Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year, 8 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 2 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years, 9 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years, 9 months
Jogging og blogging
Are, 6 years, 8 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years, 8 months
Kort hår
Tor, 2 years, 9 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 3 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 2 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 5 months
50 book challenge
Camilla, 9 months
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Julenøtter - Fjerde kapittel

(Disse oppgavene skulle egentlig vært oppe i går, men det var sent, og jeg kluret og slettet alt fordi jeg ikke har lært at jeg bør skrive i notepad. Dagens oppgaver kommer senere i kveld.)

I dag kjører jeg en liten vri på nøttene. På sett og vis er idéen at man skal kunne finne svarene enten ved å google, eller ved å tenke veldig hardt. Dessverre er jeg ikke tøff nok til å lage sånne logisk-ressonement-oppgaver, men jeg er ganske fornøyd med resulatet likevel. Jeg tror jeg har endt opp med min idé om hvordan en litteratur-quiz bør være.

I dag har vi åtte oppgaver, og i hver oppgave skal vi frem til en oppdiktet person fra en roman, en dårlig bokserie, en tegneserie, en tv-serie, et skuespill, eller noe slikt. Ved å så ta den tredje bokstaven i navnet til hver av disse personene vil man komme frem til et ganske vanlig hygiene-produkt. Siden alt handler om oppdiktede personer i dag er det den eneste kategorien, og dermed er det bare å kjøre på:Den første personen vi skal frem til er en av hovedpersonene i en bokserie, og figurerer i alle bøkene, så nær som en. Han er litt av en rampegutt, men han er veldig god på bunnen. Han har ofte blitt sammenlignet med Odin av personer som på død og liv skal trekke paralleller over alt, blant annet fordi han antagelig kommer til å ofre et øye for å oppnå noe viktig. Han går som regel med hatt, og har en medaljong med form som et revehode. Jeg vil ha fornavn og etternavn.

Den andre personen er også med i en bokserie, og er på sett og vis hovedpersonens onde nemesis, selv om det ikke er klart hvor ond han egentlig er. Han kommer i allefall fra en familie man trygt kan si holder til på den brattere delen av skråplanet, og han gir et dårlig inntrykk nesten fra første stund. Han er imidlertid ikke så utrolig tøff, og trives best når han har støtte av sine to dumme, men solid bygde kamerater. Mange vil antagelig tenke på denne personen når de ser Tom Felton. Jeg vil ha fornavn og etternavn.

Den tredje personen er en av hovedpersonene i en forholdsvis fersk bok, som finner sted i en variant av vår verden. Vår mann er for eksempel involvert i krigingen mot Napoleon, der han blant annet hjelper Hertugen av Wellington ved at han lager veier soldatene kan gå på. Personen vi skal frem til er en av bare to menn i England som praktiserer hans yrke, og jeg vil ha både fornavn, og etternavnet hans (som er litt rart).

Den fjerde personen vår er tilsynelatende en passe respektabel eldre herre, men han er noe eldre enn han ser ut som. Han har fartet rundt i rundt 2000 år, og er naturlig nok kjent under mange navn. Ett av de minst kjente av disse navnene er kanskje Tharkûn. Jeg vil ha det mest kjente navnet, som betyr «wand elf».

Den femte personen er antagelig en av de mest fargerike, ikke bare fordi han er en tegneseriefigur, men også fordi han gjerne inntar store kvanta kontrollerte substanser, han har vært ambassadør i Kina, Maximum Proconsul i Panama, bar-eier i Kuwait under den første gulf-krigen, eneveldig ordfører i Al Amok under den andre gulf-krigen, og generelt ført et liv med massevis av sus og dus. Det holder med etternavnet hans.

Den sjette personen i dag må nok kunne sies å være en bi-person. Han er imidlertid en viktig bi-person, hvis handlinger for store konsekvenser. Han begynner som en alliert av en hovedpersonene i serien, men det blir etterhvert klart at han ikke er fornøyd med å hjelpe sitt folk å vinne tilbake sin tapte plass, han ønsker å lede republikken selv. Han er dessuten villig til å drepe for å oppnå målet sitt, og hans karriere slutter med at han blir drept av sin tidligere allierte, som gir ham skylden for to drap, hvorav han bare stod bak det ene. Han blir ikke drept på sin egen hjemplanet. Jeg vil ha tittel og etternavn.

Den sjuende personen stammer fra en tv-serie som ble avsluttet etter at bare 11 episoder hadde blitt sendt. Han er den eneste av de ni hovedpersonene som ikke er med i alle episodene. Han er antagelig noe annet eller noe mer enn han utgir seg for å være, og han er uvanlig hendig med skytevåpen for en mann av hans yrke. Han uttaler på et tidspunkt at selv om bibelen er ganske klar på at man ikke skal drepe er den litt mer utydelig når det gjelder kneskåler. Jeg vil ha etternavn og tittel.

Den åttende personen er en svensk adelsmann som er med i en bokserie som er nesten like lang som Wheel of Time. Den siste boken kom nå nylig, etter en pause på over ti år. Vår helt har jobbet flere steder i løpet av sin karriere, han har IT-utdanning fra USA, og har dessuten prøvd seg som flykaprer. Jeg vil ha etternavnet hans.

-Tor Nordam

Comments

Tor,  29.12.06 20:17

Det viser seg at den nest siste oppgaven skal ha 8 og 4 bokstaver, ikke 7 og 4.

