Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 3 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 3 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 3 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 10 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 9 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years
50 book challenge
Camilla, 3 months, 2 weeks
Ten years ago
Binærfiler
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Å programmere for/på iPad - Førsteinntrykk

Etter å ha brukt iPaden i et par uker har jeg, naturlig nok, begynt å se på mulighetene for å programmere for og/eller på denne dingsen. Dette er helt sikkert et tema jeg kommer til å komme tilbake til, men jeg tenkte å komme med noen kommentarer om førsteinntrykket.

Å programmere PÅ en iPad

Jeg har nå jailbreaket iPaden, som tok 30 sekunder eller noe slikt, men jeg oppdaget til min skuffelse at ganske mange ting fra Cydia ikke funker på iPad ennå. Jeg fikk ikke MobileTerminal til å funke, og Python finner jeg ikke i det hele tatt, og etter intens googling har jeg også funnet relativt lite informasjon om å installere python på iPaden, og ingenting som funker for meg. Meget skuffende.

Nå er det naturligvis mye mer praktisk å kode på en ekte datamaskin, men tastaturet på iPaden er faktisk ikke så verst, og hvis man hadde hatt python hadde man også hatt tilgang til iPad APIet via PyObjC, og det hadde vært ganske kult å for eksempel kunne lage et lite script som gjør ting med informasjon fra akselerasjonssensorene.

Å programmere FOR en iPad

Jeg har lastet ned og begynt å sjekke ut Apples iOS SDK, og det ser egentlig ut til å være temmelig greit å utvikle for iPaden. Problemet er bare at man foreløpig er nødt til å skrive i Objective-C, som jeg ikke kan noen verdens ting om. Det ser imidlertid ikke så fryktelig vanskelig ut, og det er vel uansett ikke en dum ting å kunne, så jeg regner med at jeg kommer til å sysle bittelitt med dette på sikt. Problemet er at med fysikk som utgangspunkt for all min programmering har jeg hittil aldri laget noe som minner om et grafisk brukergrensesnitt (med unntak av nettsider, hvis det teller), og helt ærlig synes det virker som en såpass omstendelig affære at det er rart folk gidder. Men igjen, det er sikkert ikke en dum ting å kunne.

Det som suger litt med å utvikle for iOS er naturligvis at man får -12 Karma, mens man får +15 hvis man utvikler for Android, men det får jeg bare leve med tror jeg. Og forresten, hvis noen skulle ha en idé til en app som er lett å lage, og som én million mennesker vil være villige til å betale én dollar for, er det bare å si fra.

-Tor Nordam
Eivind likes this

Comments

Finn Arne,  18.10.10 16:29

Prompeapper er visst populære. Det er sikkert et marked for en lagd i Python. Med akselerasjonssensor, kanskje?

(har forresten calcuttagutta tilbake til rss-leseren min etter et lengre opphold - den gamle feeden forsvant visst og i alt oppstyret rundt flyttingen min savnet jeg visst ikke calcuttagutta, synd å si det! ;-)

(og jeg kjøpte forresten også en iPad når jeg var i USA nå nettopp - den er jo fin, men skjermen virker ganske primitiv sammenlignet med iPhone 4. Det jeg liker best er batteritiden - den holdt veldig fint gjennom en 20-timers hjemreise med en filmvisning, masse boklesing og litt generelt dilldall)
Tor,  18.10.10 16:40

Fra de nye retningslinjene til App Store:

We have over 250,000 apps in the App Store. We don’t need any more Fart apps. If your app doesn’t do something useful or provide some form of lasting entertainment, it may not be accepted.


Pluss at programmer man skal selge i App Store må være laget i Objective-C.
Tor,  18.10.10 16:41

Har du noen tips til nyttige apps for en forsker, forresten? Hvilken pdf-leser bruker du?
Are,  18.10.10 21:44

Det beste er jo at de som laget iFart fulgte opp Apples nye retningslinjer med Fart Studio: http://www.youtube.com/watch?v=l4ehLV945lY&feature=youtube_gdata

Og det er jo rett og slett tidenes argeste fjerteapp.

