Most recent comments
Badingen fortsetter
Camilla, 1 week, 1 day
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 3 years
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Selvbygger
Camilla, 3 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 12 months
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 6 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 3 weeks, 1 day
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Karrieredagen(e)

I dag og i morgen arrangeres Karrieredagen ved NTNU. Jeg vet ikke om det er noe med Trondheim eller hva det er, men akkurat som at Uka går over flere uker går altså Karrieredagen over flere dager. Nuvel. Det er egentlig bare i morgen som teller, for det er da man kan gå rundt og snakke med bedrifter. I dag er det bare kurs og foredrag om temaer som for eksempel «strategisk jobbsøking». Jeg vurderte faktisk å gå, da jeg er oppriktig nysgjerrig på hvordan strategisk jobbsøking skiller seg fra vanlig jobbsøking, eller for den saks skyld taktisk jobbsøking, men jeg hadde andre ting å gjøre.

I morgen tenkte jeg imidlertid å ta meg en tur. Jeg kunne jo tenke meg en karriere, og så vidt jeg forstår er det faktisk en og annen av de 88 bedriftene som står på stand som driver med spennende ting. Det er likevel overraskende mange som driver med veldig diffuse ting. Av 88 bedrifter vil jeg anslå at jeg ikke har hørt om over halvparten, og de fleste av disse har diffuse navn som AF Gruppen, Bearing Point og PA Consulting Group. Det som overrasker meg mer er imidlertid at veldig mange av disse bedriftene også har veldig diffuse hjemmesider. Jeg vil si at hvis det tar meg mer enn ti sekunder å finne ut hva et firma driver med burde de vurdere å hyre nye webutvilklere, og hvis jeg fortsatt ikke vet det etter å ha brukt et par minutter på å lese «About Us» begynner jeg å mistenke at de ikke vet det selv heller. Seriøst, ta en kikk på www.atkearney.no eller www.bearingpoint.com. Hvis du umiddelbart skjønner hva disse folkene driver med anbefaler jeg at du slutter der du er nå og skaffer deg en jobb som bidrar til samfunnet.

En kamerat av meg fortalte nettopp at han hadde vært på et tilsvarende arrangement tidligere, og sett et firma han aldri hadde hørt om. Han spurte hva de drev med, og fikk vite at de jobbet med «Consulting og Technology». Han ble ikke så mye klokere, så han spurte om han kunne være en aktuell jobbsøker, og la til at han hadde en Master of Technology i fysikk og matematikk. Personen han snakket med var ikke helt sikker, og synes ikke det hørtes ut som om det studiet hadde noe med Technology å gjøre. Oppgitt spurte han hva Technology betydde for disse folkene, og da fikk han til slutt vite at det dreide seg om .NET.

Jeg får av og til et inntrykk av at det finnes en hel masse høyt betalte folk som ikke kan noe ekte, og som selger tulletjenester til andre folk som heller ikke kan noe ekte, men som av ulike grunner leder middels store firmaer som tjener penger som gress. Jeg skulle likt og visst om fordommene mine stemmer med virkeligheten.
Camilla likes this

Comments

Knut,  21.09.12 19:07

Mener du at du skulle likt å vite?
Matteus likes this
Knut,  21.09.12 19:10

"Welcome to A.T. Kearney, a leading strategy consulting firm in today’s changing global business climate."
</sarcasm>
Tor,  21.09.12 23:06

Mener du \begin[buzzword]{catchphrase}?
Tor,  21.09.12 23:07

Ja, det var det jeg mente, men jeg tenkte, nei, jeg gidder ikke endre det, det er sikkert ingen som kommer til å pirke på det.
Tor,  22.09.12 13:19

hei
Knut,  23.09.12 12:22

Pirke, pirke

Matteus,  23.09.12 13:03

Jeg hadde også tenkt å pirke på det.

Men kanskje jeg skal søke jobb hos et slikt firma. Jeg har jo mengder av lederskapserfaring fra klasserommet.

