet hvordan maskinen og kontrollen skal se ut, og i likhet med 360 har den både trådløs nettverkstilkobling for bredbånd, trådløse kontroller og støtte for HDTV. Også her følger det med en liten harddisk, og du vil kunne spille DVDer og musikk på den. Så hva gjør den mer eller mindre interessant enn Xbox 360?
Sonys satsning på flerspiller har vært dårligere enn Microsofts med PlayStation 2. De har ikke fokusert spesielt på dette i presentasjonene av PS3. Imidlertid er spillutvalget til PS2 enormt (kvaliteten varierer riktignok også), og det er garantert at svært mange spillutviklere vil lage spill til PlayStation 3. Enkeltutviklere kan bygge egne onlinesystemer, men dette vil bare til en viss grad være en trøst for Sony når man sammenligner med Microsofts fellesløsning i Live!. Jeg tror Sony vil måtte bygge noe lignende for å kunne konkurrere.
Microsofts styrke innenfor PC-verdenen gjør dem lite villige til å markedsføre Xbox 360 som en PC, og dette kan være en styrke for Sony, som har kommentert at Linux på PS3 er aktuelt i en eller annen form. Man vil kunne kjøpe tastaturer til PS3, og hvis man da har tilgang på Linux har man plutselig en fullverdig hjemmedatamaskin i ordets rette betydning.

Noen aktuelle titler for PS3 er Metal Gear Solid 4, Killzone 2, Full Auto, Devil May Cry 4 og Medal of Honor Airborne. Ingenting spesielt revolusjonerende, men nok av spill som kun kommer til PS3 til at de fleste spillentusiaster vil måtte skaffe seg en.


Nintendo Revolution
Forgjenger: Nintendo GameCube
Kommer på markedet: I 2006, mest sannsynlig på høsten
Antatt pris: 2000 kr / 199$



Nintendo har valgt en annen tilnærmelse til sin neste konsoll enn hva Sony og Microsoft gjør. Mens konkurrentene sier ”selvfølgelig vil den kunne spille DVD og MP3”, ”jada, dette er et mediesenter for stua” og ”rene superdatamaskinen, er den!” sier Nintendo at de vil lage en best mulig spillemaskin. Ikke nok med det, de vil komme med noe virkelig nytt, og ikke bare lage de samme spillene om igjen med bedre grafikk.
Nintendo lanserer sist, og det er også Revolution vi vet minst om. Tidligere i år viste de frem designet på maskinen for første gang, og det illustrerer at Nintendo tenker annerledes. Revolution er mye mindre enn sine konkurrenter; faktisk på størrelse med tre DVD-cover stablet oppå hverandre. Den vil ikke kunne spille DVDer uten videre, og mulighet til å spille MP3er, vise bilder og så videre er ikke noe fokus. Foreløpig ser det heller ikke ut til at Nintendo vil ha oss til å kjøpe rådyre HDTVer, og selve maskinen blir også billigere enn PS3 og Xbox360.
Så hva er denne ”revolusjonen”? Nintendo har ikke vært særlig meddelsomme, men de tekniske spesifikasjonene på konsollen kommer ikke til å lage noen jordskjelv; det spesielle vil springe fra designet på kontrollenheten. Sony og Microsoft er noenlunde tradisjonelle med sine design, Nintendo har ikke vist frem kontrollen enda, og svarer vagt når de blir spurt om designet er ferdig. Nettet er fullt av spekulasjoner – innebygde gyroer, berøringsskjermer, deler man kan klemme på, 3D-hologrammer, det meste har vært nevnt. Før året er omme vil Nintendo sannsynligvis gå ut med flere detaljer.
I år har vi allerede fått et håndfast tegn på Nintendos vilje til innovasjon – Nintendo DS. DS er en bærbar spillemaskin med to skjermer (”Dual Screen”), der den ene er berøringsfølsom. De fleste spillene bruker den ene skjermen som hovedskjerm og den andre som kart, og lar spilleren bruke en liten ”penn” (”stylus”) til å spille med. Dette kan være mer eller mindre vellykket, men de skal ha kreditt for å faktisk ta sjanser og prøve å komme opp med noe nytt. Den store slageren på Nintendo DS ser ut til å bli Nintendogs – et spill hvor man oppdrar små søte hundevalper. Ikke overraskende har det tatt helt av i Japan, og illustrerer Nintendos ønske om å spre spillmoro til et bredere lag av befolkningen.
Tilbake til Revolution. Nintendo har annonsert at man vil kunne spille GameCube-spill på maskinen; dette er ingen stor nyhet, både PS3 og Xbox360 vil kunne spille spill laget for sine respektive forgjengere. Imidlertid vil Nintendo også selge alle spill de noensinne har laget til Revolution-eiere. Dette vil skje over internett, og betyr at du vil kunne ha Super Mario Bros 3 og alt annet Nintendo har laget et par knappetrykk unna. Personlig har jeg store planer om å skaffe meg en Revolution og ”A Link to the Past”. Populariteten til denne muligheten til å spille klassikere vil selvfølgelig avhenge av hvor aggressivt Nintendo priser den, og det har de ikke sagt noe om enda.