Jeg vil gjerne at du skriver om dine erfaringer med Objective-C!

Og

Are,  18.10.10 21:45

Jeg håper dere har sett Jonathan Ive snakke om iPaden før dere ser videoen over :)

-12 karma, +40 programming, 100k gold.

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.7338703
Tor,  19.10.10 17:00

Han fyren der har jo ikke faktisk laget noe veldig fancy, det er bare en gratis app som slår på lyset på iPhonen så den funker som lommelykt, og samtidig viser reklame. Og det er reklamen han tjener penger på.

Jeg mente ikke det var fancy, men hvis du først skal selge sjela di så går det an å tjene penger på det :P
Tor,  21.10.10 18:14

Hah, det viste seg å være kjempelett å legge inn Python. Jeg fant ikke selve Python i Cydia, men jeg fant derimot Setuptools, og den avhenger naturligvis av Python, så det er bare å installere den. Gode greier. Terminal er også lett å fikse, det er bare å ta en helt vanlig ssh-klient fra App store eller hvorsomhelst og koble seg til 127.0.0.1.

Så da gjenstår bare spørsmålet de fleste stiller meg når jeg sier at jeg vil ha Python på iPaden: Hva skal du bruke det til?
Finn Arne,  24.10.10 09:14

Du kan bruke det til å kode en notifiseringsfunksjon til kommentarfeltet her, slik at en får epost når det kommer svar på poster en har kommentert i...

Forskerapper, hmmmm. Kindle er jo veeeeeldig bra, både til fag og fritid. Reeder som RSS-leser. Dropbox, Elements og Evernote for å holde styr på notater her og der (merk at Evernote ikke automatisk synkroniserer, så dersom man skriver ting uten å være på nett og programmet så kræsjer så kan man miste ting...)

Informant HD som knallbra kalenderprogram (synker mot Google Cal).

Jeg prøver ut både GoodReader og iAnnotatePDF som PDF-lesere. Fordelen med den siste er at man kan ta notater i dokumentet.

Jeg prøver også Mendeley som referansemanager, men appen har et stykke igjen før den er brukbar. Jeg har prøvd Papers på Macen, men ikke på iPaden - håper vel egentlig på en Zotero som funker, det kommer forhåpentligvis etterhvert, nå som de har oppgradert APIen sin til Zotero Everywhere.

Og så Twitter, såklart. Det har jeg stor faglig nytte av, faktisk!
Tor,  24.10.10 12:28

Den epostfunksjonen du etterlyser finnes, det skal være et felt du kan hake av i boksen til høyre.

Evernote og Elements har jeg ikke sett, de får jeg ta en kikk på. Selv har jeg brukt PlainText litt, den har integring mot Dropbox som er ganske fin.

Informant HD har jeg ikke sett. Hva gjør den som det medfolgende kalenderprogrammet ikke gjør?

GoodReader har jeg brukt, men ikke den andre. Jeg er forresten nokså sikker på at du kan ta notater i GoodReader.

Selv bruker jeg BibDesk på Macen, men hvis Papers har iPad-utgave må jeg kanskje vurdere å bytte.
Finn Arne,  24.10.10 15:21

Da er det krysset av her...

Evernote er stort sett genialt, selv om jeg nylig forbannet programmet dypt og inderlig. iOS-appen har noen problemer...

Informant er vel iCal på steroider. Fungerer veldig bra sammen ørten forskjellige kalendre i gCal. Og så ser det temmelig pent ut!
Tor,  24.10.10 15:26

Evernote har i alle fall en veldig festlig reklame. Spørs om jeg burde sjekke det ut.

PDF

Finn Arne,  24.10.10 18:24

Fordelen med iAnnotate er at man kan lese PDFer direkte fra Dropbox, mens GoodReader må synkes gjennom iTunes.
Category
Technology
Tags
iPad
python
programmering
iOS
Objective-C
Views
4886
Google hits
39
Last google search
fjerteapp
Last edited by
Tor, 18.10.10 15:43