Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 3 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 3 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 3 months
Kort hår
Tor, 3 years, 3 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 10 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 9 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years
50 book challenge
Camilla, 3 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

iLærebøker

Apple lansert nylig appen iBooks 2, som ligner tilforveksling på iBooks 1, bortsett fra at den krasjer litt oftere på iPaden min, og at den støtter de nye, frekke interaktive lærebøkene fra Apple. Jeg merker at jeg blir veldig entusiastisk når jeg hører om slikt, selv om jeg ennå ikke er overbevist om at digitale lærebøker er best. Jeg tror det skyldes at selv om jeg er ganske konservativ på bokfronten, innser jeg at digitale lærebøker er fremtiden, og alt som har med fremtiden å gjøre er spennende.

Sammen med iBooks 2 kom Apple med iBooks Author, som er et program (gratis tilgjengelig fra app store) som lar de lage iBooks nokså lettvint, med frekke, interaktive elementer. Jeg har kikket litt på det, og det ser ut til å være ganske bra, tatt i betraktning at det er en WYSIWYG-editor. Jeg hørte dessuten at iBooks er i epub-format, som essensielt er frihet i en liten eske, ettersom det essensielt er en åpen standard for hvordan man lager en selvforsynt nettside med html, css og javascript. Jeg følte meg faktisk fristet til å sette meg ned og gå i gang med å lage en lærebok i et eller annet.

Camilla henviste meg så til en artikkel som påpekte at EULAen til iBooks Author er ganske drøy. Den drøye delen er at det står at hvis du lager en bok i iBooks Author har du kun lov til å selge den gjennom iBooks Store. Du kan gi den bort gratis andre steder, men ikke selge den. Det har vært skrevet mye om dette, blant annet at Apple er ufattelig onde og grådige. Så har andre igjen påpekt at dette egentlig ikke er så farlig, fordi hvis du vil lage en bok for et annet format enn iBooks vil du uansett bruke et annet program, ettersom iBooks Author formaterer layout og slikt til å passe kun for iPad. Likevel, jeg merker at jeg ble litt mer skeptisk til å ta i bruk iBooks Author.

Jeg satte meg likevel ned for å lese litt mer, og det viste seg raskt at lisensen ikke er det eneste som er galt med dette produktet. Som jeg nevnte er epub en åpen standard, og Apple har vært blant pådriverne for utviklingen av denne standarden. iBooks Author produserer i midlertid ikke epub, men en egen utvidelse av epub som gjør en hel masse u-standard ting. Igjen, reaksjonene har variert, fra Argh, Apple ødelegger verden, via Jeg skjønner ikke hvorfor Apple brukte masse tid på å være med på utviklingen av epub for så å dikte opp sitt eget format når de kunne oppnådd akkurat det samme innenfor standarden og Den eneste konsekvensen av dette er at layouten ikke vil funke på en annen dings enn iPad, og det ville den uansett ikke gjort siden skjermstørrelsen typisk er forskjellig, til Ooh, the pretty colours.

Jeg bare så vidt kikket på en av de nye, fancy lærebøkene (Life on Earth, gratis eksempelbok) da de andre ikke ser ut til å være tilgjengelig i Europa ennå, og jeg synes den ser ganske bra ut. Likevel, mitt inntrykk er at fremtidens digitale lærebok ikke er her ennå, men jeg følger spent med på fortsettelsen, og jeg ser helt klart fordelene med bøker som koster $14.99 i stedet for 700 kroner, pluss at man slipper å dra på ti kilo bøker hver dag.

-Tor Nordam

Comments

Karoline,  26.01.12 12:03

Og veldig fint i forhold til pris og vekt på skolebøker, men jeg håper virkelig jeg (og ikke minst Camilla!) er ferdig utdannet før de digitale "bøkene" blir pensum. Men uansett.. Jeg heier på deg og håper du skriver noen gode digitale bøker, blir KJEMPErik og tar over verden.
Camilla likes this

Særlig "kjemperik" og "ta over verden"-delen.