Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 10 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 10 months
Selvbygger
Camilla, 4 weeks, 1 day
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 10 months
Kort hår
Tor, 3 years, 10 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 10 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Matspalte!!!!!!

Hei alle barn, i dag skal vi lage noe dere liker kjempegodt. Is! Og vi skal lage den så kjapt og effektivt at pappa ikke kan si nei med tåpelige unnskyldninger om at det tar lang tid. Og som om ikke det var nok skal vi også lage kjempegod is. Jeg vet hva jeg snakker om her, for jeg har nylig vært i Italia, der skogsbærisen faktisk inneholder skogsbær. Italiensk is er nesten den beste i verden, men den vi skal lage er bedre.

Vi skal begynne forholdsvis enkelt med en vaniljeis. Hvis du er som meg tror du kanskje ikke at du liker vaniljeis. Det kan kanskje skyldes at du bare har pleid å spise forholdsvis standard vaniljeis, slik som den som er i boksene med "tress". I såfall er det ikke noe rart du ikke liker vaniljeis, for den smaker ingen verdens ting. Jeg trodde lenge at jeg ikke likte vaniljeis, men så smakte jeg slik jubileums-greier fra Diplom is. Den er absoutt the shiznit, men ikke på langt nær så god som den vi skal lage. Grunnen til at den er bedre enn tress-isen er at det er ekte vanilje i den, og det skal også vi bruke.

Til en halvliter is trenger du noe slikt som 25 cm vaniljestang. Del den i to, og skrap ut frøene. Ha dem i en metallbolle, sleng i 1 dl sukker, 2 dl melk og 3 dl fløte. Kjempelett å huske, 1, 2, 3. Visp dette godt sammen, og så er vi klar til å begynne. Akkurat her paser det forresten godt å sette browniesene i ovnen. Brownies og vaniljeis passer genialt sammen. Man kan nesten si at brownies er brukne i kombo med vaniljeis. Brownies lager du ved å røre hvitt 4,4 dl sukker, 2,2 dl smør. Så har du i 4 egg, 2 teskjeer vaniljesukker (eller 15 cm vaniljestang), 2 teskjeer bakepulver, 3,3 dl hvetemel og 12 spiseskjeer kakao. Rør i hop alt i hop, og smekk i ovnen på 170 grader, og stek i ca 25 minutter. Tiden avhenger av hvor tykt du legger det. Det beste er å ta fyrstikktest når det nærmer seg, og ta den ut mens den fortsatt er bittelitt klissete inni.

Når du har satt browniesene i ovnen setter du på kaffe, og så er du klar til å lage is. Sett bollen på bordet, rør med en tresleiv, og ha i en øse flytenende nitrogen.

Advarsel: Flytende nitrogen holder en temperatur på ca -190,5 grader, og er potensielt farlig. Du bør ikke drikke det, selv om det kan føre til mega-rap, du bør ikke tømme det på klær, og du bør ikke tømme mye av det på ting du er redd for, som for eksempel slekt og venner.

Når du har i nitrogen vil det dannes mye røyk, og koke lystig. Det som skjer er at nitrogenen koker, og vannet i melken fryser. Du kan sammenligne det med om du hadde helt vann i flytende tinn som holdt 250 grader eller noe slikt. Røyken som dannes er frostrøyk, og består altså av vann, og er dermed helt ufarlig.

Røyken gjør det imidlertid litt tricky å se hva som skjer, derfor skal jeg fortelle deg det: Når du heller i nitrogen fryser isen utrolig fort. Denne raske avkjølingen gjør at det dannes bittesmå iskrystaller, som gir en utrolig smooth is. Den dannes imidlertid i klumper, og derfor er det viktig å røre kraftig med tresleiven.

Når kokingen begynner å gi seg har du i en øse til med nitrogen, og fortsetter slik med kontinuerlig røring til alt har ønsket konsistens. Du trenger ca 4 ganger så mye nitrogen som den mengden is du vil lage. Å lage is med denne metoden er forholdsvis kjapt, og isen er derfor ferdig omtrent samtidig med browniesene og kaffen, og alt er klart for å nyte en herlig dessert. Noe av det kuleste med denne måten å lage is er at det er et ganske imponerende show, og man bør derfor gjøre det på bordet, akkurat som flambering. Jeg var på forhånd litt bekymret for at det kanskje skulle sprute, men det var ikke et problem i det hele tatt. Når isen er ferdig kan man spise den direkte fra bollen, eller porsjonere på fat.

