Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 4 months, 2 weeks
Moldejazz 2018
Camilla, 2 years, 9 months
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 4 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 4 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 4 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 4 months
Kort hår
Tor, 1 year, 4 months
Ravelry
Camilla, 11 months, 2 weeks
Melody Gardot
Camilla, 2 years, 10 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 1 month
50 book challenge
Camilla, 4 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Konsentrasjon

Jeg har etterhvert blitt oppmerksom på at jeg har ganske mange alternativer når jeg skal handle dagligvarer. Min nærmeste butikk er Bunnpris på Moholt. Den er gunstig fordi den er nært, men ugunstig fordi den ikke har så ekstremt bra utvalg, og fordi Bunnpris ikke er de billigste. Allikevel blir det ofte til at jeg går hit, fordi det er kort vei. Nest nærmest har vi Rema. En ganske stor Rema-butikk, men ikke særlig bra utvalg. Jeg burde forresten nevne at mitt kriterium for å si at en butikk har bra utvalg er om den har fersk mozarella eller ikke.

Kun få meter forbi Rema kommer vi til en Kiwi. Ikke noe spesielt å si om den, bortsett fra at den er åpen til klokka 21.00 på lørdager, som har reddet meg ut av en knipe tre ganger. Alle de andre butikkene i området stenger klokken 20. Går man litt videre forbi Kiwi kommer man til Maxi, som er den beste butikken i hele verden. De har diger ferskvaredisk, andre typer sopp en champignon/sjampingjong (eller hva det nå heter), de har Miracle Whip (som er en spennende greie man kan bruke i stedet for majones, men også til mye annet), og de har naturligvis fersk mozarella. Den siste butikken jeg vet om i nærheten ligger på andre siden av veien for Maxi, og heter Coop Mega. Den vet jeg ingen ting om, for jeg har aldri funnet noen god grunn til å gå dit.

For å oppsummere er det altså fem butikker i nærheten av der jeg bor, fire av dem i kun få meters avstand fra hverandre. Er det virkelig behov for så mange? La oss analysere situasjonen nærmere. Her er et kart, som viser de forskjellige butikkene:


Bunnpris på Moholt driver antagelig godt, fordi den ligger på Moholt, og der bor det nokså mange. De som bor nærmest har ca 30 sekunder å gå til butikken, og det er ikke akkurat langt for de fleste andre heller. På tross av suboptimalt utvalg, og litt høyere priser, vinner derfor Bunnpris på sin beliggenhet, og den jevne student er vel dessuten ikke så sinnsykt kravstor til utvalg. De har forresten ikke så værst utvalg i øl.

Rema 1000 har også den fordelen at den er nærmeste butikk for ganske mange. Alle som bor i Frode Rinnans vei, og mange av de som bor på de fjernere delene av Moholt kan like godt gå hit som til Bunnpris. Og når det er like langt til begge vil jeg tro Rema trekker flest kunder, fordi de er kjent for å være billige, og fordi det er en større butikk enn Bunnpris. Rema ligger dessuten i en mini-kjøpesenter med postkontor, "bakeri", bokhandel, helsekost og møbelsjappe, så om du allikevel skal poste noe er det praktisk å handle her.

Kiwi har jeg vanskelig for å se noe behov for. Det er muligens noen som har kortest vei til Kiwi, men det kan ikke være mange, og forskjellen til Rema og Maxi kan ikke være stor. Så hvis det er like langt til Rema, Kiwi og Maxi, hvor går man da? Vil du handle billig går du på Rema, vil du kjøpe fancy mat går du på Maxi. Ingen grunn i hele verden til å gå på Kiwi, så vidt jeg kan se. Den eneste fordelen de har er at de stenger en time senere enn alle de andre, både på hverdager og lørdager.

