Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

The quiz broadcast

Neste uke kommer boken som gjør at Robert Jordan, hadde han vært like morsom som Douglas Adams, og hadde han ikke vært like død som Douglas Adams, kunne referert til Wheel of Time som en trilogi i 13 deler, og for å feire dette, og dessuten for å lade opp til den planlagte gjennomlesingen og oppsummeringen av WoT som jeg planlegger å begynne med snart, helt sant, og ikke minst også for å teste den nye quiz-funksjonen med skjulte kommentarer, slik at jeg vet at den funker før det er tid for julenøtter, som jeg allerede har begynt å planlegge fordi jeg har tatt kontrollen over min egen tid ved hjelp av Things på iPaden, eventuelt fordi det å planlegge ting langt inn i fremtiden er en fin unnskyldning for ikke å gjøre ting man skulle gjort i går, tenkte jeg å poste en quiz, i tillegg til at jeg spontant bestemte meg for å sette rekord i lengste setning på Calcuttagutta.

Temaet for quizen er naturligvis Wheel of Time, men jeg lover å holde det på et fornuftig nivå, i den grad det er mulig for en quiz som krever at man har lest Wheel of Time. For å lokke flest mulig til å delta kan jeg tilby en veldig fin premie, nemlig en

Valgfri Reise


Den heldige vinneren får velge mellom en reise med Metroen i Paris, en tur med flybussen i Edinburgh eller en tur med buss eller bane i Oslo*. Ikke verst, ikke verst.

Første spørsmål er kanskje mer et metaspørsmål enn et faktaspørsmål. Som de fleste sikkert husker ble Asmodean drept av en ukjent person på slutten av bok 5. Siden da har det blitt spekulert heftig, og det ble ikke bedre av at Robert Jordan uttalte at det var «Intuitively obvious to the most casual observer» hvem som hadde gjort det. I Towers of Midnight får vi endelig vite hvem som gjorde det, og hvis man er veldig ivrig på spoilers er det mulig å finne det ut allerede. Spørsmålet er imidlertid ikke hvem som gjorde det, men å vite hvem de mistenkte er. Nevn minst to populære mistenkte for drapet på Asmodean.

Andre spørsmål er om mulig enda enklere. Den første boken i Wheel of Time har ganske sterke paralleller til Ringenes Herre, med en gjeng bondegutter som aldri har vært langt utenfor landsbyen sin som blir dratt med på eventyr av en parallel til Gandalf. Hvilken kjent og kjær person som ikke har vært sett siden bok 5 regner vi med dukker opp i Towers of Midnight.

For å skille Clinton fra hveten flesker jeg til med tre litt tøffere spørsmål mot slutten. Nummer tre handler om en av The Forsaken, som tok seg jobb som tjenestepike hos Egwene. Hva var det som var så spesielt med Halima? Og, for å fortsette i samme gate, hvor kommer navnet Aran'gar fra?

Og helt til slutt: Hva heter hesten til Mat?

Post svarene dine i kommentarfeltet. Hvis magien funker skal kommentarene bli lagret, men ikke synlige for andre enn meg før jeg haker av for å vise kommentarer.

-Tor Nordam

*Reise til den aktuelle byen ikke inkludert.
Are, Jørgen, Anders K. likes this

Comments

Tor,  28.10.10 00:28

Bare for å sjekke om det funker.
Camilla,  28.10.10 01:10

(det er vel for sent å late som om jeg ikke har lest disse bøkene)

1: Lanfear (jeg synes virkelig det er den beste teorien) og Graendal. Noen mener vel det er Slayer og jeg har sett Moiraine foreslått.

2: Bela?

3: Halima er en Forsaken som døde. Aginor, var det? I alle fall. Hun er Aran'gar nå. Egentlig en mann, gjenskapt som kvinne. Navnet kommer fra to sverd-type-ting som man duellerte med.

Herregud.

4: Det vet jeg faktisk ikke. Et eller annet på old tongue, helt sikkert. Var den oppkalt etter hesten til Hawking eller noe?

Det syke er at det er gøy å snakke om denne serien. Det er bare ikke noe morsomt å lese den.

Jørgen,  28.10.10 11:20

1. Etter det jeg husker, var det stor diskusjon om hvem av The Forsaken som hadde gjort det. Jeg tipper at Lanfear og Grendal er blant de topp mistenkte.