Nintendo har ikke mange utviklere som offisielt har forpliktet seg til å lage spill til Revolution enda, men Nintendo har som regel selv stått for de beste spillene på sine konsoller, og de jobber hardt for å få flest mulig på laget. Vi kan vente oss et nytt Mario-spill, blant annet.


Konklusjon
For den konsollinteresserte er det mye morro i vente. Personlig har jeg ikke vært spesielt glad i konsoller siden Super Nintendo herjet som verst, og nettopp derfor er det Revolution jeg er mest interessert i – jeg har uansett en datamaskin når jeg skal spille skytespill med rå grafikk eller dype strategispill som krever en mus og et tastatur. Revolution vil være mer enn kraftig nok til å dra interessante spill, det skal bli spennende å se hva Nintendo finner på med styreenheten, og med så mange utrolig gode spill tilgjengelig for nedlastning vil man kunne hengi seg til nostalgiorgasmer når som helst.

For mannen i gata med ivrige tenåringer og unger i heimen vil det i første rekke stå mellom Microsoft og Sony, spesielt siden de lanserer sine maskiner før Nintendo. ”Mamma, vi kan snakke med tante Kari i Bergen over Xbox!” vil kanskje kunne dra noen ekstra kunder til Microsoft, og støtten for MSN Messenger vil utvilsomt sørge for høy fjortisentusiasme for Xbox360. Med et digitalt kamera som kan kjøpes som tilbehør har man også plutselig videokonferanse i stua. Jeg tror Microsoft har vært lure når de har fokusert så mye på Live! og muligheten for flerspiller, og ikke så mye på ”superdatamaskin-aspektet”, som Sony er så glade i.

På den annen side vil PS3 bli et attraktivt produkt for den geniuint datainteresserte hvis Sony gjør alvor ut av pratet om Linux-muligheter. PS3 har også to utganger for lyd og bilde, slik at man kan koble opp to skjermer. Avhengig av Sonys markedsføring og programvare kan de prestere å gjøre PS3en til et alternativ til den vanlige hjemmedatamaskinen. Imidlertid har Microsoft allerede dette markedet i lomma, og å lage noen store omveltninger vil være vanskelig å få til.

Det ser ut til at både Sony og Microsoft vil ha mange gode spill ved lansering, og Nintendo er Nintendo – de har massevis av glimrende spill i sin portefølje, og vil slippe flere. Imidlertid kan de ikke konkurrere med Sony og Microsoft når det gjelder antall titler og gode titler fra andre utviklere, og Nintendos ”barne”-image kan bli et problem når det gjelder å tiltrekke seg flest mulig kunder. På den annen side viser selskapet vilje til å lage spill som appellerer til langt større grupper enn hva tilfellet er for et spill som ”Medal of Honor: Allied Assault”, og den lave prisen på Revolution kan gjøre den til et enkelt valg som konsoll nummer 2.
Alle de tre store sitter på sterke kort før neste omgang i ”konsollkrigene”, og hver aktør vil få en del av kaka. Microsoft og Sony er favorittene; jeg tror Microsofts tidlige lansering og overlegne Live! vil sikre dem brorparten av markedet, såfremt spillene de har klare i november er av høy kvalitet. Både Nintendo og Sony har nok gode spill og erfaring på konsollmarkedet til å gjøre det godt uavhengig av hva Microsoft gjør, men Sony har solgt noe slikt som 90 millioner PlayStation 2, og vil mest trolig ta en solid andreplass. Nintendo vil i verste fall bli henvist til en nisje i markedet - i beste fall setter de faktisk i gang en revolusjon, og kommer med produktet alle "må" ha, gjerne i tillegg til konsollen de allerede har.