Det er også mulig å lage is med andre smaker enn vanilje. Mine favoritter når det gjelder italiensk is er youghurt, sitron og skogsbær. Jeg er litt usikker på hva jeg må gjøre med mengden fløte og melk for å lage en bær-is, og litt usikker på hva som skjer med melken når jeg har i sitron, men dette er ting jeg kommer til å forske på, så følg med for mer info. Ellers er det naturligvis helt genialt med kaffe i is, og det burde være forholdsvis greit å lage. Dropp vaniljen, ha i bittelitt kakao og en kopp espresso, og du burde være i gang.

Alle bilder er tatt av Jørgen.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  08.10.05 23:24

Jeg var jo der, så jeg kan skrive under på hvor usigelig kult det er med nitrogen-is.
Dette oppfylte en av mine virkelig hardnakkede eksperimentelle barndomsdrømmer.

Are,  09.10.05 01:51

Wow. Jøss. Dæven. Dette ser imponerende ut. Jeg vil gjerne ha en reprise når jeg kommer på besøk, eller eventuelt ved en senere anledning. (Kommer forøvrig på besøk fredag - søndag 28. - 30. oktober.) Yey.

Kengu! :D

Anders,  09.10.05 02:11

Hyggelig av deg å ikke nevne visse andre ting som hendte :D

Anders G.,  09.10.05 02:18

Gleder meg til å lage dette mandag, regner med jeg finner flytende nitrogen i frysedisken og vaniljestang i nærheten av grønnsakene i nærmeste rema-butikk? :)

Tor,  09.10.05 08:20

Vaniljestang finner du i krydderhyllen, i en slik pose, til en ublu pris. Flytende nitrogen får du antageligvis kjøpe på fysisk institutt på ditt næmeste universitet. Det er mulig du får låne egnet beholder der. Hvis ikke gjør en termos av typen glas-termos jobben. Bare husk for all del å ikke skru på lokket, for nitrogenen vil småkoke hele tiden, og trykket må slippe ut. Sammenlign med om du hadde puttet en termos med vann i ovnen på 290 grader.

Eivind,  09.10.05 12:31

Mmm.. is.

Jørgen,  10.10.05 01:40

Så bra å se at jeg ikke utelukkende tok ubrukelige bilder. Isen var knallgod!

Is

B,  10.10.05 22:24

Best å lage is med nitrogen, sånn at man potensielt kan fryse istykker alle kropslige ekstremiteter man skulle komme til å søle på. Til opplysning vil isbiter og veisalt / grovkornet havsalt også kunne brukes til å lage is med. Denne metoden tror jeg er litt mer dagligdags den når cirka 30-40 kuldegrader og er mer enn kaldt nok til å røre sammen noe iskrem eller parfait med.
Fordelen med flytende nitrogen er selvsagt at hvis det skulle komme intrengere eller overfallsmenn mens du lager isen din. Så kan du i kamp dyppe hodet eller hender/føtter i nitrogenen og knuse de mot kjøkkenbenken i skikkelig terminator/steven segal fashion.
Det er ikke vitenskapelig testet om isbiter og salt gir noen dårligere effekt ved islaging i forhold til å bruke flytende nitrogen.

Tor,  10.10.05 23:34

Flytende nitrogen er faktisk ikke så veldig farlig. Når du får det på fingrene er de så varme at det dannes et leidenfrost-lag, som beskytter deg. Det er det samme som når du skvetter vann på en varm plate, og dråpene bare svever over platen uten å koke. Hvis du derimot holder fingrene i nitrogen i lengre tid kan det bli skummelt, men det er ganske lett å unngå. Man skal imidlertid være litt forsiktig med å søle på klær, for da vil nitrogenen trekke inn i klærne, og du får ikke noen leidenfrost-effekt.

Her kan du lese mer om denslags, og se et bilde av en mann som stikker fuktige fingre i en bøtte med smeltet bly.

Tor,  10.10.05 23:36

Det er dessuten mye mer praktisk og renslig med nitrogen enn med is og salt. Du kan jo ikke putte salt i isen, altså isen som i vaniljeisen, dermed på du ha is og salt i en bolle, som du så setter en mindre bolle i. Dermed blir det en ekstra bolle å vaske.
Tor,  03.06.11 15:51

Jeg lagde is til studentene mine i dag, på spørretimen før eksamen. Dessverre hadde jeg litt dårlig tid til å forberede meg, så jeg ble nødt til å handle ingredienser på Tapir kiosk. Der hadde de hverken fløte eller vaniljestang, så jeg endte opp med å kjøpe 3 liter Litago sjokolademelk, og så slenge i litt sukker og litt pulverkaffe. Smaken ble slett ikke verst, men det er et eller annet i Litago som gjør at den holder mye bedre på bobler enn vanlig melk, så det skummet over som ville helvete og lagde et voldsomt søl. Meget uproft, men jeg studentene virket imponerte likevel, og smaken ble som sagt slett ikke verst.
Kjellove likes this

Jeg synes det er en uholdbar situasjon.