Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Latex eller LaTeX? Og den skitne sannheten om harddiskprodusenter

Da jeg snoket litt rundt på nettet i dag fant jeg en link til en LaTeX Primer. Det er ganske morsomt, fordi Trondheim Mørtelverk lager et produkt som heter Latex og som er en primer. Latex er et gummirelatert produkt man fremstiller fra saften fra "gummitreet" eller syntetisk ved polymerisering av en emulsjon og noe greier. Det brukes til mye rart, blant annet som primer eller mørteltilsetning. Primer betyr i dette tilfellet noe man smører på gammel betong for å få ny overflatebehandling til å sitte bedre. Mørteltilsetning er naturlig nok noe man tilsetter i mørtel, og formålet med Latex er å gjøre mørtelen (eller betongen) tettere, samt at den skal feste bedre til gammel betong.

De som klikket på linken er nå rimelig forvirret. Linken er nemlig til en innføring (primer) i LaTeX, der den siste bokstaven slett ikke er en X, selv om det ser slik ut, det er en chi. Dermed uttales det Latech, der ch skal uttales som i loch eller Bach. Kommer sikkert fra greske techne (eller technoi?), som betyr fag eller noe slikt. LaTeX skal egentlig skrives , men det er heller vanskelig, så det gjør vi ikke.

LaTeX er et program for å skrive artikler, av det spennende slaget, med ligninger og slikt, og det er det akademiske miljøets favorittprogram for formålet. Jeg lurte i dag på hvorfor man foretrekker det fremfor Microsofts MathType, og jeg tror vi kom frem til et brukbart svar. For det første, så er det veldig enkelt og greit å bare bruke ett program. MathType er en underdings til Word, mens du egentlig bare trenger LaTeX. Dessuten er det mer intuitivt. Kristian hadde et eksempel:

Sett at du skal skrive allekvantoren. Det er en oppned A, som betyr "for alle", og som fra tid til annen brukes i matte. Da må du huske hurtigtasten for den i MathType, og dette er ikke noe tegn du bruker hver dag, så det gjør du ikke. Dermed må du sjekke i hjelpefilen, som ikke rocker. Eller du kan bruke LaTeX, og skrive /forall, så kommer den av seg selv.

Det er dessuten alltid fint å ikke være avhengig av et Microsoftprodukt, man vet jo aldri når de legger inn verdensherredømmemodus, og forlanger rettigheter eller royalties for alt som noen gang er skrevet i Word.

Har du lyst til å lære LaTeX kan du lese primeren (hehe) og skaffe LaTeX gratis fra ditt universitet, og så er det i grunn bare å begynne å bruke det. Går litt tregt i starten, men øvelse gjør mester.

Og hva er så sannheten om harddiskprodusentene? Jo, det er at de med vitende vilje utnytter en mangel i definisjonen på en gigabyte. En gigabyte kan nemlig være to ting. Det kan være 10^9 byte, eller det kan være 2^30 byte. Harddiskprodusentene benytter 10^9 byte, og sier at harddisken din er 200 GB. Så smekker du den i pcen din, og fyrer opp Windows. Windows benytter 2^30 byte, og kan fortelle deg at harddisken din er 186,264514923095703125 GB.

Det pcen din benytter kalles også en gibibyte, som er et utrykk man har diktet opp for å unngå forvirring av denne typen. Likeledes har men mebibyte, kibibyte, ogsåvidere, der man operer med potenser av 2^10, i stedet for potenser av 10^3. Les mer på Wikipedia.

-Tor Nordam

Comments

Anders G.,  08.09.05 10:41

En gibibyte tilsvarer forkortelsen GiB som er blitt vanlig i enkelte kretser å oppgi. Gigabyte forkortes som alle kanskje vet til GB.
Wikipedia har selvfølgelig hele lista her
Are,  08.09.05 11:02

Som student ved IFI her på UiO har jeg blitt tvunget til å levere noen obliger med LaTeX. Greit nok det, og det er jo fancy å nærmest "kode" et dokument, "kompilere" det og så få ut en fin postscript-fil, som du da kan printe eller konvertere til PDF. Det er dog temmelig tungvint sammenlignet med å f.eks. bruke OpenOffice, som er et glimrende gratis alternativ til Microsoft Office.

WYSIWYG - what you see is what you get - har sine fordeler. Du slipper for eksempel å oppleve at bildet du la inn akkurat DER, mellom de to avsnittene, blir forskjøvet 1 1/2 side av LaTeX, som i sin visdom har funnet ut at det passet bedre litt lengre ut i teksten. Du kan bare GLEMME å få det akkurat der du vil ha det (les: det er sikkert mulig, men hvor mye tid vil du egentlig bruke på å lese manualer?).

For de med litt mer spesielle behov har det selvfølgelig en nytteverdi.

Tor,  08.09.05 11:17

Latekj, faktisk.
Men Are: kan alle som tar word ta open-office-thing?
Jeg refererer til at jeg må levere alle oppgavene mine på internet. Er en doc-fil like en annen, og lager open office doc-filer?

OpenOffice spytter ut doc-filer som bare det. Jeg har vært borti noen småproblemer når jeg lastet inn doc-filer til OpenOffice engang, de involverte mye fancy bilder og captions og sånt, men omvendt har jeg ikke sett kluss. Og så kan jo OpenOffice eksportere til PDF da, og det er jo en veldig fin ting. Go for it!

Det er jammen tragisk å måtte levere .doc-filer. Jeg spyr nesten.

Forresten - jeg har tittet på prosesslisten din, og jammen kjørte du ikke mye rart. Dessverre har vi ikke fått den nye boksen vår enda her, så ingen haxx0ring på meg foreløpig...
Category
Miscellaneous
Tags
Views
5316
Google hits
11
Last google search
latex trondheim