Maxi har formodentlig ikke noe problem med å overleve, fordi de har så ekstremt stort utvalg. Skal jeg ha noe spesielt går jeg enkelt og greit forbi Rema og Kiwi, og jeg regner med mange andre gjør det samme. Maxi herjer rett og slett. De ligger dessuten også i et slags mini-kjøpesenter, med apotek og farvehandel, så om du allikevel skal ha medisiner eller maling er det jo mest praktisk å handle på Maxi.

Coop er litt i samme situasjon som Kiwi, fordi den ligger så nært Maxi at forskjellen i gangavstand er minimal for de fleste, og jeg vet ikke om noen fordeler den har over Maxi. Nå har jeg jo aldri vært der, så det er mulig de har superhyggelig betjening eller noe annet som setter dem i en særstilling, men hvis ikke kan jeg ikke se noen grunn til ikke å krysse veien å gå til Maxi.

Min konklusjon etter å ha analysert butikksituasjonen i mitt nærområde er at det egentlig burde holde med tre av fem butikker, Bunnpris, Rema og Maxi, men alle fem later jo til å være stabile og drivverdige, så det er mulig det er noe jeg ikke vet om, og at jeg bare snakker bull. Men det er i allefall overraskende mange butikker i nærheten, det var liksom det som var poenget.

-Tor Nordam

Comments

Arne,  26.03.06 16:46

Interessant valg og utforming av anvisninger. Minner meg litt om bekymringsløse somre med håv i hånd på sommerfugljakt i tørrmyren.

Vidar,  26.03.06 11:38

Mega Coop er stasen den. Den ligger jo praktisk talt vegg i vegg med Voll Gård, så mange studenter går nok bare rett over gaten til Mega istedenfor å ta turen til Maxi. De har forøvrig et ganske godt utvalg, solid ferskvaredisk, men er ganske stive på pris.

Kjellove,  26.03.06 13:09

Coop har vel slik medlemsordning, som gjør at folk får igjen litt på skatten mot at de blottlegger handlevanene sine og lar seg overvåke av storebror (ikke Erik).

Anders K.,  26.03.06 14:03

En god grunn til å gå på Kiwi er at alt koster så betydelig mye mindre der at man ofte kan spare nok penger til å kaste dem vekk på en ekstrating, som en kjekspakke eller ti Lucky til 34,50. I alle fall her i byen, og i hvert fall hvis man ikke er ute etter noe så fancy som appelsinjuice, pesto eller øko-melk.

Camilla,  26.03.06 18:14

Anders, mener du at Kiwi er billigere enn Rema?

Kjellove,  26.03.06 18:00

AQK: Du klare væl å rækje opp ei tjuepakning au, du?!

Ragnhild,  26.03.06 18:25

I Bergen, her som det regner så mye, har atmosfære og handleopplevelse mest å si. Derfor handler jeg på Safari, Meny, Coop Mega, Ica og innvandrersjappene. Pluss Europris. I de største butikkene er det dessuten plass til å sette fra seg paraply.

Anders K.,  26.03.06 18:52

Kjelling: Ja, i klare no de viss i fer litt ti på me.

Camilla: Egentlig vet jeg ikke forskjellen på noen dagligvarehandler i det hele tatt, men Kiwi har kjempebillig tobakk, i alle fall. Kombinert med at de ikke har noen andre varer, omtrent, gjør det det veldig billig å handle der.

Vegard,  27.03.06 18:41

Denne diskusjonen har jeg hørt mange ganger. Men dette er første gangen med deltakere under sytti. Eller synes ungdommen slikt er kult i Molde? Her i Ålesund er det bare klesbutikker som blir diskutert så inngående.

Anders K.,  27.03.06 20:33

Synes ungdommen slikt er kult i Ålesund?

Å ja, det er det eneste de synes er kult. Det hadde jeg glemt.

Tor,  27.03.06 20:48

Det er nok det. Klesbutikker var i allefall det enste jeg så sist jeg var der. Og det er jo i ferd med å bli slik i Molde også. Hver gang jeg kommer hjem har enda en butikk blitt nedlagt og erstattet av en klesbutikk. La Spiga, Sverre Amdam, og sikkert mange fler jeg ikke kommer på.