Comments

Camilla,  17.06.05 12:29

Jeg liker Nintendo best. Jeg må medgi at det er en viss mulighet for at det har noe å gjøre med at det er det eneste jeg noensinne har brukt. Da med unntak av korte møter med PlayStation som ikke var særlig vellykket (men det hadde kanskje mer å gjøre med mine manglende evner enn noe annet).
Microsoft er onde, så det avgjør den saken. Kan man ikke bare bruke pc'en til å snakke med folk? Jeg trodde det allerede var en mulighet. Skjønner ikke hvorfor man skal putte slikt i en spillkonsoll.
Og prosessor i kjøleskap. Jeg falt litt av der... Hva gjør den i et kjøleskap?
Men veldig fin artikkel.

Are,  17.06.05 14:13

En datamaskin i et kjøleskap kan f.eks. passe på at du alltid har fersk melk. Hvis melken din går ut på dato, eller om du er i ferd med å drikke den opp, kan datamaskinen bestille ny for deg, eller lage en handleliste for deg automatisk. For eksempel.

Og ja, man kan allerede bruke PCen som bredbåndstelefon eller videotelefon. PCer kan stort sett gjøre alt, men hvis du skal ha en PC som er like kraftig som en Xbox360 må du ut med betraktelig mer enn 3500 kroner, og Xboxen vil være lettere å bruke til f.eks. bredbåndstelefoni, antar jeg.

Det at Revolution antakelig blir så billig gjør det veldig lett for meg å skaffe en, i alle fall :)

Camilla,  17.06.05 15:15

Den plukker opp på dårlig lukt fra melken?
eller må du si ifra til den når melken skal gå ut?
legge inn informasjon og slikt?
det høres omrent like slitsomt ut som å lukte på melken.

Are,  17.06.05 22:09

Melken har en radiobrikke med en unik ID. Datamaskinen i kjøleskapet kan lese av denne for å finne all relevant informasjon om melken. Akkurat hvordan den skal holde rede på hvor mye melk det er i kartongen er litt verre - men man kan gjøre det så enkelt at man bare reagerer dersom den forsvinner (blir tom og kastes), for eksempel.
Systemene som er i dag krever at brukeren legger inn informasjon, men i fremtiden vil nok alt du kjøper komme med en slik unik ID, sånn at datamaskinen bare kan slå opp i en sentral database og sjekke holdbarheten, hvor den ble kjøpt, gi deg forslag til hva du kan gjøre med den, osv...
En vidunderlig ny verden, eller hva? Det er vel ikke uten grunn at John Tomren kalte meg kjøleskapsteknologen eller noe i den dur ;)

Anders G.,  17.06.05 23:14

På litt sikt kommer vel for eksempel ting som RFID (Radio Frequency Identification) kanskje inn. Det er vel ikke så veldig utbredt foreløpig, men det brer om seg. Hovedsaklig brukt av større transportører nå for tiden, såvidt meg bekjent. Walmart har også bestemt seg for å ta RFID i bruk, og når så store firmaer begynner å ta det i bruk - og ikke minst tvinger (?) det på leverandørene sine, så vil det antakelig bre om seg ganske raskt. Høyskolen i Molde satser faktisk litt på det der, og skal opprette en egen RFID-lab. Antar at de har tenkt å bruke det både hos it- og logistikk-studentene.

Forøvrig kan man jo tenke seg til at prosessoren og programvaren da kan foreslå hva du skal lage til middag basert på innholdet i kjøleskapet ditt, hva du burde handle inn, hvor det er tilgjengelig billigst/nærmest osv. Kanskje Java endelig kommer seg inn i vaskemaskinene og kjøleskapene - slik planen mer eller mindre var i utgangspunktet (ok, jeg vet det kanskje ikke er helt sant, men ihvertfall på diverse små dingser, som her :))
Fremtiden blir spennende ;)

Anders G.,  17.06.05 23:15

Nå har det visst gått over en time siden jeg leste artikkelen, og til jeg postet reply, da måtte selvfølgelig Are ha vært der først, menmen ;)
Category
Miscellaneous
Tags
Views
6720
Google hits
1
Last google search
site:calcuttagutta.com "dataspill"