Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Tie-breakere

I går var vi en liten gjeng som spilte Magic hjemme hos meg. Vi bestemte oss for å gjøre det forholdsvis seriøst, så vi ble enige om tre runder Swiss, med en booster i premie for hver seier. Swiss er, i grove trekk, et turneringssystem der alle spiller hver runde, og der man alltid spiller mot en person som har like mange, eller tilnærmet like mange, poeng som en selv. Etter hver runde setter man opp en liste over alle deltagerne, i synkende rekkefølge etter poeng, og så spiller førsteplassen mot andreplassen, tredje mot fjerde, etc. etc. Hvis man er et odde antall personer vil sistemann få en Bye, eller en Walk Over, som poengmessig teller som en seier.

Så langt virker dette ganske rett frem, men når man kommer til tie-breakers begynner det å bli mer interessant. En tie-breaker er altså det man bruker til å avgjøre rekkefølgen på to spillere med like mange poeng. Dette kan gjøres på nokså mange måter (mange nok til at det finnes en egen artikkel på wikipedia om Tie-breakning in Swiss-system tournaments), men det kan for eksempel være basert på poengsummen til de man har vunnet mot. Filosofien er da naturligvis at det er bedre å vinne mot noen som har mange poeng, enn å vinne mot noen som har få poeng.

Hvilke tie-breakere man bruker, og i hvilken rekkefølge man bruker dem (i tilfelle den første tie-breakeren fortsatt gir en tie trenger man en til) er nok delvis avhengig av hva man spiller, og sikkert også hvor man spiller. Når det gjelder Magic kan vi støtte oss til DCI Tournament Organizer's Handbook, der alt dette står beskrevet. De grunnleggende reglene for en swiss Magic-turnering kan oppsummeres slik:


  • Man får 3 poeng for seier, 1 for uavgjort, 0 for tap
  • Hver runde spilles som best av tre kamper.
  • I første runde skal det trekkes om hvem som spiller mot hvem
  • I påfølgende runder skal rekkefølgen på spillere med like mange poeng avgjøres ved tilfeldig trekning
  • Hvis det er et odde antall deltagere får den nederste spilleren på listen Bye
  • En Bye gir 3 poeng
  • Man skal ikke spille mot samme person to ganger
  • Det skal spilles log2(N) runder (avrundet oppover), der N er antall deltagere
  • Etter siste runde benyttes tie-breakere til å bestemme endelig rekkefølge


Det viser seg altså at tie-breakere ikke skal brukes når man setter opp en ny runde. Spennende, spennende.

Såh, over til tie-breakers. Først av alt har vi to definisjoner:

Match Point
En match består av 3 games, så jeg antar vi kan oversette match med runde, og game med kamp. Man får 3 match points for hver runde man vinner, og 1 match point for hver runde som ender uavgjort. En Bye gir 3 match points.

Game Points
Man får 3 game points for hver kamp man vinner, og 1 game point for hver kamp som ender uavgjort. En Bye gir 6 game points, altså det samme som om man hadde vunnet en runde 2-0 (eller 2-1).

De tie-breakerne DCI benytter er som følger (konsulter håndboken for eksempler og grundigere forklaring):

Match-win percentage
Antall match points, delt på 3 ganger antall runder. Hvis dette tallet blir under 0.33 får man i stedet en match-win percentage på 0.33.

Game-win percentage
Antall game points, delt på 3 ganger antall kamper man har spilt. Merk at antall kamper man har spilt ikke trenger å være det samme for alle deltagere. Hvis man vinner 2-0 spiller man bare 2 kamper, hvis man vinner 2-1 spiller man tre.

Opponents' match-win percentace
Gjennomsnittet av match-win percentage hos de man har spilt mot.

Opponents' game-win percentace
Gjennomsnittet av game-win percentage hos de man har spilt mot.

Opponents' opponents' match-win percentace
Gjennomsnittet av opponents' match-win percentage hos de man har spilt mot.

Opponents' opponents' game-win percentace
Gjennomsnittet av opponents' game-win percentage hos de man har spilt mot.

Defeated opponents' match-win percentace
Gjennomsnittet av match-win percentage hos de man har vunnet mot.

Direct competition match-win percentace
Match-win percentage, regnet ut ved å kun ta hensyn til kamper mot spillere med like mange poeng.

Direct competition score
Man får en direct competition score på 1 hvis man har vunnet mot alle andre som har like mange poeng som en selv. Hvis ikke får man en direct competition score på 0.

Dessverre er ikke DCI-håndboken særlig forklarende når det kommer til hvilke tie-breakers man bør benytte, og i hvilken rekkefølge. Den sier bare at man maksimalt kan benytte fire ulike tie-breakere, og at hvilke avhenger av typen turnering, og at det hendige DCI-turneringsorganisatorprogrammet man bruker til å håndtere alt dette i praksis vil fortelle deg hvilke. Og så kjører man i vei med et par sier om noe diffust noe som heter Victory points, og som ikke later til å ha noe med noe å gjøre.

Såh, hvorfor skriver jeg en artikkel om dette? Jo, fordi temaet naturligvis kom opp i går, og fordi jeg eplekjekt erklærte at jeg skulle skrive en django-app for å håndtere magic-turneringer, og så legge opp denne på magic.calcuttagutta.com eller noe slikt. Jeg tror imidlertid det vil bli et prosjekt for sommeren. Juli, kanskje. Jeg ser for meg at det er fint å programmere i juli, en dag det regner. I mellomtiden kan vi benytte denne siden til å slå opp tie-breakere om vi skulle lure.

-Tor Nordam