Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Fasitsvaret, oh yeah!

Da var uken omme, og konkuransen min er avsluttet, denne gangen med tre deltagere. Siden jeg vet at de fleste har holdt pusten av spenning skal jeg ikke drøye lengre, og her kommer derfor spørsmålene med svar:

1)
Hva er strekkfastheten til 12mm kamstål?


Kamstål er et vidt begrep. Det som er mest vanlig til husbruk er imidlertid KS 400, med en strekkfasthet på 400 N/mm². Arkitekten på jobben, som er arktitekt (og da tenker jeg ikke på en slik interiørarkitekt med mellomfag i Feng Shui) sier at man pleier å dele på en faktor 1,25 når det er snakk om bare kamstålet. Det blir litt annerledes i betong. Dette er imidlertid tabellverdier man skal kunne stole på, og det betyr at de faktiske verdiene antagelig ligger 50% over, jfr. denne labrapporten fra HiST, der studenter har testet 20mm kamstål av samme type som vi har på jobben, og fant strekkfastheten til 623 N/mm².

Jeg tror imidlertid vi kan fastslå at strekkfastheten er ekstremt interressant hvis det skal brukes til armering, mindre interressant om det skal brukes i en "Worlds strongest man" konkurranse, med mindre det er snakk om å slite det av, som ikke er mulig, selv for verdens sterkeste mann. Det burde forøvrig ikke være nødvendig å oppgi svaret per kvadratmillimeter når diameteren på stålet er kjent, og N/mm er ikke noen enhetsbruk jeg er kjent med. Riktig svar derfor 36172 N i beregninger med sikkerhetsmargin, noe slikt som 55000 N i bruddstyrke.


2)
Hvilken funksjon har hønsenetting i gulv med varmekabler?


Hønsenettingen brukes til å feste varmekablene i. Her hadde jeg håpt at noen skulle svare armering, men så dumme var det ingen som var nei, heheh.


3)
Hvor mange liter ferdig betong får du fra en 1000kg med B30 Tørrbetong fra TM?


I følge brosjyren til TM gir 2,1 kilo tørrbetong 1 liter ferdig masse. Altså blir resultatet 476,19 liter. Blandingsforholdet er ikke noe man skal tøyse med når det gjelder betong. Som jeg forklarte i artikkelen om betong blir vannet bundet i betongen, og man kan derfor ikke ha for lite vann for å lage fastere masse, for da blir ikke betongen så sterk som den skal bli. For å forandre konistensen på betongen har man spesialgreier man har oppi.


4)
Er 0,10mm fuktsperre godkjent for bruk i yttervegg?


Det anbefales å bruke plast med tykkelse minst 0,15 millimeter for å få god mekanisk styrke under konstruksjonen, men det er ikke noe i veien for å bruke 0,10 hvis du liker å ta sjanser. Det stemmer forøvrig ikke at man bruker papp i stedet for plast i yttervegg. MAn bruker papp under bordkledningen, så kommer isolasjonen, så kommer fuktsperren, som er plast eller diffusjonstett papp. Hensikten til fuktsperren er å hindre inneluften, som typisk er varm og dermed har mye høyere absolutt luftfuktighet i å komme inn i isolasjonen og kondensere i møtet med de kaldere delene av veggen. Illustrasjon.


5)
Du skal legge Icopal Decra på taket, og velger 36x48 lekter. Hvordan bør du feste lektene for at det skal være godkjent?


Det er forsåvidt riktig å si at lektene forankres i henhold til vindlast på stedet, det er nemlig presis det som står i leggeanvisningen fra Icopal. (Der står det også at man skal se i NBI 455.103., som jeg har sjekket ut på jobben, der det står noe bull om bølgeblikk som ikke er direkte anvendbart). Det står imidlertid at man skal bruke to spiker, som kan være greit å vite. Bruker du to femtomspiker er det godt nok uansett, og bor du ikke på et fyr på Stadt kan du bruke en firtom og en femtom hvis du synes det er stress å slå inn alle disse femtomspikrene. Sikaflex er antagelig ikke en banker, da det kan flexe, særlig på varme dager.


6)
Ned til hvilken takvinkel er det godkjent å legge Icopal Top Safe?


Icopal Top Safe kan legges ned til 3 grader takfall på taktro av forskjellig slag, selv uten gammel papp under. Kryssfiner som taktro er jeg ikke kjent med, så det er mulig det er noe spesielt der.

Resultat:



Dermed ble det nok en gang Arne som stakk av med seieren. Han kan vente seg en "flott" Byggkjøp Malo Sagbruk-caps og en pakke firtomspiker i posten.

Jeg forlanger forøvrig at han smekker opp et bilde av seg selv med caps og t-skjorte og spiker.

Trivia:
Radio Innafær kunne på et tidspunkt melde at spikerbilen hadde veltet, og "væen va aldeles grå ta firtom".

-Tor Nordam

Comments

Jørgen,  02.08.05 18:50

Hvorfor Arne får 0,5 for svaret på spørsmål seks er over min fatteevne.

Dessuten, Tor. Å bruke hønsenetting til feste varmekabler er om du gjør det på gamlemåten, altså om du bruker slike tykke varmekabler. For nå om dagen kommer de fleste varmekabler ferdig i en matte som ligger i ro under støping og etter at betongen har tørket. Se f.eks. denne siden. Dette har jeg faktisk diskutert og spurt folk med peiling om. Folk over 50. Så spørsmålet ditt var kanskje ikke presist nok. :P

Jeg min idiot regnet selvfølgelig feil på spørsmål fire. Først fikk jeg det som nå viser seg å være riktig, før jeg trodde at jeg hadde glemt å regne med vannet man tilsatte, og dermed fikk jeg mitt nye, gale svar. Kjipern.

