Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Torsdagskollokvium

De fleste av våre leser kjenner sikkert til fredagskollokviene ved NTNU, men for å kjapt gjenta hva det dreier seg om er poenget at det hver fredag gis et foredrag om et eller annet fysikkrelatert tema. Foredraget er som regel på et ganske tilgjengelig nivå, og fungerer for mange som en litt avslappende slutt på uken. Foredraget begynner alltid klokken 14.15, og det er derfor tradisjon på fysikk at man ikke kan ha noen for for undervisning etter 14.15 på fredager. Og det er jo fint.

I alle fall, i dag satt jeg på kontoret mitt her i Edinburgh, og følte ikke at jeg jobbet helt optimalt, da min nye kontorkamerat* spurte om jeg ville gå på et General Interest Seminar. Hmm, rakk jeg å tenke før hun la til at man får donuts og kaffe, så da lot jeg meg overtale.

Fra før av har mange kanskje fått med seg at gjengen til Camilla har et lignende opplegg, og, som Camilla aldri blir lei av å mobbe meg for, at det serveres vin på disse tilstelningene. Jeg kan nå konkludere med at foredragene til School of Physics ved UoE, til tross for manglende vin, har vesentlig bedre servering enn fredagskollokviene ved NTNU. Her kan de skilte med et bredt utvalg i usunt bakverk og kjeks, pluss kaffe, flere sorter te, og naturligvis melk og sukker for den som liker denslags. Jeg vil dessuten legge til at disse seminarene er åpne for alle, og at de hadde ganske mye mat. Maten ble servert utenfor auditoriet (Lecture Theatre A), og jeg så flere som kom og forsynte seg og så gikk sin vei før foredraget, og likevel var det fortsatt donuts igjen. Og jeg vil anslå at det kanskje var noe slikt som 70 stykker på foredraget.

Selve foredraget, med tittelen «STFC: Where did it all go wrong?» handlet om den vanskelige finansieringssituasjonen fysikere i Storbritannia tydeligvis befinner seg i for tiden. Ikke akkurat et tema jeg har tenkt så mye på, men foredragsholderen var både dyktig og vittig, så jeg angrer ikke på at jeg gikk. I grove trekk går problemene ut på at en liten gjeng nisser hadde for mye å si, pluss at finansieringen til CERN og ESA også kommer fra forskningsrådet. Dette er faste, store beløp som skal betales i euro og muligens sveitsiske franc, og når pundet har svekket seg kanskje 15% mot euroen i det siste går dette hardt utover finansieringen til andre ting. Pluss at det var et eller annet med en professor som han sammenlignet med Mr. Burns fra Simpsons. Han siterte dessuten fra et leserbrev i en eller annen avis, der en fyr hadde sagt at

Astronomy is a hobby, and as such it should no more be subsidised by the government than should trainspotting.


Alt i alt er jeg glad for at jeg ble gjort oppmerksom på at det finnes slike foredrag her også, men man må jo lure på hvorfor det virket som en god idé å legge dem til torsdag ettermiddag klokken 17.00.

-Tor Nordam

*Som tidligere nevnt hadde jeg et professor-kontor for meg selv. Det hadde en lenestol, et stort skrivebord og tilogmed et rundt bord og tre stoler så jeg i prinsippet kunne underholde gjester. Men så, plutselig en dag, kom jeg inn på kontoret mitt og fant at det runde bordet mitt var erstattet av et skrivebord til, og dagen etter dukket det opp en person til, en dame som er gjesteforsker hos en annen gruppe innen condensed matter.

Comments

Camilla,  25.09.09 10:59

Jeg tror fortsatt vinkveldene våre er bedre. Selv om jeg er overbevist om at vinen blir dårligere og dårligere.