Matteus,  23.09.12 13:06

Jeg liker forresten at A.t. Kearney sier at deres oppdrag er clear and unequivocal.
Tor,  23.09.12 13:08

Ledererfaring fra klasserommet er nok ikke så dumt. Det er for eksempel en grunn til at Statoil har valgt å delta i Teach First.

Are,  25.09.12 19:16

Siden jeg har jobbet i et firma som til dels kanskje kan fremstå med et litt diffust samfunnsoppdrag i dine øyne, Tor, bør jeg vel kanskje bidra litt her.

Mitt inntrykk av forretningsideen til mange av disse konsulentselskapene er å ha en del kompetanse og erfaring med prosjekter av en viss type (oljeutvinning, storskala systemutvikling, organisasjonsendringer) og så hyre massevis av smarte folk. De smarte folkene, pluss noen enda litt smartere folk som har massevis av erfaring, kan så leies ut til virksomheter som faktisk Gjør Noe (TM) - som Statoil, NAV, Skatteetaten, DNB, og så videre. Eller man kan tilby hele prosjekter til disse store virksomhetene.

Firmabeskrivelsene blir antakelig litt vage siden man selger kompetanse, og ikke konkrete produkter, og nødig vil fremstå som mer snever enn man faktisk er - når det kommer til stykket er det jo om å gjøre å ha kompetanse som flest mulig er villig til å betale mest mulig for.

Hvis du vil ha mer konkret info, foreslår jeg søket firmanavn + case studies eller firmanavn + success story. Da skarru se du får noe mer konkret markedsføring i form av blanke, lekre PDFer.

Her er et tilfeldig valgt eksempel (hø hø).

Tja

Tor,  25.09.12 20:41

Jeg vet naturligvis at det finnes firmaer som gjør IT-utviklingsjobber for andre firmaer. Og det virker jo veldig fornuftig, men jeg synes fortsatt det er litt sært å kalle dette konsulentvirksomhet. En snekker bygger også ting for andre, så hvorfor er en utvikler en konsulent, men ikke en snekker?

Det jeg tenkte på som unyttige oppgaver var forøvrig mer ting som «Strategic Management Consulting».

Ellers, om du vet noe om saken er jeg nysgjerrig på hvorfor alle disse firmaene har overlevd finanskrisen.

Are,  26.09.12 07:37

En IT-konsulent gjør ofte veldig mye annet i tillegg til eller i stedet for akkurat kodingen. Man kan for eksempel innlede med å (gjennom flere uker) gå gjennom en haug med gamle word-dokumenter der bedriften skisserer bruksmønstre for systemet sitt, og først mye seinere komme i gang med å faktisk programmere.

"Organisasjonsendring" og "prosessoptimalisering" er et eksempel på arbeidsoppgaver i management consulting.

Kort sagt er det snakk om å få tak i et oppegående menneske som er i stand til å finne ut av ting og drive problemløsning, selv om problemet i utgangspunktet kan være uklart og vanskelig å gripe fatt i.

Disse firmaene overlever kriser ved å ha drivende dyktige folk som noen uansett alltid har bruk for, samt å ikke ha noen skrupler ved å gi folk fyken dersom det ikke fins oppdrag i lengre perioder. Jamfør .com-kræsjet etter årtusenskiftet, da svært mange måtte gå i de store konsulenthusene.
Tor,  16.11.12 07:36

Jeg hørte en interessant fremstilling av konsulentbransjen, her en dag. En venn av meg fortalte at venner av han igjen hadde jobbet et år eller to for store konsulentfirmaer, og at dette angivelig var en ganske vanlig praksis, for å få noe som ser imponerende ut på CVen. De får god, men ikke latterlig god, timelønn, men ved å jobbe 70 timer i uken tjener de ganske bra likevel, og så etter et år eller to slutter de og skaffer seg en ordentlig jobb.

Hvis dette er sant, betyr ikke det at når du leier inn en konsulent er du nesten garantert å få en overarbeidet 25-åring uten erfaring fra din bransje?

Are,  16.11.12 09:22

Hoj hoj, her var det jo en hel del rare synspunkter.

