Høsten har nå offisielt kommet til Trondheim. Ikke bare er det teknisk sett høst, siden det er September, men det er også høst i luften. Jeg husker ikke akkurat når det skjedde, men det var ganske merkbart. Plutselig for en uke eller to siden gikk det fra å være stort sett varmt, og litt kaldt innimellom, til stort sett kaldt, og litt varmt innimellom.
Høst betyr at det er på tide finne frem skjerf, sixpence og den tykke tweed-jakken, og for min del betyr det også at datoen for levering av doktorgraden begynner å nærme seg. Det betyr dessuten også at det er tid for CCP, eller Conference on Computational Physics. Observante lesere med god hukommelse husker sikkert at i fjor på denne tiden dro jeg på
CCP 2011, i Gatlinburg i USA. Denne gangen går turen til Kobe i Japan.
Kobe er kanskje mest kjent for å ha blitt ødelagt i et jordskjelv i 2005 (det er iallefall det første jeg tenker), men inntil nylig var det faktisk også der man fant verdens sinteste datamaskin,
K. Med sine 705024 kjerner er den fremdeles en liten hissigpropp, men må nok nå se seg slått av
Sequoia, med latterlige 1572864 kjerner. Tenk på det, et øyeblikk. 1.5 Megakjerner. Flere kjerner enn laptopen din har bytes med L2-cache. Det er helt drøyt. Uansett, Kobe, verdens nest største datamaskin, slett ikke verst.
Nå er det naturligvis ikke slik at en by er mer egnet til å arrangere en konferanse bare fordi den tilfeldigvis har en diger datamaskin. De eneste som egentlig bryr seg om maskinens fysiske plassering er vel de som utfører teknisk service og slikt, men det er litt kult likevel. Japanerne er i allefall svært stolte over denne maskinen, som i sin tid (det vil si for et halvt år siden) var tre ganger kraftigere enn den neste på listen. Konferansen har blant annet en egen foredragskategori som relaterer til K, og det arrangeres en guidet tur for å kikke på maskinen. Den fyller 864 skap, så det er nok et spektakulært syn.
I tillegg til fire dager på konferanse i Kobe har jeg lagt inn fire dager ekstra, og jeg planlegger å ta toget til Tokyo, og fly hjem derfra. Gode forslag til ting man kan gjøre i Japan mottas med takk.
Comments