Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Mitt Irland

I går ankom Camilla og jeg Italia, og jeg misliker stedet sterkt allerede. Sist jeg var i Italia, da jeg var på en konferanse utenfor Napoli i fjor høst, sendte arrangørene ut litt praktisk informasjon, som for eksempel at det var farlig for ikke-italienere å ta buss i Napoli, og at hvis vi insisterte på å gjøre det burde vi passe godt på verdisakene våre. Videre la de til at om vi skulle ta drosje burde vi spørre om prisen på forhånd, hvis ikke kunne drosjesjåføren ta det han ville. Dette er ikke akkurat ting jeg ville advart mine gjester mot i et sivilisert land.

Denne gangen sendte brudeparet ut litt informasjon, og om taxier sa de blandt annet at det var ikke nødvendig å avtale pris på forhånd, bare pass på at de slår på taxameteret. Videre kan de hende de prøver seg på et lite trylletriks, ved at de bytter ut en stor seddel med en liten, og påstår at man har betalt for lite. Igjen, ikke akkurat ting man forventer i et skikkelig land.

Uansett, dette var nøyaktig det som skjedde med oss. Vi skulle betale 60 euro, som ikke egentlig var billig i utgangspunktet. Jeg ga ham akkurat, en 50-lapp og en tier, og så fulgte jeg ikke med et øyeblikk, og plutselig stod han der med to tiere.

Jeg visste helt sikkert at jeg hadde gitt ham 60. Jeg hadde nettopp vært i minibank, så jeg visste hvilke sedler jeg hadde, og utfra det jeg hadde igjen måtte det ha vært 60. Dette ville han imidlertid ikke høre på, og han viste meg tilogmed alle lommene sine, og tok en runde rundt bilen der han lot som om han lette etter en seddel jeg eventuelt hadde mistet.

Dessverre er jeg ikke tøff nok til å føle meg sikker på slike vanskelige situasjoner, spesielt i utlandet, så jeg ga ham ytterligere 40 euro. Men fy faen, når jeg blir tøff nok til å kveste italienske taxisjåfører uten å anstrenge meg, oioioi. Jeg har tidliger snakket om at jeg har lyst til å ta et friår, og bare kjøre rundt på motorsykkelen min med sverdet mitt og hogge ned folk som fortjener det. Nå tror jeg at når jeg er ferdig med det skal jeg ta et frisemester i Italia der jeg skal kveste taxisjåfører som prøver å svindle meg.

En annen ting som irriterer meg med Italia er at alle som kommer hit er så fordømt positivt innstilte. For eksempel, ut av vinduet utenfor leiligheten vi bor i kan man se en falleferdig bygning og noen stygge ventilasjonskanaler. Hvis dette hadde vært utenfor vinduet til Camilla i Edinburgh hadde hun følt at hun bodde i et shabby strøk, og hatt lyst til å flytte, men fordi vi er i Italia er det «koselig» og «sjarmerende». Denne positive forutinntattheten heter et eller annet, og det stod en artikkel om det i Morgenbladet denne uken, og det er ikke en bra ting.

I tillegg til alt dette er det selvfølgelig altfor varmt her, ikke så ille akkurat nå, riktignok, men om sommeren kan det være riktig så ille. I det hele tatt skjønner jeg godt hvorfor engelskmennene begynte på arbeidet med å rive ned hele den antikke verden og putte den i muséer i London, og hvis det finnes noen som fortsatt driver med slikt støtter jeg dem gladelig. Kultur er mye mer behagelig når man kan nyte den iført tredelt ulldress uten å svette ihjel, og når man kan få en høflig drosjesjåfør til å ta en tilbake til hotellet uten å bli ruinert og/eller svindlet.

For å oppsummere har jeg bestemt meg for at Italia skal være mitt Irland. Jeg skal for alltid mislike Italia på grunn av én hendelse, og ikke i verden om god mat og vin og avslappet atmosfære skal få meg på andre tanker.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  14.04.10 23:23

Piffle.

Jørgen,  15.04.10 10:34

Ah! Enig med Tor angående det der med sjarmerende v. elendig vedlikehold. Når skal vi kjøpe oss sorte motorsykler, og kruse rundt med katanas og gønnere?

Matteus,  15.04.10 14:15

Så stereotypt, Jørgen. Hva er galt med motorsykler i andre farger? Skjønner at du kanskje ikke vil ha en rosa motorsykkel hvis du skal få respekt som hederlig nedhogger, men hva med en rogivende grønnfarge?

Jørgen,  15.04.10 17:34

Ingenting i veien med en sykkel i ‹‹English Racing Green››. Fargevalget var litt sånnn ‹‹six million ways to die, choose one››. Jeg føler også at det egner seg bedre med noe stereotypt, om man vil reise rundt og kveste. Det er litt for iøynefallende med en rosa motorsykkel. Selv om man kjører rundt på en rosa motorsykkel med ironisk distanse, kjører man fortsatt rundt på en rosa motorsykkel.

Ulf,  15.04.10 23:57

Tredelte ulldresser ble brukt for å ikke fryse ihjel på kontoret sitt i Gamle Dager (tm). I italia kan man drite langt i vesten og heller gå for en frekk italian background-outfit med den frekkeste jakka man har tilgjengelig. Og røde bukser eller noe slikt.

Å se shabby ut med stil er for øvrig noe helt annet enn å se shabby ut. Ikke alle ting trengs å vedlikeholdes for å se hyggelige ut, til tross for høy alder. Italienske hus, brune puber, chesterfield-sofaer, hvite sneakers, skinnjakker, pent innbundne bøker (!), raw-denim, etc.

Det er vel for øvrig ikke overraskende at vi har en annen holdning til hus og standard i Nord-Europa enn sydligere strøk. Ikke like kritisk med solide rør og god isolasjon i Napoli som i Trondheim. Mye annet kult man kan bruke tid og penger på enn takrenna som henger på halv tre. Vin, for eksempel.

Anders K.,  18.04.10 01:51

Italia er et uforståelig land. Kjempetrivelig og fullt av god stemning, samtidig som det også er fullt av uærlige, slitsomme og/eller kåte folk. Spørsmålet er hvordan de får det til. Det er vel slik det går når man ligger akkurat midt mellom den første og den tredje verden.

Camilla,  23.04.10 19:02

Her er bilder for å illustrere hva jeg syntes var sjarmerende, så kan diskusjonen virkelig ta av.


I ettertid ser jeg kanskje at det ikke er så sjarmerende som jeg først trodde, men det var ettermiddagssol på dem, og det var også en gammel sykkel på en veranda og planter og slikt!

Tor,  23.04.10 19:13

Jeg ser du har utelatt de mindre sjarmerende delene, som et forfallent ventialasjonsopplegg, og den delen av muren som så ut som om den var i ferd med å gå i oppløsning.

Det er som Are Kalvø sier i Syden. Hvis du drar til Kypros eller noe, vil alle se på gamle jordbruksredskaper og synes det er spennende, men hvis du prøver å vise noen en rusten Massey-Ferguson bak låven på en gård i Norge synes folk du er rar.

Camilla,  23.04.10 19:21

Men det var ikke det rustne og forfalne ventilasjonsanlegget jeg så på da jeg sa det var sjarmerende, så det har ikke noe med saken å gjøre!
Category
Travel reports
Tags
Roma
Italia
taxi
svindel
snuskete
«koselig»
«sjarmerende»
Views
5147
Google hits
1
Last google search
veranda site:calcuttagutta.com
Last edited by
Tor, 10.08.10 00:47