Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Mora di bør eie en Mac, men bør bestefaren din?

"Mora di boer eie en Mac."

Det sa Are for sånn passe nøyaktig ett år siden, som kommentar til en artikkel som ikke hadde noe med saken å gjøre. Etter et halvt år som mac-bruker begynner jeg å si meg enig. Noe av det mest frustrenende med Windows, og noe av det som er vanskeligst å få folk til å forstå, er at det fra tid til annen vil dukke opp feilmeldinger du ikke bør bry deg om og at pcen av og til vil nekte å oppføre seg, uten at det er mulig for vanlige folk å forstå hvorfor. Slike ting kan naturligvis også skje med mac, men min erfaring er at det skjer langt sjeldnere, ja faktisk nesten aldri.

I begynnelsen av min karriere som mac-bruker hadde jeg en hel del ting jeg klagde over. Men de aller fleste av dem var ikke feil som sådan, bare ting som er annerledes enn windows. Sånn som ingen høyre museknapp, @-knappen på feil sted, og denslags. Dette er ting som ikke vil plage en person som ikke er vant med pc. Jeg har derfor kommet frem til at om jeg skulle anbefale en datamaskin til noen som ikke har brukt slikt før ville jeg anbefalt en mac, gjerne en Mac Mini.

Grunnen til at jeg skriver om dette er at da jeg var på besøk hos bestefar og bestmor viste jeg frem på macen noen bilder jeg hadde tatt, og bestefar spurte litt omkring det å gå til anskaffelse av noe slikt, og hva han trengte. Om vi ser på bestefar og datamaskinen isolert ville jeg som sagt ikke nøle med å anbefale en mac. Problemet oppstår imidlertid når andre personer skal blandes inn. Man må jo regne med at en person som aldri har eid en datamaskin vil ha spørsmål, antagelig ganske ofte. I bestefars tilfelle ville han da antagelig henvende seg en kompis av ham, som har pc, eller til mamma og min søster, som også har pc. Saken er altså at det er mye vanskeligere å få hjelp til ting man lurer på om man har mac, rett og slett fordi det er mye mindre utbredt.

Så lenge alle bruker windows har vi altså en Nash-likevekt. Ingen vil tjene på å bytte, selv om de kunne bytte til noe bedre, fordi da må de klare seg selv. En kjip situasjon. Derfor er det jammen flaks for verden at det finnes foregangsmennesker som meg selv, som tar steget ut i det ukjente, for så å kunne bli en vadestein for å hjelpe andre videre, ja en klippe de kan støtte seg til. Aiaiai, poetiske vendinger og Nash-likevekt i ett og samme avsnitt. Dette blir bra saker.

Poenget er i allefall at jeg skal gjøre et forsøk på å overbevise mamma og pappa om at en Mac
Mini vil dekke deres behov, slik at de i allefall vurderer det neste gang de skal bytte maskin. (Om mamma og/eller pappa leser dette kan dere lese litt mer om Mac Mini her).

-Tor Nordam

Comments

Anders G.,  05.03.06 14:19

Jeg har, som tidligere nevnt, utstyrt min tante med Fedora Core 4 (en linux distro) ettersom hun ikke ville bruke mye penger på en maskin, og ikke vil bruke piratprogramvare. Som kjent passer Windows dårlig sammen med billig. Dette fungerer helt utmerket, selv om jeg var litt skeptisk selv i starten. Hun har tidligere brukt litt Windows, men ikke i stor utstrekning, og siden jeg tilpasset menyene slik at de ihvertfall er plassert noenlunde likt med Windows (som "start"-knappen nede til venstre osv. i stedet for på toppen) har det gått overraskende greit... alternativt bruker hun den ikke ;) Antakelig er det vel en kombinasjon av litt lite bruk, og stort sett samme bruk fra gang til gang, slik at hun har lært seg hvordan OpenOffice startes og brukes, hvordan spille av dvd og hvordan fyre opp FireFox/sjekke mail etc. De 5 support-telefonene hennes er utrolig mange færre enn de jeg får fra min Windows-brukende far, som riktignok bruker maskinen betydelig mer og antakelig noe mer avansert.

Camilla,  05.03.06 15:30

Jeg vil også eie en mac :(
Jeg er overbevist. Jeg kan jo ikke gå tilbake til windows uten å begå seppuku. Men jeg tror ikke jeg er smart nok til å virkelig å kunne bruke linux. Det eneste alternativet da er vel mac, og jeg regner med at inne jeg kjøper den i slutten av sommerferien har prisen sunket en del på ibook.

Tor,  05.03.06 15:51

Jeg har inntrykk av at prisene ikke synker, men at de heller lanserer nye modeller og slutter å selge de gamle.

Anders G.,  05.03.06 17:34

Ja, samme her.. og jeg er litt frista selv, men kun under den forutsetningen at den kan kjøre Windows også, noe som forhåpentligvis ordner seg uten vmware i løpet av mars .. $12000 til de første som greier det innen fristen :)

Camilla,  05.03.06 18:17

Da vil jeg gjerne vite det før de skal slutte å selge ibook slik at jeg kan kjøpe den. jeg mener du har sagt til meg at den har droppet i pris... Hvis ikke kan jeg kanskje kjøpe din for noen hundre?

Tor,  05.03.06 19:18

Neida, slett ikke. En 14" iBook koster presis det samme i dag som da jeg kjøpte den i september.

Camilla,  05.03.06 19:21

Da regner jeg med at jeg får din billig med en gang det kommer en nyere modell på markedet...?

Are,  06.03.06 01:00

Det kommer jo "snart" iBooks med intelprosessorer - forhåpentligvis før sommeren. Det blir bra saker, spesielt hvis Windows er i stand til å boote på den.

Lykke til med overbevisningen, Tor. En verden med 30/30/30-fordeling mellom Windows, Linux og MacOS hadde vært fint.

Are,  06.03.06 23:48

Tor, her kan du lese om noen andre sin Mac-erfaring. Pass på å få med deg de to tegneseriestripene som omhandler temaet også: PA om Mac I og PA om Mac II.

Huh

Camilla,  05.03.11 12:56

Jeg har inntrykk av at det har skjedd en del på denne fronten de siste fem årene.
Tor,  06.03.11 20:14

Jeg har ikke tenkt over det før nå, men er det ikke egentlig litt på kanten å antyde at din mor trenger en maskin som er enkel å bruke?

Da jeg var liten husker jeg noen omtalte et kompakt-kamera som et "selv mor"-kamera. Teknologi er jo vanskelig og maskulint og ikke noe for romantiske og følsomme kvinner.
Category
Technology
Tags
mac
Windows
Views
5092
Google hits
1
Last google search
vadestein bilde
Last edited by
Tor, 14.02.11 01:05