Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 10 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 10 months
Selvbygger
Camilla, 4 weeks, 1 day
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 10 months
Kort hår
Tor, 3 years, 10 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 10 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Babylon 5-sladder

Babylon 5 er for så godt som alle en meget kjær serie. Kristian sa det så fint her en dag mens vi spiste lunsj. Når man ser Babylon 5 har man det ikke bare bra fordi det er en bra serie, men fordi man gjenopplever sin egen ungdomstid. Ikke i den forstand at vi herjet så mye rundt i rommet og sprengte hverandre i ungdomstiden, men fordi det var da serien gikk på TV. Men til tross for at alle i hele verden er enige om at det er få ting som rocker så hardt som Babylon 5 er det få som virkelig har tatt steget helt ut, og lest rundtomkring på nettet for mer info. Det har imidlertid jeg gjort, og i dag skal jeg dele noe av det jeg har funnet ut med dere.

Noe av det første jeg fant ut var at jeg må lese en del av bøkene som er skrevet. I allefall de som er kanon*, og kanskje de andre også. Der får man vite mye spennende, som for eksempel hva skjedde egentlig med David Sheridan. De fleste husker sikkert at han fikk en slik "keeper" i bursdagsgave av Londo, men 20 år senere har han blitt en glad gutt allikevel, og er ute og trener med the Rangers. Besters, og Lyta Alexanders skjebne kan man også finne ut av, så her er det jammen mye å ta tak i, hehehe.

For å gå over på noe mer håndfast og mer sladderaktig, kan jeg først nevne at Jerry Doyle, som spilte Michael Garibaldi, faktisk giftet seg med Andrea Thompson, som spilte Talia Winters, i 1995. De fikk en sønn, og ble skilt to år senere. Thompson har senere drevet litt her og litt der, blandt annet spilte hun Jill Kirkendall i tre sesonger av NYPD Blue, før hun jobbet som nyhetsanker for CNN et halvt år eller så. Det første hun sa på sin første opptreden som nyhetsanker var

Hi, I'm Andrea Thompson, and unless you've been living in a cave, you probably already know that.

som jeg kanskje synes er en litt bråkjekk påstand. Jerry Doyle var opprinnelig pilot, deretter drev han som aksje-mann i ti år eller noe slikt, før han i 1991 bestemte seg for å bli skuespiller. Etter at Babylon 5 var ferdig har han stort sett drevet med andre ting. Blant annet stilte han som kandidat til Representantenes Hus, som republikaner fra California. Nå har han sitt eget radio-show, der han stiller de tøffe spørsmålene og denslags. Høres litt tøft ut spør du meg. Han er opphavsmannen til utrykket Grapefruit Mentality, for å beskrive publikums syke interesse for kjendiser. Jeg siterer wikipedia:

The Grapefruit Mentality is defined as the ability for the public to become interested in an object or person just because the media is paying attention to it. As an example, Doyle explains if there was a segment on the news every night with a television camera pointed at a grapefruit, people will eventually travel great distances just to see the grapefruit that was on TV.

Det er egentlig ikke mye saftig sladder å grave opp for å tilfredstille grapefruktmentaliteten min, men jeg kan nevne noe. Mira Furlan og Andreas Katsualas later for eksempel til å bruke samme webdesigner. Patricia Tallmann er en ivrig stunt-dame, eller stunt-person som de sier i USA. Jfr. hennes filmografi på IMDB. Stephen Furst, som spiller Vir Cotto, tok av seg over 50 kilo på grunn av diabetes og helse og slikt i løpet av serien. Dette skal visstnok være lett synlig, uten at jeg har lagt merke til det. Han har vært med på å lage filmen Diabetics For Guys, som er ment å være en morsom men informerende film om å kontrollere diabetes ved riktig kosthold. Han har dessuten hatt regien på flere episoder av Babylon 5.

Om hovedpersonene er det ikke mye kontroversielt å si, bortsett fra at Claudia Christian stilte opp i Playboy i 1999. Michael O'Hare forlot serien uventet etter en sesong, men uten noe krangling av noe slag. Bruce Boxleitner beskriver seg selv som moderat politisk, og er gift, har en sønn og er glad i hester. Ikke mye kontrovers der i gården. Ed Wasser er litt mer på kanten. Han har følgende bønn på hjemmesiden sin:

Dear God

Bless the souls of our dead and injured.
Grant peace to all those who mourn.
Watch over our brave Troops, Volunteers and All those who revere life.
Guide us in our quest to rid the world of inhumanity.
God, bless America ...
as we rise to these most troubling of times.

Amen


Jeg har litt vanskelig for å se for meg at dette stammer fra Mr. Morden. På et mer deprimerende plan har vi Richard Biggs, som spilte doktor Franklin, som gikk hen og døde i april 2004, 44 år gammel. Verd å nevne er også Walter Koening, som spilte historiens tøffeste slemming, Alfred Bester. Han er forresten kjempegammel, han ble 69 år i år, og har spilt Pavel Chekov i Star Trek. Vært med i Star Trek har forresten flere andre også, blant annet Mira Furlan og Andreas Katsulas.

