Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 10 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 10 months
Selvbygger
Camilla, 4 weeks, 1 day
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 10 months
Kort hår
Tor, 3 years, 10 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 10 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Matspalte: Ingefærøl

I går og i dag har jeg laget ingefærøl i anledning julen. Det var noe jeg pleide å gjøre mens jeg bodde hjemme, men de siste årene har jeg kommet hjem gjerne en uke før jul, og det er for kort tid. Det tar omtrent tre uker å lage ingefærøl på denne måten, så om noen har lyst til å følge denne oppskriften gjelder det å hive seg rundt. Du trenger:

20 liter vann
2 kilo sukker
3 appelsiner
1 spiseskje malt ingefær
1 spiseskje malt nellik
1 spiseskje kremotartari
50 gram gjær

Oppskriften jeg følger skriver også at du skal bruke en halv flaske sukkerkulør, men jeg tror ikke denne har noen annen funksjon enn å sette farge, så du kan antagelig ha i så mye du synes er passende. Jeg aner ikke hva kremotartari er for noe, men du får det på apoteket.

Kok opp 5 liter vann. Rør ut sukkeret, slå av varmen, ha i krydder, kremotartari og skrellet og oppdelt appelsin. La stå en liten stund. I mellomtiden må du finne frem en egnet dunk som tar over 20 liter. Denne må du vaske, for eksempel med kaustisk soda, og naturligvis skylle godt. Så fyller du den med 15 liter kaldt vann, og heller oppi de 5 literene du kokte opp. Nå vil blandingen antagelig ha en passe temperatur, så du kan ha i gjær, og sukkerkulør til passende farge. Så lar du dette stå lunt i et døgn.

Du trenger naturlig nok en del flasker til dette. De første årene brukte vi faktisk vanlige vinflasker som vi korket, men det er mye mindre stress å bruke brusflasker med skrukork. Uansett hva du velger må du vaske flaskene godt med kaustisk soda, og skylle grundig. Bruker du brusflasker må du vaske korkene, og bruker du vinflasker må du koke korkene.

Tapp blandingen over i flaskene ved hjelp av en hevert. I dunken vil det ha samlet seg bunnfall på bunnen, og det vil flyte krydder og grums på toppen, så du bør begynne et sted nært bunnen, og aller helst bør du ha en slik hevert som trekker inn ovenfra, så du unngår å virvle opp grums. Fyll flaskene, sett på kork på den ene eller den andre måten, og sett flaskene kaldt i et par uker.

Det som skjer nå er at blandingen skal gjære litt, for å danne kullsyre, men ikke så veldig mye. Det er menigen at gjæren skal dø ganske kort tid etter at du har flasket blandingen, og da danner det seg grums som må falle til bunnen. Om du tar opp en flaske etter et par uker, og holder den opp mot en lampe, vil du se om det har dannet seg bunnfall, og om resten av væsken er klar.

Når du skal helle opp ingefærølet nå du dekantere for å bli kvitt bunnfallet. Du bør være oppmerksom på at om det begynner å boble kraftig vil dette virvle opp grums. Derfor bør flaskene stå kaldt, og du bør bære dem forsiktig, og begynne dekanteringen straks du har åpnet flasken. Hvis du har en lampe eller et lys bak er det lett å se når bunnfallet begynner å komme.

Av og til når vi har laget dette har brygget gjæret altfor mye på flaskene, slik at det har skummet over med en gang vi åpnet korken, og det har vært umulig å få ut noe uten bunnfall. Når jeg skulle hente flaskene vi pleier å bruke til dette fant jeg faktisk brygg fra i fjor, som hadde gjæret så mye på flaskene at bunnen bulet utover på alle sammen. Jeg er litt usikker på hva dette skyldes. Brygging er nemlig kompliserte greier. Siden dette er ment å være brus skal det fortsatt være litt sukker igjen i brygget, og det skal ikke være vesentlige mengder alkohol i det. Jeg er derfor usikker på hvilken mekanisme som er ment å føre til at det slutter å gjære når det kommer på flaskene. Vanligvis slutter jo ting å gjære enten fordi sukkeret er brukt opp, eller fordi alkoholkonsentrasjonen blir så stor at den dreper gjæren. Det er mulig greia er at det skal slutte å gjære fordi flaskene skal stå kaldt, og at det rett og slett har vært litt varmt i kjelleren vår av og til, så om man har et kjølerom er dette sikkert bra å bruke.

Jeg glemte dessverre å ta bilder av produksjonen i dag, men jeg lover i det minste å komme tilbake med en rapport når produktet er testet.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  04.12.06 01:36

Det der høres ut som veldig mye stress, så jeg tror ikke det er en tradisjon jeg kommer til å ta til meg med det første (kanskje nå vi blir pensjonister?), men jeg må si jeg i prinsippet er tilhenger av slike ting. Så lenge du, og ikke jeg, er den som gjør det.

Anders K.,  04.12.06 02:10

Ingefærøl er bra. Men hva med vørterøl?

Kjellove,  04.12.06 04:11

Vår onkel kjøpte gjerne vørterøl til oss unga i butikken på Bakken, men i voksen alder synes jeg det smaker fælt.

Ellers, AQK: Hva med å presentere BAQKs instruksjonsmanual i brygging av ekte øl?

Anders K.,  04.12.06 12:43

En av de store forskjellene på Oslo og Bergen, er at Hansa vørterøl er dritgodt, nesten litt som islandsk Malt, mens Ringnes vørterøl heller mot smaken av øl som ikke smaker ordentlig øl.

Jeg presenterer: Bjørn Asgeir Kvernbergs tradisjonsrike øloppskrift! Et fast innslag i det Kvernbergske hjem siden syttitallet en gang.

Skybert,  04.12.06 21:31

Renslighet? Vask ballongen i kokende varmt vann, gjerne litt maskinoppvaskmiddel. Skyll godt. Vask hendene. Tørk deg på noe rent og spytt tre ganger ut gjennom vinduet for å holde vonde vetter og bakterier vekke.

Kaustisk soda: ta deg en rosin-bolle!

Kjellove,  04.12.06 21:59

Æsj! Rosiner har ingenting i boller å gjøre.

Skybert,  04.12.06 22:17

Enig! Men det er vel ingen oppegående vesner som har påstått noe annen heller?

Jørgen,  05.12.06 13:12

PJUUK!

Anders K.,  05.12.06 13:27

At rosiner finnes, er i seg selv tragedie nok. At de skal blandes inn i ellers god mat, er en katastrofe. I Vesten kastes det flere millioner tonn mat hele tiden, og en ikke ubetydelig del av det kommer fra meg, da jeg kjøper en bolle uten å ha blitt informert om at den inneholder vasne fremmedlegemer. Få en slutt på svineriet! På barrikadene!

Eivind,  05.12.06 16:38

Ja, rosiner i boller er like idiotisk som rosiner i pølser. Minst.

Og er ikke egentlig bare rosiner skrukkete druer? Akkurat som Hitler, igrunn.

Anders K.,  05.12.06 17:09

Som Harald Eia så udødelig sa da han hadde blitt sammen med en 94 år gammel dame: "Når du først har fått smaken på rosiner, vil du ikke ha druer lenger."
Category
Food
Tags
jul
ingefærøl
brygging
matspalte
Views
11744