Å dele på null er problematiske greier. Det er lett å se hva som skjer om man deler 1 på stadig mindre tall: 1/1=1, 1/0,5=2, 1/0,25=4, og så videre. Vi ser rett og slett at funksjonen 1/x går mot uendelig når x går mot 0. Det dukker imidlertid opp et større problem om vi deler på negative tall, og nærmer oss null. Da oppdager vi at 1/-x går mot minus uendelig når -x går mot null. Det er dermed mulig å argumentere for at 1/0 kan være både minus uendelig og uendelig, og det ene er ikke riktigere enn det andre.
Det denne Anderson har gjort, som virket litt tøysete og unødvendig i utgangspunket, er å innføre noen nye definisjoner, blant annet at 1/0 er positiv uendelig, samt at 0/0 er det nye begrepet «nullity». Det stikker imidlertid langt dypere enn et par nye begrep, og jeg må bare si at etter å ha lest et par av artiklene han har publisert vet jeg rett og slett ikke hva jeg skal si. Men det var et par ting jeg lurte på, så jeg tenkte jeg rett og slett skulle sende fyren en e-post og spørre.
Andersen er imidlertid en vaskeekte vitenskapelig ansatt ved
University of Reading, så vi må jo anta at han ikke bare er en tulling i en campingvogn som drikker og lager dårlige hjemmevideoer. Han har en hjemmeside,
www.bookofparagon.com/, som psyker meg ikke så rent lite ut. Jeg sakser defra:
The perspex can be understood in many ways. Mathematically, the perspex is a particular kind of matrix; concretely, it is simultaneously a physical shape, a physical motion, an artificial neuron, and an instruction for a machine that is more powerful than the Turing machine. In other words, a perspex is an instruction for a perspex machine that is more powerful than any theoretically possible digital computer.Jeg må bare innrømme at jeg ikke egentlig vet hva en
Turing Machine er, men når man snakker om en ting som er mange ting på en gang, og dessuten den kraftigste konstruerbare datamaskinen, da blir jeg litt skeptisk.
Poenget med de nye definisjonene hans er å lage en matematikk som ikke har udefinerte størrelser, og dette trengs visstnok for denne maskinen. Jeg leste som sagt to artikler hvor han utvikler det han kaller transreal arithmetic fra et utvidet sett aksiomer, og det virker jo greit nok, men jeg kan ikke se at det bidrar med noe nytt annet enn å sette navn på problemet. Men da har jeg altså ikke satt meg inn i denne maskinen hans. Jeg kommer tilbake med mer.
-Tor Nordam
Comments