Jørgen,  02.08.05 18:59

Gammel takpapp har da ingenting med saken å gjøre.

Jørgen,  02.08.05 19:01

Crap... Denne linken ---> HER!

Jørgen,  02.08.05 19:02

Og ja, jeg vet. Bildene er ganske skumle.
Arne,  02.08.05 20:01

Det er vel greit å gi 0,5 poeng for 0,1 grad feil. Jeg fant disse tallene på en dansk side som jeg dessverre ikke husker adressen til (og da har jeg jo ingen sak, jeg vet det)...men likevel

Gammel takpapp er kanskje viktigere i Danmark enn i Norge...eh...på grunn av sjokoladepålegg i form av sjokoladeplater

Jeg hadde jo også regnet/tenkt feil på sementoppgaven. Tok med 2,25 L vann pr. 20 kg tørrsement, og da ble det jo 1112,5 kg delt på 2,1 som er 529,76.

Jeg er forøvrig i konstant kamp med meg selv i vurderingen om å ta fatt på Jørgen sin konkurranse!

Jørgen,  02.08.05 20:49

Hehe, joda. Sant nok.

Tor,  02.08.05 20:41

Jeg ga 0,5 fordi vinkelen var riktig, og fordi det har noe med underlaget å gjøre. At siden var dansk burde ført til at du ikke brukte den, ettersom hva som er godkjent i Danmark ikke nødvendigvis er godkjent i Norge. En danske som var i Norge en gang mente Norge var et dritland, fordi man ikke kan kjøre i hundre og fjers uten å havne i fuckings fengsel.

Når det gjelder varmekablene innser jeg at det er forskjellige praksiser ute og går, etter å ha chattet litt med min lokale murmester. Det er vel mest vanlig å bruke tynnkabel eller matte om man legger ny avretning og denslags på eksisterende gulv, mens på nybygg der man støper hele gulvet er det fremdels tykk kabel som hersker. Det sier i allefall faderen. Hva hønsenettingen angår sier han at det er noe skit, men at elektrikerene påstår at det skal brukes der det legges tykk kabel. Uansett er det slik at om det er hønsenetting i et betonggulv er dens funksjon å feste varmekablene, intet annet, dermed er spørsmålet tilstrekkelig presist.

Ellers vil jeg oppfordre til å delta i Jørgens konkurranse. Det akter i allefall jeg å gjøre.
Tor,  02.08.05 20:58

Det er så hærlig med slike bilder på hjemmesider og i brosjyrer. Det er nesten så man får inntrykk av at du ikke bare kjøper et gulv, du kjøper en livsstil, og en damn good one også. Jeg gleder meg som en kiddo til jeg blir en berømt fotograf som tar denslags bilder, fordi Pergo og alle de andre i fremtiden får det for seg at om de har gode nok bilder av noen som leser en bok på gulvet i et tomt rom kommer de til å selge noe helt ekstremt.

Matteus,  02.08.05 20:57

Da jeg forsket litt på kamstål (uten å komme så lang som å faktisk sende inn svar til konkurransen) fant jeg at tester på syrefast 12mm kamstål med en oppgitt strekkfasthet på 800N/mm^2, mens tester viste en strekkfasthet på hele 1100N/mm^2. Pinglete stål dere harpå malo.

Enkelte kilder hevder at selv om elektrikere vil bruke hønsenetting så er det bare tull, da de små hullene i hønsenettingen kan hindre flyten av større partikler i betongen. Hva er din kommentar, Tor?

Tore,  02.08.05 21:29

Jeg synes jeg skal få 0,66 ekstrapoeng for å verken bruke google eller kalkulator. Bah. Best å lage lastebilkonkuranse.

Tor,  02.08.05 21:38

Saken er den at elektrikerne (svina) legger nettingen rett på isolasjonen. Deretter legger de kabelen, og så klipper de et par masker i hønsenettingen, og bretter den over kabelen. På det viset ligger kabelen i ro til elektrikeren har kommet seg ut av rommet. Alt dette i følge min far. Deretter kommer murerne og støper, med det resulat at kabelen ikke får noe betong mellom seg og isolasjonen, slik at kabelen blir altfor varm, og blir sprø og får kort levetid. Det skulle imidlertid ikke være noe problem med de større partiklene i betongen, både fordi det ikke er vanlig å støpe gulv innendørs med så store steiner at de ikke kommer gjennom en hønsenetting, og fordi nettingen ligger helt nede på isolasjonen, dermed er det ikke meningen noe skal passere gjennom den uansett. Det sier jeg.

Are,  03.08.05 23:18

Jeg bøyer meg i støvet.

På Byggmakker i dag skjedde det noe morsomt. En fyr kom og spurte hvor tjukk fuktsperren måtte være for at den skulle være godkjent. I løpet av de tre somrene jeg har jobbet der har ingen noengang spurt meg om det. (Jeg sitter i kassa, og folk sier ofte "Du veit vel ikkje nokka om ta her du, men..." før de stiller meg spørsmål, hvilket de igrunn gjør helt rett i.)
Takket være denne konkurransen kunne jeg ytre noe meningsfylt. Hadde jeg hatt litt bedre hukommelse hadde jeg svart som sant er at 0,15 er det som anbefales. Jeg husket dårlig og sa 0,20. Men likevel!
Category
Miscellaneous
Tags
Views
11001