Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 3 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 3 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 3 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 10 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 9 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years
50 book challenge
Camilla, 3 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Reading List

I går annonserte Apple to nye operativsystem, Mac OS X Lion og iOS 5, begge pakket med hundrevis av nye features. Noen ser ganske kule ut, og noen er åpenbart bare med på listen for at det skal bli hundrevis, men alt i alt gleder jeg meg til å oppgradere til høsten.

I dag tenkte jeg å kommentere to nye features i Safari, som er Apples nettleser. Den første er at Safari nå kommer til å støtte MathML, og om det har jeg å si at det var jaggu på tide. Siden både Safari og Chrome er basert på WebKit regner jeg med at også Chrome enten nå eller snart støtter MathML i ikke-XHTML-sider, og Firefox 4 støtter det også ut av boksen. Det betyr at situasjonen for matte på nettet begynner å gå seg til, og dette er definitivt noe vi må tenke på. Har vi ikke alle gledet oss til den dagen vi kan inkludere matte i bloggposter uten å måtte lime inn bilder av en pdf fra LaTeX? Det har i alle fall jeg.

Den andre tingen jeg vil trekke frem er den nye frekke featuren Reading List. Idéen later til å være at man markerer en nettside som noe man ønsker å lese senere, hvorpå en kopi lagres, og her kommer magien, for så å kunne leses i et behagelig format uten alt rotet rundt. Dette er naturligvis ikke noe nytt, Instapaper har jo gjort dette lenge, men poenget mitt er bare at det er kult. Jeg synes man ser en tendens til at nettsider beveger seg mer i retning av at layouten til en viss grad kan bestemmes av brukeren, eller helst av programmet brukeren bruker, og det synes jeg er en Good Thing™.

Alle som har testet Instapaper vet hva jeg snakker om. Lagrer du for eksempel en artikkel på Calcuttagutta med Instapaper får du den opp i et høyst elegant og lett lesbart format, uten alt tullet rundt. Alt tullet rundt er naturligvis kjekt hvis du vil navigere eller se hva en artikkel er tagget med og denslags, men hvis du bare vil lese er det distraherende. Hvordan Instapaper får til dette er jeg ikke sikker på, det er ikke akkurat som at vi har spesiell kode som gjør det lett for en maskin å finne ut hva som er den relevante delen av siden, men det funker i alle fall.

Uansett, det som egentlig er poenget mitt er at det faktisk er noen som har tenkt på disse tingene. Vi har jo allerede hele opplegget med CSS, der tanken er at layout og innhold skal være helt adskilt. Det er forøvrig det som er grunnen til at man i prinsippet kan få Calcuttagutta til å se akkurat slik man vil via custom css-funksjonen. I tillegg er det slik at i HTML 5 finnes det kule tagger som <article> og <nav> og en hel haug med andre ting. Tanken bak disse er at de skal fortelle nettleseren, RSS-leseren, Instapaper eller hva man nå bruker, hva som er hva på en nettside. Slik kan klienten gjøre kvalifiserte gjetninger om hvordan den best kan fremstille innholdet.

Jeg synes dette er flotte greier, spesielt siden jeg ikke tenker på meg selv som en spesielt dyktig designer, og jeg tenkte å implementere noen av disse tingene i løpet av sommerferien, sammen med et par andre ting som opplasting av bilder og mer lettvint og fleksibelt valg av utseende på siden. Hvis jeg får tid. Og har man andre ønsker er de neste ukene et fint tidspunkt å si fra.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  07.06.11 23:01

Jeg leser det som "instapper" hver eneste gang.
Kjellove likes this
Tor,  07.06.11 23:24

Er det ikke?
Camilla,  07.06.11 23:25

ingen tvil om det.