Kjellove,  27.03.06 20:50

Hele jævla Moldetorget.

Vegard,  27.03.06 22:17

I Ålesund snakker kidsa om:
- Klesbutikker
- John Arne Riise
- Klærne til John Arne Riise

De voksne snakker (stygt) om:
- Fylkesadministrasjonen i Molde
- Veikontoret i Molde
- Molde Fotballklubb
- Rica Seilet Hotell
- Stian Ohr

Tor,  27.03.06 22:35

Stian Ohr? Han snakket jeg med noen ganger da jeg var liten. Han bodde i gata rett nedenfor meg. Mener du å si at jeg "kjenner" en "kjendis"?

Anders,  27.03.06 23:46

Jeg har spilt fotball med Stian Ohr sammen med Jonas (naboen til Ohr) og noen andre. Det var sommer og sol, han hadde shorts og stod i mål. Mens jeg og de andre kjempet om ballen, hadde Ohr'n det moro med å vise ballene sine til oss. Jeg var lettere sjokkert, men regnet med at slik var normal oppførsel for eldre fotballfolk.

En annen gang, også på sommeren, hørte hele familien min plutselig jævlig høy musikk som kom uten i fra. Da hadde Ohr'n og noen andre lagt en kassettspiller i noen rør som lå uten for huset vårt. Husker ikke helt hva som skjedde, men de fikk i hvert fall spilleren tilbake. Synd egentlig for det ville være tøffere å kunne si at man var med på og destruere kassettspilleren til Stian Ohr isteden for å si at man har sett ballene hans.

Kjellove,  28.03.06 00:28

Han var også kjent for å ta frem kuken under bordet ved ungdomsfester på Træffhuset.

Lena,  28.03.06 10:06

Jeg og Silje foretok jo en gang i tida en prisundersøkelse hos fire av disse matbutikkene; Mega, Maxi, Rema og Bunnpris. Det var før Kiwi dukket opp, men jeg tror kanskje at vi hadde oversett den uansett. Siden vi bare var interessert i prisen på de varene vi selv bruker mye, gikk det stort sett i stor boks med Stabburet leverpostei og Tine Melk type grønn (eller er den blå?), men vi fant i alle fall ut at Mega var dyrest. Rema var vel billigst, men jeg mener å huske at trass i den svære butikken hadde de ikke alle tingene på lista vår.

Utfallet av testen var imidlertid ikke så viktig, for vi handlet bare på Maxi uansett. Hvem går vel på Rema når Maxi er nærmest?

Arne,  28.03.06 12:43

Den beste butikken i Trondheim er vel uten tvil Ultra på solsiden? Hvor ellers får man tak i strutselår og alligatorkarbonader! Og tre hundre og førti forskjellige sorter b-vitamin!

Tor,  28.03.06 13:25

Jeg kan ikke godta at Ultra er best uten nærmere undersøkelser. Jeg har vært både på den og på Maxi, og jeg vil si det er ganske jevnt.

Kjellove,  28.03.06 15:24

Vil du påta deg å sjekke puber, Tor? Jeg er drittlei av 3 B; det må finnes noe bedre!

Arne,  28.03.06 15:40

Jeg har aldri vært på maxi, så jeg har ikke noe god grunn til å påstå at ultra er bedre heller...men har de bløtkokte flyndreegg i sur-søt saus på maxi? Eller Torvakaker uten smør fra begynnelsen?

Tor,  28.03.06 20:40

Det kommer litt an på hva du ser etter i en pub. Selv ser jeg etter steder med gode drikkevarer og klientell som ikke gjør så altfor mye ut av seg. Det fører til følgende rangering:

1
Hjemme

Hjemme er en suveren vinner, fordi vinen ikke har påslag i forhold til polpris, og en halvliter Newcastle Brown koster bare 30 kroner eller noe slikt. Ingen påtrengende mennesker jeg ikke vil snakke med, og ingen høy musikk (bortsett fra når naboen er i slag) trekker også opp.