Jørgen,  30.12.06 01:05

******** er fett. Herlig at det å løse oppgavene er mer interessant enn å finne løsningsordet. Jeg er i alle fall fornøyd med dagens oppgave. Tommel opp!

Are,  30.12.06 23:31

Denne quizen har alt som trengs, er underholdende å løse og kan absolutt anbefales.

Jeg, Are Wold, har løst den og godkjenner denne kommentaren.

Kjellove,  31.12.06 21:30

Jørgen, «fitte» skrives med fem stjerner.
Tor,  01.01.07 19:51

Den første personen var vel knapt en utfordring for dem som har skummet en Wheel of Time bok. Av de tre hovedpersonene i boka er det vel bare en som kan kalles en rampegutt (selv om en av de to andre faktisk gifter seg med tre damer), og det er dessuten bare en person som har en revehodemedaljong. Rand og Perrin er dessuten med i alle bøkene (selv om det er bare så vidt for Rand sin del), så det etterlater oss med Mat, eller Matrim Cauthon, som er hans fulle navn. Bokstaven er T.

Den andre personen kunne vel egentlig vært ganske mange. Frekke fyrer med bøllete kompiser er jo ikke akkurat unikt for Harry Potter, men det at også familiens hans er ond er kanskje litt spesielt. Tom Felton har imidlertid bare spilt en kjip fyr med ond familie i filmer basert på en bokserie, og det er Draco Malfoy. Bokstaven er A.

Den tredje personen er kanskje litt verre å ta, særlig om man ikke har lest Jonathan Strange & Mr. Norrell, og ikke vet at det bare finnes to magikere i England. Av de to var det bare en som var med på felttogene til Wellington, og vår mann med det rare etternavnet var dermed Jonathan Strange. Bokstaven er N.

Den fjerde personen er antagelig den mest kjente i denne oppgaven, og jeg ville ikke gjøre det for lett. Det er vel ikke nevnt i Ringenes Herre hva trollmennene egentlig er for noe, men denne personen sier i allefall «Three hundred lives of men have I walked this earth», og det er vel noe slikt som 2000 år. Han sier dessuten at dvergene kaller ham Tharkûn, og det vanligste navnet hans, Gandalf, høres nesten ut som «Wand elf». Bokstaven er N.

Den femte personen, som er den eneste tegneseriefiguren, er det kanskje ikke så mange som kjenner fra før. Det er i såfall et problem man burde ta tak i. Doonesbury er jo først og fremst en politisk tegneserie, og vår mann er et av instrumentene Trudeau bruker for å peke på problemer i det amerikanske samfunnet. For eksempel når han som borgermester i den oppdiktede byen Al Amok i Irak under sist krig deler ut «Tax cuts» til de som trenger mat. Selv om man ikke leser Doonesbury var det antagelig en smal sak å google seg frem til at denne personen heter Duke, eller Uncle Duke, og bokstaven blir dermed K.

Den sjette personen tror jeg ingen greide å gjette, og det er egentlig ikke så rart. Camilla greide det ikke, selv om det ikke er lenge siden vi så den aktuelle sesongen av Babylon 5. Personen jeg snakker om er en av de som konspirerer sammen med Londo Mollari for å plassere Cartagia på tronen, men det oppstår en splittelse mellom dem. Ikke bare blir statsminlister Malachai, en god venn av Mollari, et offer for konspirasjonen, men når Mollari bryter kontakten med Mr. Morden er det også denne personen som tar den opp igjen, og bruker Mordens tjenester til å starte massevis av kriger Mollari regner som tåpelige. Dråpen er imidlertid når Morden dreper Adeera, og legger skylden på vår mann. Han heter altså Lord Refa, og blir drept på Narn. Bokstaven er R.

Den sjuende personen kommer også fra en TV-serie. Serien som ble avsluttet etter 11 sendte episoder er naturligvis Firefly. Jeg håpte å lure noen her, i og med at det finnes 14 episoder på DVD-utgaven, men det gikk nok ikke. Den eneste av de ni faste hovedpersonen som ikke er med i alle disse episodene er presten, som ikke dukker opp i «Ariel», da han er på besøk i en kirke hele episoden. Det er imidlertid usikker om han egentlig er en prest, eller en «Shepherd», som de kaller ham, da det stadig dukker opp hint om at han har hatt et annet yrke tidligere. Han går i alle fall under navnet Shepherd Book, og bokstaven er E.

Den åttende personen føler jeg på en måte faller litt utenfor. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor, men jeg plasserer i allefall de sju andre personen og deres opphav i samme kategori, uten at jeg vet et godt navn på den kategorien. Jeg tror imidlertid at mens de sju første kanskje er mer ungdoms-greier stammer den åttende personen fra en bokserie som hovedsaklig retter seg mot voksne. Serien begynte i 1986 med boken Coq Rogue, og frem til 1995 kom det omtrent en bok i året, hvor vi stadig fikk vite mer om det actionfylte livet til Carl Gustaf Gilbert Hamilton. Bokstaven er M.

Løsningsordet i dag ble altså TANNKREM, et produkt de fleste av oss er godt kjent med. Det var antagelig er par temmelig vanskelige oppgaver, spesielt om man ikke tok i bruk hjelpemidler, men løsningsordet var såpass langt og lite vanskelig at det skulle gå greit likevel. Camilla, Are, Jørgen, Arne og Lena greide denne oppgaven. Cred til dem.
Category
Quiz
Tags
julenøtter
fiktive figurer
Views
4842