Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Eksamensangst

I dag hadde studentene mine eksamen, noe som er ganske spennende for meg som foreleser. Ikke bare fordi jeg er spent på hvordan det går, men også fordi det er første gang jeg er tilstede som kontakt under eksamen. Lesere med god hukommelse husker sikkert at jeg lagde eksamen i Matte for Nybegynnere ved Høgskolen i Molde i høst, men på eksamensdagen var jeg i London, så det var ikke jeg som var kontaktperson.

En annen ting er at den gangen var det åpen-bok-eksamen, som innebærer betydelig lavere press på mine evner til å lage et godt formelvedlegg. Det måtte jeg derimot gjøre denne gangen, og jeg innså på spørretimen på mandag at jeg hadde blingset litt der. Jeg bestemte meg derfor for å dele ut en oppdatert utgave på eksamen.

Da jeg ankom eksamenslokalet klokken fem over ni, med en tykk bunke formelark i hendene, ble jeg først forsøkt loset på plass på en ledig pult. Jeg fikk imidlertid fortalt, etter et par forsøk, at jeg var faglæreren, og at jeg skulle dele ut en korreksjon, og da gikk det veldig greit. Jeg møtte ingen mistenksomme blikk, og måtte ikke vise legitimasjon eller noe slikt. Så det er tydeligvis mer eller mindre fritt frem for en langhåret slask i hettegenser, som ser ut som om han godt kunne vært student, å spasere inn under eksamen og dele ut jukselapper til alle. Nuvel.

Det der med å svare på spørsmål under eksamen er faktisk ganske vanskelig. Det er jo gjerne slik at man er åpen for å gi noen små hint til studenter som sitter fast. Det har i alle fall mine forelesere ofte sagt, om enn i noe varierende grad. Og i alle tilfeller er det jo slik at studenten kan spørre om hva som helst, og så må det være opp til foreleseren å svare, noe som innebærer et visst ansvar. Ikke bare skal man vurdere hva man bør svare på og ikke, men man må også være konsekvent, og dessuten prøve å ta hensyn til at det sikkert er noen som lurer på ting, men som ikke spør fordi de føler det er frekt å fiske etter hint, eller fordi de regner med å ikke få svar.

Videre kan jeg jo nevne at jeg har begynt å rette eksamen alt, og så langt ser det jo slett ikke verst ut, noe jeg er veldig fornøyd med. Det er jo slik at jeg føler et visst ansvar for at studentene gjør det bra, og det hadde jo ikke vært noe trivelig om det gikk veldig dårlig på eksamen. Det er jo tross alt delvis mitt ansvar å lære dem fysikk. Jeg har rettet ca en tredjedel av besvarelsene, og allerede har jeg sett minst tre Aer, hvorav en av dem fikk ikke mindre enn full pott på hvert eneste delspørsmål. Det er jo slett ikke verst, og det er nester så jeg føler at jeg burde finne denne studenten og få ham eller henne til å begynne på fysikk i stedet for hva han eller hun nå driver med.

I morgen skal jeg rette resten av besvarelsene, så regn med mer syting og klaging da. I mellomtiden kan den interresserte leser bryne seg på oppgavesettet, som finnes i alle tre språkutgaver på fagets hjemmeside.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  29.05.09 22:41

Når du sier det, burde det egentlig finnes en måte for sensor å kontakte studenter som har gjort det meget bra på. Det er jo fint å kunne formidle at man er imponert, og det er jo fint å høre at noen er imponert, også. Særlig nå som man har sånne store karaktergrupper -- en A sier jo ikke så mye som 1.0 eller 1.1 gjorde.

Jeg kommer nok ikke til å prøve meg på oppgavesettet. Jeg er opptatt. Kjempeopptatt.

Tor,  30.05.09 20:14

Er det virkelig ikke en eneste fysiker som har en liten kommentar til eksamensettet jeg lagde? Eller en nordistiker med en kommentar til nynorsken, som riktignok i stor grad var Sigbjørns verk, men dog.

Anne Berit,  30.05.09 20:29

Ikke et eksamenssett for de lesesvake ser jeg... :) Har erfart at selv de flinkere av elevmassen har problemer med flere spørsmål på samme linje, jeg deler enten spørsmålene med linjeskift eller med nummerering slik at det blir a1, a2 osv.

Ellers pent :) Skumma fort gjennom nå og mener at fysikk1 elevene burde svart greit på ca 50%, men faget skal vel omfatte ca fysikk1 og fysikk2 pensum?

Camilla,  30.05.09 20:50

Hvis man ikke kan lære seg å lese eksamensoppgaven grundig har man ingenting på et universitet å gjøre.

Dyslektikere er selvsagt unntatt fra det ovenfor, men det er nok tilfelle her med så mye annet at det ikke er de som er klar over at de har et problem som ikke får med seg ting. Aikido har mindre skader enn basketball &c.

Tor,  30.05.09 20:59

Det så ut til å gå greit. Jeg er akkurat ferdig å rette, og det var få eller ingen som lot til å ha oversett spørsmål.

Jeg tror forøvrig jeg skal sette sammen en liste over gullkorn, selv om jeg sikkert bør vente minst et par år med å publisere dem.

Anne Berit,  30.05.09 22:51

@Camilla: Det er desverre mange som ikke kan lese en oppgave men likevel har tenkt seg på et universitet. Vi får vel se hvordan det går.

@Tor: Gullkorn har jeg mange av allerede! Hehe... Likte særlig godt gjengangeren på en rapport nå nylig, flertallet hadde kalt fila for "Halvering av ______", sett inn fritt valgt navn :)

Kristian,  02.06.09 20:10

Fint eksamesett synes jeg, får meg til å savne de gamle dager med kolbenstvedt og generell fysikk I.
Category
Teaching
Tags
eksamen
undervisning
eksamenskontakt
Views
4885
Google hits
1
Last google search
eksamensangst hensyn