Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 10 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 10 months
Selvbygger
Camilla, 4 weeks, 1 day
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 10 months
Kort hår
Tor, 3 years, 10 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 10 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Gas holders

I mange år nå har jeg lurt på hva slike som dette, som man ser mange steder i Storbritannia og en del andre land, er for noe:



Jeg har ikke lurt så veldig hardt, for da ville jeg antagelig funnet ut av det for lenge siden. Nå har jeg ikke prøvd, men jeg regner med jeg ville fått svar hvis jeg for eksempel hadde spurt noen av mine britiske venner, eventuelt hvis jeg hadde spurt på et middels stort engelskspråklig nettforum der man diskuterer generelle temaer. Men, jeg var altså ikke tilstrekkelig nysgjerrig til å gå til et slikt skritt, og det viser seg faktisk at det kan være ganske vanskelig å finne ut av ting når
a) Man ikke er tilstrekkelig engasjert til å spørre noen

b) Det ikke er åpenbart hva man skal google etter

Jeg sa at jeg i mange år har lurt på hva dette er, og det indikerer naturligvis at jeg ikke lurer lengre. Gjennombruddet kom denne uken, da Camilla postet denne linken i lynforumet. På denne siden finner man et par bilder av slike konstruksjoner som jeg snakker om her, og de refereres til som «gas holders». Og «gas holder» er straks en mye mer solid søkestreng enn «round open metal construction» eller «cylindrical metal frame industrial» og denslags.

Som navnet tilsier er dette altså innretninger for å oppbevare gass, noe som forklarer hvorfor man ser dem oftere i Storbritannia enn i Norge. Det som imidlertid er litt uklart er hvordan man kan oppbevare gass i noe som ikke er tett, eller i det hele tatt ligner på en tank. Forklaringen er at det rammeverket man kan se i bildet over er der kun for å støtte opp den egentlige beholderen, som man ikke kan se i dette bildet. Denne beholderen har nemlig variabel størrelse, og synker ned i bakken når den tømmes. Her kan man se en meget kort video av denne prosessen, som egentlig tar flere timer.

Så slik henger det sammen. Fordelen med å bruke en beholder med variabelt volum, i stedet for en med variabelt, og typisk stort, trykk, er at det ikke er fullt så farlig hvis man skulle få en lekkasje. Ulempen er naturligvis at slike beholdere tar kjempestor plass, og det er vel gjerne grunnen til at alle slike gassbeholdere jeg har sett ser ut som om de ble bygget på 1800-tallet.

-Tor Nordam

Comments

Anders K.,  30.03.10 13:04

Det fantes mange slike "gassklokker" i Norge på attenhundretallet. Det vil si i Oslo, blant annet på Ankertorget, tidligere kalt "Gasstomta". Og, kanskje mest famøst, på Cuba. Én av de omtrent ti tusen teoriene om det merkelige navnet Cuba går ut på at plassen ikke er oppkalt etter øya Cuba i Karibia, men en kube som stod her "i gamle dager". (Her må jeg presisere at denne teorien stadig er å se på trykk i ellers pålitelige medier.) Dette skal ifølge teoriens tilhengere ha vært en kubeformet gasstank. Problemet med denne påstanden er at tanken stod der fram til midten av 1980-tallet, er svært godt dokumentert, og slettes ikke firkantet men like rundt og god som de du har fotografert her. (Jeg har aldri sett en firkantet gassbeholder, jeg føler på meg at det ikke finnes.) Fundamentet er der fremdeles, i form av et trillrundt søkk som alltid er fullt av hundebæsj.

De som ikke kan godta at noen årsakssammenhenger er tapt i tidens mørke, går dermed over til neste teori, som er at det bodde så mange fine damer her på attenhundretallet at sjøfolk syntes det var nesten som å være på Cuba. Døm selv.

Tor,  30.03.10 17:24

Det var det. Det finnes jo et lite område i Molde som kalles Mexico (der Mexico-kiosken pleide å ligge). Om området eller kiosken fikk navnet først aner jeg ikke, men jeg har hørt at området ble kalt Mexico fordi de lå langt borte fra sentrum. Minst et par hundre meter, kanskje mer, avhengig av hva man kaller sentrum.

Men jo, firkantet gasstank, det tror jeg du har rett i at ikke finnes. Et sylinderformet design er mye sterkere og gir i mer volum inni tanken i forhold til overflaten, og dermed bedre utnyttelse av materialene.

Anders K.,  01.02.11 12:15

Ny informasjon er oppdaget: Mexico i Molde var (ifølge boka Stadnamn i Molde kommune, som du jo kjenner til) opprinnelig ikke et område, men et kallenavn på tre spesifikke bolighus reist i 1933 på kommunens regning. Kommunale bolighus betyr fattiglemmer, og dersom stereotypiene er til å stole på, har disse lavere støytoleranse og mindre respekt for sovetiden enn de mer bemidlede. Kanskje slåss de mer også.

Vi vet fra før at importerte navn ofte (men ikke alltid!) oppstår i forbindelse med at eksotiske steder nevnes hyppig i media. Det var for eksempel krig på Cuba (den spansk-amerikanske krig) da Cuba i Oslo fikk sitt navn, i alle fall da området ble bebygget. Dette var en av de første krigene som fikk grundig mediedekning i hele verden, selv om den russisk-japanske krig noen år senere var den første virkelig mediedekkede krigen. Uansett: Fra 1926 til 1929 var det revolusjon og rabalder i Mexico. Dette har nok vært dekket av media, og det er dermed ikke usannsynlig at Mexico på denne tiden fungerte som et synonym for generelt spetakkel (Denne bruken av Mexico finner vi jo for så vidt også igjen i western-litteraturen, men den tror jeg er av noe senere dato, i hvert fall i norsk oversettelse.) Også i dag sier man gjerne at bråkete steder høres ut som Bagdad eller Somalia, selv om oppkallings-tradisjonen står mindre sterkt enn tidligere. (Flere oppkalte steder i Molde er Sing-Sing og Lusitania, Kristiansund har Tahiti og Marokko, mens Ålesund naturligvis bare har Ålesund.)

Flere ting peker i alle fall på at Mexico i Molde var et urolig sted på trettitallet.
Matteus, Jørgen likes this
Category
Technology
Tags
Gas holder
gassbeholder
Views
6167