Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Storage heaters

Det er mange ting som er interessant med å bo i et annet land en stund. Selv i Storbritannia, som er en av våre venner i den eksklusive klubben "vesten", finner man små kulturforskjeller og andre underfundigheter, som jeg var inne på i min forrige artikkel. Ikke så store som hvis man hadde flyttet til Saudi-Arabia, naturligvis, men likevel nok til at det er interessant.

Dette med bruk av gass, er en av de åpenbare forskjellene på Norge og en del andre land. I Storbritannia synes folk synd på deg hvis du bor i en leilighet uten innlagt gass, da det betyr at du må bruke strøm til oppvarming, som blir sett på som grisedyrt, mens i Norge bruker vi strøm og smiler like bredt. Om dette skyldes at vi i Norge tidlig fikk nokså billig tilgang på strøm, eller at vi fyrte med ved til det var for sent å bygge ut gass i stor skala, eller at Storbritannia var mer utviklet den gangen byene ble bygd, slik at de la ned gass med det samme man var i gang, eller kanskje noe helt annet, det aner jeg ikke. Men slik er det i alle fall.

Leiligheten Camilla og jeg bor i nå har ikke innlagt gass. Den har derimot oppvarming inkludert i leien, og dette skjer ved hjelp av noe som heter storage heaters. I Storbritannia er det tydeligvis ganske vanlig (eller kanskje alle har det, jeg er ikke sikker) å ha et strømabonnement som gir deg billigere strøm om natten. Dette skjer ved at man har to målere, og en dings som kobler over fra den ene til den andre på et eller annet tidspunkt. Jeg er ikke sikker på når natt-tariffen slår inn, men jeg pleier i alle fall å høre et klikk fra sikringskapet klokken 8 om morgenen, så jeg vil anta at det er da det bytter til dag-pris.

Forskjellen på dag-pris og natt-pris kan faktisk være ganske stor. Jeg kastet et blikk på dette i en brosjyre fra kraftleverandøren vår, og hvis jeg ikke husker helt feil var det omtrent dobbelt så dyrt om dagen som om natten. Det vil dermed være gunstig å varme opp leiligheten om natten, men ikke om dagen. Problemet med dette er naturligvis at de fleste synes det er greit om det er ganske kaldt om natten, og gjerne varmt om dagen. Løsningen? Slep en diger stein inn i stua, bruk strøm til å varme den opp om natten, og la den deretter langsomt avgi varmen sin i løpet av dagen.

Fullt så enkelt er det naturligvis ikke, men det er faktisk dette som er prinsippet bak såkalt storage heaters. De ser ut som litt store panelovner, og hvis man ser nærmere etter kan man faktisk se at de inneholder store blokker av et eller annet som ser ut som stein eller et keramisk materiale av noe slag. På ovnen finner man to kontroller. Den ene, som gjerne kalles boost, styrer hvor mye man varmer opp steinen i løpet av natten. Den andre, som gjerne kalles output, styrer luftstrømmen gjennom ovnen, og kontrollerer dermed hvor raskt den avgir varmen sin til omgivelsene.

Det høres litt merkelig ut, men det funker faktisk veldig bra. Steinblokkene er antagelig ganske grundig isolert, så hvis man skrur ned luftstrømmen holder de på varmen veldig lenge. Ovnene våre står på fra midnatt til klokken seks om morgenen, og de holder fortsatt god temeperatur når klokken begynner å nærme seg midnatt igjen.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  06.10.09 19:36

Det er sant. Jeg er meget imponert over disse ovnene. Nå har riktignok ikke vinteren kommet med full styrke ennå, men det er kaldere ute, og jeg sitter her og er mye mer komfortabel enn jeg var i september i Milnes Court.

Anders G.,  03.11.09 12:29

Det er kanskje kleberstein (http://no.wikipedia.org/wiki/Kleberstein) de har inni. Mine foreldre har en slik klebersteinsovn hjemme som avgir behagelig varme i lang tid. Steinen er forøvrig så myk at man kan (nesten) skjære i den med kniv..