Timelønna for ferske konsulenter vil jeg si er god. Følger vel stort sett Teknas anbefaling. 40 timers uke = veldig god lønn. Mer enn det = veeeeeeeeeldig god lønn. Det høres ut som din venn sitt inntrykk er at man må jobbe 70t for å få en god lønn; det er ikke tilfelle. Det er heller slik at man får muligheten til å jobbe mye hvis man er på et travelt prosjekt, men man kan også havne på et prosjekt der det ikke er rom for å jobbe overtid overhodet. Det kommer helt an på. Jeg har heller ikke opplevd å bli presset til å jobbe overtid.

"Ordentlig jobb" - hvis du gjør en god jobb som konsulent er det en minst like "ordentlig" jobb som du kan få hvor som helst ellers. Fordelen er at du som ansatt får gode muligheter til å lære masse forskjellig, siden man jobber i prosjekt hvor det som regel er mange nye elementer - både faglige, innen kundens domene, og rent tekniske.

Når du leier inn en konsulent bestemmer du selv hva du vil ha. Hvis du vil leie en junior, leier du en junior. Hvis du vil ha en med 10 års erfaring, spesifiserer du det i anbudet. Det koster selvfølgelig mer.

I mange store prosjekter vil det ofte være mye som skal gjøres, og som kan gjøres brukbart uten at man har 10 års erfaring fra feltet. Det er selvfølgelig alltid fint å kun ha seniorer, men det blir jo dyrt, og hvis man har en miks av erfarne og uerfarne kan man få gjort mer for mindre penger.

Forøvrig er hovedargumentet for å jobbe som konsulent at man får lært vanvittig mye på kort tid, i alle fall hvis man er i et noenlunde oppegående konsulenthus. Ikke overraskende er det en fordel å ha lært noe når man har jobbet i noen år og ønsker seg en ny jobb. Forhåpentigvis har disse "imponerende på CVen"-folka gjort noe annet enn å surfe på IT-avisen i et par år.

Kan tenkes de har jobbet i "Management consulting" heller enn i mer teknisk rettet konsulentvirksomhet, det er veldig forskjellige ting. MC-folka jobber gjerne på mye kortere prosjekter, og leverer analyser og rådgivning heller enn produkter og tjenester.

Hvis man er interessert i generell systemutvikling er det i alle fall et glimrende utgangspunkt å arbeide prosjektbasert som konsulent en stund. Noen gjør det i et par år, andre i fem, noen hele yrkeslivet. Nå som jeg arbeider med en enkelt produktportefølje her på bruket, er jeg veldig glad for å ha rukket å samle litt variert erfaring fra forskjellige organisasjoner og prosjekter gjennom konsulentkarrieren i Oslo.
Tor,  16.11.12 09:30

Jeg ser jeg burde vært mer spesifikk. Vi snakket selvfølgelig ikke om personer med faktisk teknisk kompetanse som leies inn for å bygge en løsning, og jeg må innrømme at jeg ikke synes det er naturlig å bruke ordet «konsulent» om slike som deg.

Vi snakket derimot om slike gutter med dramatiske beltespenner eller jenter med perleøredobb som leverer «strategic consulting».

Are,  16.11.12 09:33

Det er i begge tilfeller en veldig bra måte å få god erfaring på. Men vil tro man går lei av å lage rapporter og powerpoints etterhvert..
Tor,  16.11.12 09:36

Jeg tviler ikke på at det kan være både morsomt og nyttig å jobbe med slike ting, men kundene betaler vel neppe flere tusen kroner i timen for å være greie med ungdommen?

Are,  16.11.12 14:43

Kundene får en arbeidsinnsats de synes det er verdt å betale for. Det er jo viktig å huske på at man ikke får kun disse nyutdannede folkene som er gløgge og hardtarbeidende - de har jo som regel mer erfarne konsulenter med seg som prosjektledere o.l.. Og disse ringrevene har gjerne massevis av bransjekompetanse.
Category
Miscellaneous
Tags
tullinger
Karrieredagen
jobb
Views
7145