Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Sparepære schmarepære

Jeg fikk en mail fra Paul Anton i dag. Vi skal på en konferanse i Italia, som av alle ting finner sted på en øy utenfor Napoli. Og det er sikkert både fint og flott, men det er ikke bare bare å komme seg dit. Først må vi komme oss til Napoli, og det er lett. Det er bare å bestille flybillett. Deretter må vi komme oss fra flyplassen til havnen, formodentlig med taxi. Jeg sakser fra arrangørenes hjemmeside:

Although Naples is a fascinating and vibrant city, it has unfortunately gained a reputation for its unscrupulous targeting of tourists! Pickpockets, in particular, are well trained and rife. Hence, we advise non-italian travellers to take a taxi rather than the bus. If you insist on taking the bus, keep your bags close to you, keep your hand on your wallet, and be especially careful when entering and leaving the bus.


Men så må vi altså ta båt fra Napoli til denne øya vi skal på. Og problemet er at det finnes tre havner i Napoli, tre havner på øya, fire ulike båtselskaper, og alle de relevante nettsidene er på italiensk. Og mens vi antagelig bare kunne dukket opp på kaia og kjøpt billetter når vi skal reise, insisterer arrangørene på å få vite hvilen havn vi anløper, og når, slik at de kan sende noen for å plukke oss opp. Så der har vi litt hodebry.

Ikke at det spiller noen rolle, vi kommer sikkert til å bli drept av mafiaen på vei gjennom Napoli likevel.

Men uansett. På slutten av mailen stod det:

PS:
Hørt i dag at glødelampa e forbudt fom. tirsdag. Itj kjøp nå fine lampetta på en antikkbutikk.


Jeg tenkte at dette må da være en spøk, eller noe, for jeg regner jo med at hvis noe såpass vanlig som lyspærer blir forbudt er dette noe man vil kunne lese om i avisene en tid på forhånd. Men sannelig, i dag oppdager jeg denne artikkelen på aftenposten.no, som kan fortelle at det fra og med tirsdag blir forbudt å produsere og importere glødelamper på 100 watt eller mer. I likhet med de fleste andre har ikke jeg en eneste glødelampe på 100 watt eller mer i leiligheten min, så dette blir ikke fullt så dramatisk som man kan få inntrykk av når man leser overskriften, men i følge artikkelen er målet at alle glødelamper skal fases ut innen 2012, så på sikt blir det vel bare sparepærer å få.

(Artikkelen sier forøvrig ingenting om slike ekstra kraftige halogenpærer som man finner i bygningslamper og lyskastere og slikt.)

Så er egentlig sparepærer så bra? Vel, ja, sikkert. Problemet med vanlige lypærer er jo at de lager mye varme. Og store deler av året er ikke det et problem i Norge, i alle fall ikke hvis man har termostatstyrt oppvarming, for det eneste som skjer er at du bruker litt mindre strøm på oppvarming. Men sparepærer har jo også den fordelen at de ofte varer mye lengre enn vanlige pærer, opptil 20 år, i følge artikkelen, som fører til mindre forbruk og mindre avfall og gode greier. På den annen side, mens en vanlig lyspære er en forholdsvis enkel sak av glass og metall, er en sparepære en komplisert innretning som essensielt består av et lite lysrør med påmontert tenner, og som sikkert egentlig er spesialavfall fordi den inneholder kvikksølv.

Så er egentlig dette bra? Ja, sikkert. I alle fall når diodepærer slår an for fullt.

Og det var dagens synsing, dårlig forkledt som harde fakta.

-Tor Nordam

Comments

Kristian,  27.08.09 16:17

Fortell litt mer om konferansen da!

Tor,  27.08.09 16:25

Den heter noe slikt som Optics of surfaces and interfaces. Og det er egentlig alt jeg vet. Den er fra 6. til 12. september, så jeg kan fortelle mer da.

Camilla,  27.08.09 17:36

Jeg har tenkt litt på det der selv. Jeg vet jo at man bør bruke sparepære ute og i den type rom man ikke varmer opp. Men om sommeren, når radiatoren på rommet mitt i Edinburgh er slått av og det høljer ned ute, er jeg meget takknemlig for varmen lampene mine lager. Jeg har på mer lys enn jeg trenger bare for å varme opp rommet.

Ulf,  27.08.09 18:26

Sparepærer gir forferdelig leselys. Kaldt og ekkelt. I alle fall de fra Ikea!

Tor,  27.08.09 19:21

Aha! Det burde jeg skrevet mer om. Sparepærer har jo et helt annet lys.

En vanlig glødelampe har jo et kontinuerlig og fint Planck-spektrum, som sikkert har noe med en fermi-gass å gjøre. Et lysrør, og dermed også en sparepære, har derimot et diskret spektrum. Inni røret er det en gass som stort sett består av kvikksølv, som sender ut lys hovedsaklig i det ultrafiolette området. Det er jo ikke spesielt bra, så derfor legger man på et belegg på innsiden av røret, som essensielt funker som en scintillator. Det absorberer energien i et ultrafiolett foton, og sender det ut igjen som flere fotoner i det synlige området. Det gir et kjipt spektrum med noen få karakteristiske topper. Eventuelt kan man bruke flere forskjellige stoffer i belegget, noe som kan gi et mer naturlig lys, men det koster mer å lage, og brukes derfor ikke i billige sparepærer.

Se forøvrig wikipedia.

Anne Berit,  27.08.09 20:04

Merk at lyspærer også er spesialavfall, ihvertfall i følge kildesorteringskurset jeg var på forrige uke.

Karoline,  27.08.09 20:08

Sorry Tor, rekk ikke lese artikkelen din, men den e sikkert kjempeartig:)
Ville bare si takk for brevet, caamilla, my favourite sister. <3 og koselig input av d Tor. Skal hilse kongen om i ser'n luske rundt her. Fikk du mld'a mi, camilla? Hahaha, igjen, sorry for at i skriv her. ps. Camilla, i treng en svesk/skotsk massasje.

Tim,  27.08.09 21:04

Faren min har langt sagt at besettelsen med sparepærer er dumm, fordi hver kW "tapt" er en kW minst som må brukes for oppvarming. Jeg er glad å se at noen annen mener likeledes.

Han påpeker også at sparepærer bruker 10-20 minutter for å komme til full lysstyrke, som resulterer at man pleier å ikke slå dem av når man går ut av rommet. Så mister de mye av fordelen deres.

Å forby glødelamper ved lov er virkelig gal...

-Tim

Kristian,  28.08.09 00:33

Kampen mot sparepärer har värt en hjertesak for meg i flere år. Sparepärer er snusfornuft av verste slag.

Vi bör fokusere på inntemperatur og isolering. Men, sparepärer er vel fint for de som trenger å böte på samvittigheten sin.

Så dagens quiz: Hvor lenge må en sparepäre stå på (på varme sommersdager hvor oppvarming ikke trengs, men lyset samtidig ikke bare kan skrus av) for å dekke energikostnadene for en tur retur til Napoli?

Premie: En konvesjonell glödepäre personlig overrekket neste gang vi treffes.

Camilla,  30.08.09 13:24

Jeg fikk meldingen din, Karoline; men jeg har ikke penger på kortet, så jeg kunne ikke svare. Beklager.
Hva betyr forresten svesk?

Tim,  31.08.09 09:24

The BBC has now belatedly caught up with Calcuttagutta on the subject of 100W incandescent lightbulbs.
Category
News commentary
Tags
Italia
lyspære
sparepære
Napoli
italienske nettsider
Views
5225
Google hits
9
Last google search
sparepære kjipt lys