Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 10 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 10 months
Selvbygger
Camilla, 4 weeks, 1 day
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 10 months
Kort hår
Tor, 3 years, 10 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 10 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Bekjempelse av skadedyr II

Da Camilla og jeg flyttet til Trondheim, i det herrens år 2002, tenkte vi at det var sikkert best å skaffe seg noen planter. Så vi kjøpte et par kaktuser, under hypotesen om at kaktuser er hardføre vesener. Det viste seg imidlertid å være overraskende enkelt å ta livet av kaktuser, og etter å ha vært gjennom tre-fire stykker gikk vi til vår lokale blomsterforhandler og spurte etter en hardfør plante. Vi fikk med oss hjem to palmeaktige planter som angivelig skulle være bortimot umulige å ta livet av, noe som har vist seg å stemme godt. Jeg tipper dette var i 2003, og begge plantene viste seg å være svært tolerante overfor variabel vanning, lange tørkeperioder, lang tid mellom ompotting, manglende jødsling og sikkert andre ting man kan gjøre feil mot en potteplante som jeg ikke er oppmerksom på.

Dessverre forlot den ene av disse plantene oss for noen år siden. Jeg husker ikke helt hva grunnen var, men det var i allefall triste greier. Den andre planten greide seg imidlertid mye bedre, og selv i den periden jeg reiste hyppig til Edinburgh og ble bort i en måned eller så greide den seg fint, noe som fremstår nesten som et mirakel når jeg tenker på det i ettertid. Det er mulig jeg gjorde noen tiltak der som jeg ikke helt husker.

Uansett, for to uker siden var det slutt. Planten ble invadert av en koloni fluer, selv om jeg alltid har vært påpasselig med å vanne sjelden men mye for å sørge for at det ikke er et lett tilgjengelig lag med fuktig jord å legge egg i. Sist planten fikk fluer var i 2007, grundig dokumentert, naturligvis, og den gangen ble løsningen å sette planten ut en stund. Jeg husker det var kaldt ute, men jeg husker ikke akkurat hvor kaldt, og det var muligens her jeg feilet. Jeg satte i allefall planten ut i opptil flere minusgrader. Da jeg tok den inn igjen så den forsåvidt sprek ut, men det viste seg kjapt at det skyldtes at den var stivfrossen. Straks den begynte å tine ble det klart at den i allefall ville trenge en lang rekonvalesensperiode om den noen gang skulle bli seg selv igjen.

Planten henger med hodet etter et opphold på verandaen

Jeg kappet av alle bladene, og satte den på sin gamle plass i håp om at den kunne lage nye skudd om den bare fikk litt tid på seg, men før det var gått mange dagene ble det klart at jeg hadde lykkes i å ta knekken på planten, men ikke fluene. Dermed bar det ut på verandaen igjen. Forige gang den stod ute regner jeg med at røttene ikke frøs, siden det er en ganske stor potte. Nå har den imidlertid stått ute i tre-fire dager, så jeg er mindre optimistisk denne gangen, men jeg kommer i allefall til å gjøre et forsøk på se om jeg kan få liv i den igjen, når jeg føler meg helt sikker på at fluene er borte.

Dagens moral er antagelig at man bør spørre en florist om råd før man gjør drastiske ting som å sette plantene på verandaen i -10 grader. Sist jeg spurte en florist om råd fikk jeg en potteplante som jeg har greid å holde liv i i over 10 år, så det vet antagelig hva de snakker om.
Camilla likes this

Comments

Akk

Camilla,  25.01.14 17:31

Men nå håper jeg i alle fall vi er kvitt de hersens fluene.

Anders K.,  27.01.14 18:48

Du klippet av alle bladene? Det er beinhardt, mann. Husk at planter har følelser, de også. Jeg skal prøve å forklare dette ved hjelp av menneskelig anatomi, som vi selvsagt har mer erfaring med enn den kompliserte plante-anatomien: Dette blir omtrent som å druse en stakkar midt mellom øynene med hammer, så han går rett i dørken. For deretter å flippe opp en tapetkniv og kappe hovedpulsåren tvert av.

Neste gang: La det være igjen noen blader i toppen, så planten kan suge til seg litt sollys, som den trenger for å generere nye skudd. Med mindre du ville at den skulle "forulykke", da. I så fall anbefaler jeg heller at du fyller blomsterpotta med sement, og tipper hele stasen i Kanalen. Mindre søl.
Camilla, Tor, Kjellove likes this
Tor,  27.01.14 23:47

Planten ble slik som du ser på bildet før jeg begynte å klippe i den, og innen jeg rakk å fjerne bladene begynte de å ligne stadig mer på kompost, så jeg tror ikke det var mye å hente der. Spesielt tror jeg det ville vært vanskelig å la det være igjen "noen blader i toppen", siden toppen er nederst på det bildet der.
Camilla, Anders K. likes this

.

Kjellove,  30.01.14 16:52

.
Tor likes this
Camilla,  25.01.24 07:20

Jeg ser at vi har blitt bedre på planter de siste ti årene.