2. MOIRAINE! Virkelig? Det hadde vært kult.

3. Burde det ikke være «skille Clinton fra Wheaton»?

4. Halima var Aran'gar, som var Balthamel gjenfødt, som tidligere var mann. Altså en mann i kvinnekropp. Jada.

5. Aran'gar og Osan'gar var et sett duellkniver smurt med gift som man brukte i Age of Legends

6. Hesten til Mat heter sikkert noe teit som Luck eller Bella.
Christian,  28.10.10 12:01

Hvem drepte Asmodean? Gholam eller Moridin

Hvilken kjent person dukker opp igjen i ToM? Moiraine

Halima, også kjent som Aran'gar, og før kjent som Bhaltamel, er før ToM den eneste kvinnen som kan bruke Saidin.
Navnet Aran'gar, og for den saks skyld, Osan'gar, er navnene på venstre og høyre dagger fra en populær slags duel, som var en slags underholdning før 'the breaking'. Begge dolker var behandlet med gift, og som regel døde begge deltagere i duellen pga dette.

Hesten til Matt heter Pips, med mindre han har anskaffet en ny hest i Crossroads of Twilight uten at jeg har opdaget det.
Tor,  31.10.10 16:48

Jeg må si meg litt skuffet over lav deltagelse i denne quizen. Jeg så for meg at dette ville være stor moro for hele familien. Jeg er imidlertid veldig fornøyd med svarene som kom inn, så nå føler jeg det er på tide å kåre en vinner.

Spørsmål 1:

Hvem som drepte Asmodean er ennå ikke allment kjent. (Skjønt hvis man liker spoilere kan man lese svaret her. Jeg venter på boken, så vennligst ikke si det til meg.) Det har imidlertid vært teorert ganske mye om dette temaet, og to av de heteste kandidatene er ganske riktig Lanfear og Graendal. Gholamen og Moridin er nok mer perifere kandidater, da de dukket opp henholdsvis én og to bøker etter at Asmodean ble drept.

Jørgen og Camilla får ett poeng hver.


Spørsmål 2:

Den kjente og kjære personen er naturligvis Moirane, som har sittet fast in Finnland siden bok fem. Det ble lenge spekulert i at hun kom til å bli reddet, og da det i forrige bok viste seg at hun hadde sendt er brev til Thom der hun beskrev hvordan de skulle gå frem for å redde henne var det naturligvis bare et spørsmål om tid. Ser man så traileren til Towers of Midnight (trailer? til en bok? wtf?) blir man lett overbevist om at hun kommer tilbake allerede på tirsdag.

Selv om hester kanskje har sjel er nok ikke Bela en person. Hun har dessuten vært med i flere av de siste bøkene.

Jørgen og Christian får ett poeng hver.


Spørsmål 3:

Halima er egentlig Aran'gar, som tidligere pleide å være Balthamel. Det spesielle med henne er altså at hun er en manns sjel puttet inn i en kvinnekropp, og hun kan dermed kanalisere Saidin.

Jørgen, Camilla og Christian får ett poeng hver.


Spørsmål 4:

Som Christian helt riktig sier var aran'gar og osan'gar navnene på høyre- og venstrehåndsutgaven av duelleringsdolker man brukte i en kort periode etter at Lanfear hadde åpnet fengselet til the Dark One, men før krigen begynte. Dolkene var smurt med en gift som virket langsomt, og resultatet var som regel at begge duellantene døde, noe som gjorde at denne duellformen ikke var populær spesielt lenge. Det var imidlertid ingen som svarte at aran'gar er høyrehåndsutgaven.

Camilla får 0,5 poeng, Jørgen får 0,6, Christian får 0,7


Spørsmål 5:

Hesten til Mat heter Pips, som altså betyr øyne (som på en terning).

Christian får ett poeng.


Oppsummeringen blir altså som følger:

Camilla: 2,5 poeng
Jørgen: 3,6 poeng
Christian: 3,7 poeng

Den heldige vinneren av en valgfri reise blir dermed Christian. Billetten kommer i posten hvis jeg får en adresse.
Category
Quiz
Tags
Quiz
Wheel of Time
Views
4757
Google hits
3
Last google search
www.teorert.com
Last edited by
Tor, 31.10.10 16:17