Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Snøleopard

En av de xkcd stripene som har fått meg til å le høyest det siste året er den om Windows 7. Nå har jeg det fra rimelig pålitelige kilder at Windows 7 ikke er helt som beskrevet i denne stripen, men jeg akter likevel å la dette danne grunnlaget for mine fordommer om Windows 7. Og hvis jeg er heldig slipper jeg kanskje å noen gang oppgradere fordommene mine til erfaring. Jeg innså tidlig at det ville være en god idé å holde seg unna Vista, og jeg estimerer at jeg så langt har tilbrakt mindre enn 15 minutter med dette operativsystemet. Nullvisjonen holdt altså ikke helt, men jeg prøver på nytt med Windows 7, som jeg forstår er i ferd med å bli sluppet i disse dager.



Et annet operativsystem som nettopp har fått en stor oppdatering er Mac OS X. Apple har hatt en besettelse med store katter helt siden de slapp Mac OS 10.0, også kjent som Cheetah. Siden da har du fulgt opp med Puma, Jaguar, Panther, Tiger, Leopard, og nå sist versjon 10.6, Snow Leopard. Jeg vet ikke om det er tilfeldig, men som navnet tilsier dreier det seg i alle fall ikke om en massiv endring av brukergrensesnittet, men heller noen små oppdateringer her og der, mens det meste foregår under panseret, så hvis du allerede har Leopard vil du neppe merke den store forskjellen i brukeropplevelsen.

Det er fire ting jeg føler for å kommentere etter å ha gjennomført denne oppdateringen. Det finnes sikkert andre ting å ta tak i, og andre vil kanskje kommentere ting som fargevalg og små kosmetiske endringer, men det var disse fire jeg bet meg merke i.

Det første man kan merke seg er at oppdatering fra Leopard til Snow Leopard koster $29 (eller $49 for en familiepakke med fem lisenser), som er en ganske hyggelig pris. Grunnen til dette er angivelig (i følge mannen på Eplehuset) at Snow Leopard er såpass mye bedre at Apple føler de vil få en enklere hverdag om flest mulig oppgraderer.

Det neste jeg la merke til, etter å ha installert oppdateringen, er at jeg plutselig fikk rundt 8 gigabyte mer ledig plass på harddisken. Akkurat hva som forsvant vet jeg ikke, men ikke noe jeg har savnet så langt.

Deretter oppdaget jeg at visor hadde sluttet å funke. Dette fikk meg nesten til å revurdere hele operativsystemet, spesielt etter at jeg hadde fulgt to ulike oppskrifter for å få den til å funke igjen, uten hell. Det gikk imidlertid bra til slutt, og her er hva du må gjøre, eller i alle fall det som funket for meg:

Installer nyeste visor fra visor.binaryage.com. Merk at denne ikke er tilgjengelig fra blacktree.com.

Sørg for at du har SIMBL 0.8.2, til tross for at det finnes en nyere versjon for Snow Leopard. (Dette vil formodentlig endre seg når den nye versjonen ikke lenger er beta.)

Gå til Utilities-mappen, og velg Get Info for terminal.app, og hak av på Open in 32-bit mode. Og da skulle alt funke som før.

Og helt til slutt viser det seg at Cisco VPN-klient ikke fungerer etter oppdatering. Antagelig finnes det en oppdatering, men de gode nyhetene er at man ikke trenger den. Det finnes en innebygget VPN-klient i OS X, som jeg ikke fikk til å funke i 10.4, og som jeg ikke testet i 10.5, men som funker aldeles utmerket (i alle fall mot NTNU) i 10.6. Så da er det jo ingen grunn til å stresse med å bruke et sub-optimalt produkt fra Cisco. Yay.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  20.09.09 16:57

På den mer negative siden føler jeg at man bør bemerke den helt absurd teite og unødvendige, for ikke å snakke om STYGGE endringen de har gjort i forbindelse med exposé (i seg selv en fantastisk sak): Der det før var diskré highlighting av det vinduet du var i ferd med å velge har de tydeligvis følt at dette med subtilitet er noe tull, og har i stedet gått for NEONBLÅTT. Jeg beklager behovet for caps, men det er uunngåelig i dette tilfellet. Denne grusomme endringen kan nemlig ikke velges bort, og det er ingen alternativer. Akkurat hva de drakk eller røkte eller satte av sprøyter da de fant ut at dette virket som en god idé underer jeg meg litt på.

Tor sier at det helt sikkert kommer til å komme en oppdatering som fikser det, men i mellomtiden føler jeg at jeg må benytte meg av ikke bare caps, men også netspeak: WTbloodyF?

Camilla,  20.09.09 16:59

Jeg liker imidlertid at man har tilgang på dock i exposé nå.

Camilla,  20.09.09 17:08

Måtte ikke du forresten reinstallere Vista for foreldrene dine? Jeg mener det må ha tatt mer enn 15 min.

Ole Petter,  20.09.09 17:18

Jeg har prøvd en beta av windus 7 siden sommeren, og jeg er ganske så fornøyd: denne utgaven er både raskere og mer stabil enn XP. Jeg har enda ikke sett noe til Hitler, men han dukker vel opp i den ferdige utgaven.

Are,  20.09.09 22:27

Hoveddelen av plassen som ble tilgjengelig tror jeg var printerdrivere - jeg sparte i alle fall flere gigabyte ved å fjerne dem når jeg installerte OSX sist.

Forøvrig høres jo Expose-greiene ut som et stjerneeksempel på at Apple har funnet den Beste Måten å gjøre expose på, og trekker den nedover hodet på brukerne sine, i kjent Vi Vet Best Hvordan Dette Skal Funke-stil. Istedetfor å la brukeren bestemme.

Velvel. Nok om det. Man kunne jo også sagt at det burde vært gratis med Snow Leopard, akkurat som XP SP2 og SP3 var gratis. Men det virker som de fleste som har gjort oppdateringen er fornøyd.

Tor,  21.09.09 08:51

Jeg valgte bort nesten alle printerdriverne sist jeg installerte OSX, men jeg fikk likevel masse ledig plass etter å ha oppdatert. Ca dobbelt så mye som printerdriverne ville tatt hvis jeg hadde installert alle, om jeg ikke husker feil.
Category
Technology
Tags
terminal
mac
Snow Leopard
visor
Views
5185
Google hits
3
Last google search
oppgradere fra tiger til snøleopard
Last edited by
Tor, 10.08.10 01:36