2
Dromedar Kaffebar

Her har de riktig nok ikke øl, og det er som regel ganske fullt, men det gjør de absolutt opp for med kaffen. Meget bra saker, som reflekteres i alle prisene de vinner.

3
Mikrobryggeriet

Bedre øl en Hjemme gjør Mikrobryggeriet til vinneren blant de mer tradisjonelle utestedene. Jeg har heller aldri blitt utsatt for høy musikk eller dansing på dette stedet.

Eivind,  28.03.06 20:44

Kjell: jeg, du og jon hadde jo en ganske fin pub-til-pubrunde i Trondheim en gang? Tror Posepilten og Jesper Nattmann gikk av med seieren den kvelden iallfall.

Kjellove,  29.03.06 11:04

Haha, ja, men så ble de nedlagt like etterpå. Pia's Café (sic) var også sjarmerende, om enn litt på den mørkebrune side. Pluss for røykebakgård.

Camilla,  29.03.06 16:07

Jeg er enig med Kjelling. Pias er herlig. Mannen lager ekte kakao. Og anbefaler god vin.

Jørgen,  29.03.06 20:13

Eliksir. Se dét er et meget bra sted. Dit burde man dra oftere. Det ligger på nedre Møllenberg, rett opp for rundkjøringen der. Slår 3BGB langt ned i støvlene, slik at det blir til grus.

Camilla,  29.03.06 20:23

Er det høy musikk der? Du må si hvorfor det er bra. Bra er ikke et metafysisk, fiksert begrep som er udebatterbart.

Eivind,  29.03.06 20:25

Hva med Metro?

Kirsti Marie,  30.03.06 00:13

Jeg savner posepilten og jesper. Sist jeg gikk ut var på Blæst og da rapet en gutt meg i ansiktet og sa at slikt måtte jeg finne meg i der... På posepilten og Jesper kunne jeg gjøre alt, danse som gal og snakke om de dypere ting.

Anders K.,  30.03.06 00:15

Ha ha. Dreining fra dagligvarer til øl og opplevelser.

Eivind,  30.03.06 01:01

Haha, artig å måtte finne seg i ting.
Pilten og Jesper var deilige steder, selv om det var sjeldent snakk om å snakke om dypere ting. Sånn som jeg husker det var det mest roping, synging etter RATM eller prøvesmaking av tsjekkisk hjemmebrent.

Anders,  30.03.06 01:29

Ha! Det var artig når jeg forlott dere i sandgata og gikk til jesper alene.

Jørgen,  30.03.06 19:04

Var det den samme gangen hvor du endte opp med å danse på gulvet helt nederst inne på Nattmann? Sammen med opptil flere personer av motsatt kjønn.

Eivind,  30.03.06 19:45

Eller var det den gangen du gjemte deg under trappa til Jon i lengre tid for å skremme oss?

Anders,  30.03.06 20:23

Tror kanskje det var gangen Jørgen snakker om. Trappa var hos Trond.

Eivind,  20.03.07 01:49

Du burde fortsatt bo i Trondheim, Anders!

Anders,  20.03.07 01:53

Men du bor jo ikke der :P

Eivind,  20.03.07 01:55

Nei, det er riktig, men da kan jeg besøke deg der og se på deg worke mojo'n på byen.

Like bra hver gang!
Camilla,  17.08.10 00:00

Tor, jeg tror du skal få lov til å skrive en lignende artikkel om Rose Street og puber neste gang du kommer hit.

Jeg ser sånn halvveis for meg at vi kan få med oss Tim og Rebekah og Ben og Mary og Tom på testingen, også.
Category
Miscellaneous
Tags
butikker
Moholt
dagligvarer
Views
4937