Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Unspeakable Desolation Pouring Down From the Stars

Jørgen ga meg denne boken for et år siden, og til min evige skam brukte jeg altså et år på å begynne å lese den. Dette bunnet ikke i manglende tiltro til Jørgens bokvelge-evner, men kan spores tilbake til en serie uheldige sammentreff som jeg ikke skal gå inn på her. Jeg fant den i alle fall da jeg var i Trondheim rundt påsketider, og vel tilbake i Edinburgh plukket jeg den opp mellom alle mine "for syk til å lese"- og "for opptatt til å lese"-perioder. Og når jeg først hadde plukket den opp la jeg den ikke fra meg med lett hjerte. For jeg måtte legge den fra meg. I hele to dager. Det er slikt som skjer når man begynner å lese en bok rett før en skal legge seg dagen før veilederne sier at man må jobbe kjempehardt i en uke. Og jeg jobbert kjempehardt den uken. Og hele uken fantaserte jeg om hvor deilig det skulle bli å kunne sette seg ned i hjørnet av Black Medicine Coffe Co. og lese ferdig denne boken.

Massiv cred til Jørgen.

Jeg vet ikke hvor han fant den. Unspeakable Desolation Pouring Down From the Stars and other tragedies av Frank Key er nemlig ikke en av disse bøkene man lett kan finne i en butikk. Eller i en internet-bokhandel, for den saks skyld. Jeg trodde tidligere at det ikke var den bok av nyere dato Amazon ikke kunne oppdrive, men denne har de ikke. Ikke en gang Abebooks, som jeg sverger til i mine mer desperate øyeblikk, og som inneholder de aller fleste bruktbokhandlene i Storbritannia, ikke engang der fant jeg spor av boken (jeg prøvde hardt: Mitt første instinkt da jeg hadde lest den ferdig var selvsagt å kjøpe den til alle jeg kjenner). Av det slutter jeg at ikke bare er det bare her man får tak i den (om man ikke er heldig nok til å få den i gave), og at de som først har fått tak i den ikke gir den fra seg i bytte mot noe så vanlig som penger.

Jeg vet det er jobben min å kunne snakke fornuftig om bøker, men det hender jeg blir målløs. Dette er et slikt tilfelle. Jeg tror det beste jeg kan gjøre er å ta utgangspunkt i beskrivelsen Hooting Yard selv har fremskaffet:

Hooting Yard is excited (possibly overexcited) to announce publication of Unspeakable Desolation Pouring Down From The Stars, a decisively sensible novella of high adventure, derring-do, and baffling conspiracies. Prior knowledge of arcane philatelic imponderables is useful, but not necessary. The book also contains two shorter pieces, one of which features mute blind magnetic love monkeys.

Det er sjelden beskrivelser av bøker treffer spikeren så til de grader på hodet. "Sensible" er kanskje ikke ordet, men "derring-do" er da også til de grader passende at jeg er villig til å overse det. Så også referansen til "arcane philatelic imponderables". Grunnen til at jeg drar frem disse ordene er selvsagt et halvhjertet forsøk på å trekke oppmerksomheten mot språket. Igjen. Og denne gangen mer enn vanlig. Det er noe med briter som skriver lett absurd; de har alltid jernkontroll på språket. Og Key tar det et steg lengre. Han vegrer seg slett ikke for å bruke arkaiske, polysyllabiske ord i beskrivelsen av den alkoholiserte hovedpersonens jakt på et stjålet frimerkealbum, først via en serie mer eller mindre fordrukne, men handlekraftige butlere og privatetterforskere, en velholdt vinkjeller og (den dysfunksjonelle) familiens penger; deretter for egen maskin og i møte med de lyssky medlemmene i Hooting Yard Bell Ringing Society.

Men det gir ikke riktig inntrykk. Ingen beskrivelse som fokuserer på handlingen vil yte boken rettferdighet. Og det er ikke dermed sagt at den bare er av interesse for de som eventuelt måtte føle seg for gode for plot. La meg heller si at det er som om en dekadent Wodehouse* og en Borges** med Chandler***-dilla hadde formert seg. Skremmende som det kan høres ut er resultatet rett og slett Fornøyelig.

*P. G. Wodehouse
**Jorge Louis Borges
***Raymond Chandler

Comments

Tor,  08.06.09 20:21

Høres ut som enda en bok på listen over bøker jeg bør lese. Rett etter The Gone-Away World. Jeg ser frem til bursdagen min.

Forøvrig, jeg merker meg at du har lagt til en dings fra LibraryThing i profilen din. Cred.

Matteus,  08.06.09 21:02

En bok med en så fantastisk tittel må jo leses. Kan jeg låne den? Har forresten lest The Gone-Away World nå. Og har egentlig bare lyst å lese den en gang til, men det må bli etter de sju andre bøkene jeg har i kø. Åtte nå.

Camilla,  08.06.09 21:09

Du kan få låne den, men den er i Edinburgh i øyeblikket, så du må nok vente litt. Egentlig anbefaler jeg at du kjøper den/får noen til å kjøpe den til deg. Man bør støtte så bra ting.

Camilla,  09.06.09 00:47

Og var ikke Mr Wu fantastisk?

Camilla,  09.06.09 19:44

Jeg kan også fortelle at når man kjøper en bok via linken jeg ga i artikkelen, får man en mail med følgende beskjed:

Thank you for showing exemplary common sense in buying this book. I hope the cockles of your heart will be warmed by the knowledge that your purchase goes some way to assisting Mr Key in the research and writing of further dispatches from Hooting Yard.

Jørgen,  17.06.09 00:44

Hyggelig at du likte den. Anbefaler også Gravitas, Punctilio, Rectitude & Pippy Bags, om så bare for å få lest "Being a Robber Baron" og "The Unspeakably Squalid Becrumplement of Tadzio Gobbo". Svært underholdende lesning, det kan jeg love.

Jørgen,  17.06.09 00:48

Og nå har også jeg lest The Gone-Away World. Jeg likte den. Veldig godt.

Jørgen,  17.06.09 01:25

Når jeg først er i gang med å anbefale, vil jeg oså anbefale The Mighty Boosh. Ren og skjær nonsens, men fantastisk morsomt.







Category
Literature
Tags
Frank Key
Unspeakable Desolation Pouring Down from the Stars
litteratur
anbefalt
Views
5529
Google hits
1
Last google search
polysyllabiske