Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year, 8 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 2 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years, 9 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years, 9 months
Jogging og blogging
Are, 6 years, 8 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years, 8 months
Kort hår
Tor, 2 years, 9 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 3 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 2 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 5 months
50 book challenge
Camilla, 9 months
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Julenøtter - Episode I

Da er altså romjulen over oss. Pakkene er åpnet, julefrokosten er inntatt og familiebesøk står på programmet, i allefall for min del. Men først: Julenøtter. Reglene er enkle. Det er seks spørsmål, og den femte bokstaven i hvert av svarene vil gi deg et løsningsord. Dette ordet må du maile til meg innen midnatt i morgen, og du kan høste heder og ære i stor skala. Spørsmålene i dag er muligens nokså enkle om man tar i bruk hjelpemidler, som naturligvis er tillatt, men det er bare for å lokke flest mulig til å delta. Så gjelder det bare å håpe at folk henger med når jeg jazzer opp spørsmålene litt senere i uken, og ikke minst at jeg faktisk greier å jazze opp spørsmålene. Da kjører vi i gang. Kategoriene er:

Name the tool
Fysikk
Britiske drapsmenn
«Litteratur»
Sport

Dagens verktøy er representert ved et bilde. Dette redskapet er ett av stadig færre verktøy fra britiske Stanley som fortsatt er laget utelukkende av metall. Det er trist, men selv der er det altså i ferd med å snike seg inn mer og mer plast, som etter min mening ikke har noe å gjøre på denne typen verktøy.



Hva heter verktøyet på bildet?

Dagens fysikkspørsmål er egentlig ikke et fysikkspørsmål, men heller et spørsmål om universitetet i Cambridge. To fysikere alle har hørt om, og en de fleste har hørt om, har alle holdt det samme matematikkprofessoratetet ved Cambridge. Data har også holdt dette professoratet, i et glimt fra fremtiden i den siste episoden av Star Trek: The Next Generation.

Hva het mannen som opprettet dette professoratet i 1664 til fornavn?

Det første spørsmålet handler altså om britiske drapsmenn, som er en nyhetsaktuell kategori vi antagelig vil se mer av i dagene som kommer. Spørsmålet, som jeg frekt har stjålet fra boken The British Murder Quiz Book, har dessuten tilknytning til medisin-historie og denne saken var vel med å sette søkelys på problemet med at det var vanskelig å få tak i døde mennesker til medisinstudentene på lovlig vis. Det førte vel på sikt til en lovendring, men jeg er usikker på akkurat hva den bestod i.

In which city did the multiple murderers William Burke and William Hare operate between 1827 and 1828?

Wheel of time er en sjarmerende bokserie som mange her har lest. Nå nærmer jo serien seg faktisk slutten også, hvis ikke forfattereren går hen og dør før han får skrevet ferdig den siste boken. Vi får håpe han karrer seg til igjen. Dagens spørsmål handler om en biperson, som denne serien har flusst av, men en tilsynelatende er ganske viktig.

Hvilken by kommer Padan Fain fra?

Lacrosse er en sport jeg egentlig ikke har noe forhold til. Det hender jo den kjekkeste gutten i en amerikansk college-film spiller lacrosse, men generelt er dette en idrett jeg støter på uhyre sjelden, og bortsett fra at det dreier seg om å løpe rundt med små håver vet jeg egentlig ingen ting. Jeg så faktisk noen som spilte lacrosse i en park i Edinburgh i høst, men jeg var egentlig ikke fascinert nok til å stoppe opp å se nærmere etter hva de drev med.

Hva heter det eneste skandinaviske landet som er medlem av Internationa Lacrosse Federation?

Og helt til sist et lite tilleggspørsmål som har som funksjon å få løsningsordet til å gå opp, fordi jeg ikke planlegger slikt på forhånd.

Hva het den ovennevnte grunnleggeren av professoratet til etternavn?

Det var alt for i dag. Nye spørsmål kommer i morgen, og som vanlig vanker det litt cred til dagsvinnerne, og mye cred til den som vinner hele sulamitten. Og så håper jeg folk har tid til å delta nå i jula. Hvis man vil er det jo ingen ting i veien for å involvere hele familien, og gjøre det til en sosial greie. Bare fantasien setter grenser, ogsåvidere.

