Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Strikking: the beginning

Det har langsomt gått opp for meg at veldig mange jeg kjenner anser det å strikke som en halv-magisk evne som ikke er noe alle vanlige dødelige kan oppnå. Siden jeg vokste opp i et hus hvor ullgensere, luer og skjerf ble strikket over en lav sko (for ikke å snakke om skjørt og kjoler da jeg var liten -- i den grad at jeg på et tidspunkt later til å ha sagt "mamma strikket" om alle nye klær), slår det meg som litt underlig at så mange synes det virker så vanskelig.

Her følger derfor Calcuttaguttas strikkekurs. Jepp. Følg nøye med, og får jeg be om den aller største tystnad.

Skaff 1 stk garn. Og to stk strikkepinner. La oss for ordens skyld anta at du skal strikke et helt enkelt skjerf.

Det første man må gjøre er å legge opp. Pust dypt. Det er ikke så vanskelig som alle skal ha det til å være (for det å begynne og slutte er visst det som virker vanskeligst, som i alle livets ... et eller annet). Og man trenger ikke å gjøre det så fryktelig komplisert (om jeg var i humør til denslags kunne jeg nok også her ekstrapolert til livsvisdom i store mengder).

Metode 1 (enklest, men ikke like fin):
1: lag en løkke (som hvis du skal fingerhekle) der den ene tråden er ca 10 cm lang, og den andre henger fast i et nøste.

2: Lag så en løkke, snu den, og legg den på pinnen.

3: Stram til.

4: Gjenta. Så mange ganger du vil, eller så mange ganger det er hensiktsmessig, for opplegging kan være gøy og det er ikke bra å ende opp med skjerf som bare passer til elefanter. Hvis du har gjort alt riktig skal det se omtrent slikt ut:

Denne metoden er ikke optimal, synes jeg, men den er veldig grei å kunne hvis du skal lage et hull (for eksempel et knappehull), for da har du som regel bare én tråd du kan bruke.

Metode 2 (også ganske enkel, men finere):
1: lag en løkke, men med relativt lange tråder i begge ender. Den ene enden skal henge fast i et nøste, men den andre bør være i alle fall 30 cm (men det avhenger selvsagt av hvor mange masker man skal legge opp).

2: Ta så den ene tråden rådt pekefingeren og den andre rundt tommelen (jeg pleier å ha den som er festet til nøstet rundt pekefingeren), slik:

3: Før pinnen under tråden nærmest deg og hent den nærmeste tråden over pekefingeren.

4: Stram til.

5: Gjenta så mange ganger du trenger. Et middels skjerf har omtrent 30 masker, men jeg liker dem bredere. Hvis du har gjort alt riktig skal det se omtrent slik ut.


Metode 3 (Picot, som er veldig fint, men tar lang tid):
1: lag en løkke, som de to andre, men med VELDIG lang tråd i den enden som ikke er festet til nøstet (ca tre ganger så lang som den i metode 2).

2: Legg opp fire masker med metode 2.

3: Ta så pinnen med maskene i venstre hånd, og en ny pinne i høyre, og strikk to masker: Før pinnen inn i masken parallelt med den andre pinnen,

hent tråden på den andre siden,

før den tilbake gjennom masken, og stram til. Du har nå én maske.

Strikk så en til.

4: Fell/legg av en maske ved å hente den bakerste av de to maskene og trekke den over den forrerste, og av pinnen.

Hvis du har gjort det riktig skal det se slik ut:

5: Strikk så den neste, og fell av igjen på samme måte.

6: Flytt masken på den høyre pinnen direkte over på den venstre, slik:

Baksiden skal nå se slik ut. Du skal nå legge opp fire nye masker med metode 2. Ta tråden som er festet til masken rundt pekefingeren, og tråden som er festet lavere rundt tommelen.

Legg opp fire.

Gjenta samme prosess (legg av to og flytt den gjenværende masken over på venstre pinne) til du har så mange masker du trenger. Hvis alt har gått riktig for seg skal det se omtrent slik ut..



E presto. Det er de tre metodene for opplegging jeg har hatt bruk for. Jeg føler meg rimelig sikker på at det finnes andre, og hvis noen kjenner til dem vil jeg gjerne høre om dem. Variasjon, livets krydder, og den slags.

Comments

Anne Berit,  14.12.09 15:16

Du kan finne videoer av mange artige oppleggings- (og avfellings-) metoder på youtube. I-coord caston er ganske morsom som en variasjon.

Lena,  14.12.09 16:05

Det fins definitivt flere måter å legge opp på, men med mindre jeg er ute etter en helt spesiell effekt, holder jeg meg til en variant av metode 2. For øvrig er det lurt å være litt varsom når det står "stram til" her - hvis du legger opp veldig stramt får du trøbbel ved trinn 2, altså selve strikkingen. Jeg bruker ofte to pinner til å legge opp over; da kan jeg stramme så mye jeg vil, for så å trekke ut den ene pinnen før jeg begynner å strikke.

Camilla,  14.12.09 16:54

Jeg foretrekker faktisk litt stram opplegging. Men jeg antar at hva man kaller stramt er relativt.

Lena,  14.12.09 17:42

Stramt for meg betyr altså at en oppleggskant på dobbelt pinne blir helt fin, det sier vel litt. I min ungdom la jeg gjerne opp så stramt at jeg nærmest måtte bryte meg gjennom den første omgangen, noe som absolutt ikke anbefales. Dersom du derimot ikke er typen som regelmessig skrur plastkorker så hardt igjen at de sprekker, er det kanskje ikke like sannsynlig at du får det problemet.
Category
Miscellaneous
Tags
strikking
Views
5674