-Tor Nordam

*kanon, eller canon, som de sier på engelsk, er et ord som brukes om materiale som holder seg fast til det opprinnelige materialet, og som er godkjent av den opprinnelige forfatteren (eller andre rettighetshavere). For eksempel er Return of the Jedi i høyeste grad kanon, fordi den beskriver handlingen som George Lucas har bestemt skal foregå, og den skaper ikke motsigelser eller kontinuitetsbrudd i forhold til de andre filmene. Fan fiction derimot, er på ingen måte kanon. Akkurat Star Wars er et litt komplisert eksempel, fordi det finnes så fordømt mange bøker fra forskjellige steder. Når det gjelder Babylon 5 er det veldig greit. Se her for mer info:

Wikipedia - Babylon 5 Novels
Wikipedia - Canon
Wikipedia - Star Wars Canon

Comments

Anders,  29.11.05 23:31

Du burde også nevne at Bruce Boxleitner/Capt. John J. Sheridan er gift med Melissa Gilbert hun mest kjente jenta fra "huset på perærien". Og at han har spilt i filmen "Tron".

Arne,  30.11.05 10:16

Jeg har aldri sett på Babylon 5, men tviler på at Babylon-Koenig var like kul som Star Trek-Koenig ;)

Camilla,  30.11.05 10:56

Kanon har forresten en interessant etymologi:
Om du tenker på å slå halvteite vitser om kanon og tungt artilleri, er det faktisk ikke helt bak mål: de to ordene har samme rot. Det er sumerisk eller noe slikt og betyr sivrør. Kanon er noe som er skrevet på papir, eller rettere papyrus-aktige ting. I alle fall noe som innebærer siv som materiale. Kanon (boom-våpen) tar "rør"-delen av ordet. Gøy? Kjempegøy!

Og Arne: Ingen slår Bester.

Arne,  30.11.05 13:05

Tja, jeg er ikke sikker på om kvantemekanikkens bølgefunksjoner kan forklare telepati...

Tor,  30.11.05 15:12

Det har lite med saken å gjøre. Det eneste som er viktig er at akkurat som at alle siviliserte mennesker bør ha en viss ballast av klassisk litteratur og klassisk mekanikk bør de også være en smule bevandret i klassisk science fiction. Star Trek er en bra start, men det er ikke nok. Babylon 5 burde være pensum på videregående. Konflikten mellom orden og kaos har paralleller i bøttevis, ikke bare i vår egen tid, med terror og antiterror, men også i andre litterære storverk, som Sacred Pie, der tvillingene Rai og Jai hogger og dreper med katanaene sine på vegne av henholdsvis kaos og orden.

Arne,  30.11.05 15:20

Jau :) Jeg prøvde bare å være småvittig ved å la Psi være en fellesnevner mellom Bester og kvantemekanikk....og liksom favorisere kvantemekanikk foran en karakter fra B5...

Jon Are,  30.11.05 15:45

De første 8 sesongene av Stargate SG-1 har Richard Dean Anderson (altså MacGyver) i hovedrollen, og slår dermed alt av alle andre sci-fi-serier per definisjon. Det blir som å spille Stein, saks, papir og dommedagsmaskin.

Filmen Stargate kan derimot med fordel unngås.

Are,  30.11.05 16:17

Hehehe. Morsom, denne MacGyver-indoktrineringen som har pågått på nittitallet blant norsk ungdom. Jeg har forøvrig forhåpninger om å se litt Babylon 5 en vakker dag, når jeg virkelig føler behovet for en liten sci-fi nostalgitripp. Babylon 5 må faktisk ha vært den siste serien jeg fulgte seriøst med på.

Kjellove,  30.11.05 19:02

B5 er omtrent like overbevisende som Muppet Show.

Torgar,  30.11.05 20:11

Helt enig, både B5 og Muppet Show ruler hardt.

Tor,  30.11.05 22:51

Hør, hør!

Anders K.,  02.12.05 13:49

Jeg så nylig en fyr som var helt lik de der flekkete triceratops-folka fra B5.

Nei, vent litt, jeg så ham på tv.

Kjellove,  03.12.05 16:14

Hørt om den gangen Gunvor Hals ble tilbudt en TV, men så visste hun ikke hva hun skulle svare – så hun bare gikk sin vei?

Nei, vent; det var Anders Kvernberg.

Anders K.,  03.12.05 17:26

Hørt om den gangen Kjell Ove Hattrem og Gunvor Hals satt i en teaterlosje og sa "Why do we always come here?" / "I guess we'll never know" / "It's like a kind of torture" / "To have to watch this show".

Nei, vent, det var Kjell Ove Hattrem og hans skumle buktalerdukke.

Og som vanlig er jeg kjempeimponert. Sesong 1 er spennende og fin, men jeg tror det første virkelig omtvistelige tegnet på at man har med en kvalitetsserie å gjøre er "The Coming of Shadows" i sesong 2.

Og Tor har helt rett i alle parallellene man kan trekke til nåværende politikk. Politikk gjentar enkelte mønster ad inf. og Babylon 5 har gjort det kunststykke å identifisere noen av disse og hente dem frem uten å gjøre dem for situasjonsspesifikke.

Jeg vet ikke om Jon Are leser Calcuttagutta lenger, men dét vil jeg si: Filmen Stargate er kanskje ikke høy kunst, men den er mye, mye, MYE bedre enn serien Stargate SG-1, som egentlig bare er Star Trek på steroider. Selv om Richard Dean Anderson er med.