-Tor Nordam

Comments

Anders K.,  25.12.06 23:38

Verktøyet er såklart en skavhøvel. Det andre vet jeg ikke.

Kanskje er det usportslig av meg å give away riktig svar uten å egentlig delta, men på den annen side er det veldig sportslig av meg å ikke google eller wikipedie alt det andre, og så vinne ufortjent på bekostning av noen som vet det på ordentlig.

Tor,  26.12.06 08:28

Jeg synes faktisk det er litt slapt at jeg bare har fått inn tre bidrag ennå. Kjempeslapt egentlig. Så for å gjøre terskelen lavere for å delta vil jeg si at det også er mulig å sende løsningsord på SMS, eller ved å ringe, eller ved å si det til meg direkte. Så det er ingen unnskyldning for ikke å delta, og det er fortsatt mange timer igjen.

Løsningsordet i dag er forresten av gresk opprinnelse. Det skulle egentlig stå i artikkelen, men jeg glemte det.

Jørgen,  26.12.06 13:18

Alternativ skrivemåte er det også.

Camilla,  26.12.06 13:26

Du mener at det ikke er skrevet på gresk?

Anders G.,  26.12.06 13:52

Jeg har faktisk forsøkt men er overhodet ikke interessert i Fantacy-sjangeren så da blir det fort litt problematisk å sende inn et svar når man ikke har det. :)

Jørgen,  26.12.06 14:31

Camilla: Jeg trodde det var med u og ikke y.

Camilla,  26.12.06 15:06

Den vanlige norske transkripsjonen er vel y. U på engelsk.
N får folk litt vel mange hint...

Tor,  26.12.06 16:08

Hysj på dere!
Tor,  28.12.06 00:21

Da er fristen ute for drøye 24 timer siden, så jeg føler jeg det er på tide med en fasit.

Dagens verktøy er et utmerket eksempel på at kjært barn har mange navn. De fleste navnene har imidlertid det til felles at de begynner med et ord på fire bokstaver, og slutter på høvel. Dermed ble bokstaven H uansett. Eksempler på svar er pusshøvel, skavhøvel og sponhøvel. Egentlig tror jeg nok en pusshøvel er er ganske kort standard høvel, uten at jeg er helt sikker. Jeg kaller det i alle fall en sponhøvel. Bestefar kaller det forresten en sponsjef. Interressant.

Mannen som opprettet professoratet het Henry Lucas. Det kunne man vel enten finne ut ved å lese om Hawking, Newton eller Dirac på wikipedia, og følge linken til siden om Lucasian chair, eller ved å lese et episode-sammendrag om den aktuelle Star Trek-episoden. Eller kanskje noe annet. Bokstaven er i alle fall Y.

Drapsmennene hold til i Edinburgh, hvor de solgte lik til bruk i undervisningen på medisin ved universitetet. De ble etterhvert oppdaget da studenter begynte å kjenne igjen folk fra lokalmiljøet, og den ene tystet og den andre ble hengt. Svaret fant man på ca 0,0057 sekunder ved å google Burke og Hare, og bokstaven skal være B

Padan Fain, den ubehagelige og sprøyte gale mannen i Wheel of Time, kommer fra Lugard. Igjen er dette enkelt å finne ut, fordi det står i wikipedia-artikkelen om Padan Fain. Latterlig enkelt. Bokstaven er R.

Sverige er det eneste skandinaviske landet som har fullt medlemskap i ILF. Danmark har et slags semi-medlemskap, men det teller ikke. Selv fant jeg ut dette ved å sjekke på hjemmesiden til ILF, men det er sikkert også mulig med eliminerende googling. Det gir uansett bokstaven I.

Det siste spørsmålet gjaldt etternavnet til Hr. Lucas, og det visste man jo allerede. Bokstaven blir S.

Summen av alt dette er at løsningsordet blir HYBRIS. Camilla, Ole Petter og Jørgen fikk til dette. Cred til dem.

Arne,  04.01.07 08:39

Jeg klarte vel på sett og vis denne synes jeg? Jeg nevnte i alle fall løsningsordet hybris i mailen, selv om jeg kun klarte å svare høvel på spørsmål 1.

Tor,  04.01.07 11:44

Tja, da må jeg nok anvende litt godvilje. Du nevnte jo flere potensielle løsningsord uten egentlig å bestemme deg for noe.
Category
Quiz
Tags
julenøtter
Views
5216