Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Word

Som fysiker slenger jeg rundt meg med rare ord stadig vekk. La meg ta et eksempel:

It is confirmed that the Green’s function reduces to the known result for Dirichlet boundary conditions in the limit where the interaction becomes infinitely strong.


Dette er altså noe jeg kunne kommet på å si, som om det var en helt vanlig setning. Ja, jeg vil faktisk gå så langt som å si at jeg har sagt dette, og at det er en ganske vanlig setning.

Men det er ikke bare rare ord på engelsk vi fysikere benytter oss av. Nå om dagen nærmer det seg jo eksamen, og vi har fått streng beskjed om at i år skal vi ikke ha noe av at instituttet blir klaget inn for Språkrådet på grunn av manglende oppgaver på nynorsk, slik tilfellet har vært de siste to årene. Dermed er det bare å finne frem en kamerat fra Volda pluss Realfags-ordlista fra Nidaros Mållag.

Jeg sendte først oppgavesettet til Sigbjørn for omsetjing, og deretter gikk jeg over selv med tidligere nevnte ordliste. Med fare for å avsløre hva som kommer på eksamen kan jeg nevne at jeg har benyttet meg av formuleringer som "Plassenergi i fast massetildragsfelt" og "Tyngdefartsauka". Jeg burde kanskje vurdere å legge ved ordliste.

En annen morsom ting ved det å være fysiker, er at man kan bruke vanlige ord på nye og spennende måter. Et eksempel jeg har tenkt litt på i det siste er ordet "rom". Et rom er jo en ting som rommer noe, på sett og vis, men det kan romme mye forskjellig. "Utfallsrom" er et eksempel mange sikkert har hørt. Det er altså samlingen av alle mulige utfall av et eller annet. Hvis du for eksempel kaster en terning er utfallsrommet tallene 1, 2, 3, 4, 5 og 6. Et diskret rom, med 6 punkter.

Slik de fleste er vant til å tenke på et rom, er som noe vi befinner oss i, der vi kan ha en posisjon. Men det er ingen ting i veien for å snakke om for eksempel fartsrommet, som er et rom som inneholder alle mulige farter man kan ha. Så mens en GPS viser hvor du befinner deg i posisjonsrommet, viser speedometeret hvor du befinner deg i fartsrommet.

Grunnen til at jeg begynte å tenke på dette, var at jeg tok meg selv i å snakke om solution space og search space både titt & ofte da jeg nylig skrev hjemmeeksamen i dette AI-faget. Et løsningsrom blir da samlingen av alle mulige (både gode og mindre gode) løsninger på et problem, mens søkerommet er samlingen av alle løsninger du kan teste. Poenget blir da at det kan være en god idé å gjøre søkerommet størst mulig, ettersom du da tester flest mulige løsninger, men det kan også være et poeng å avgrense det, hvis du vet på forhånd at store områder bare vil inneholde søppel.

Såh. Dagens moral: Bruk ordet rom på en ny og spennende måte du også.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  14.05.09 23:34

Du skal ikke bli litteraturviter, da? Da kan du få betalt for å sitte og tenke på slike ting hele dagen.

Karsten,  15.05.09 14:43

En professor jeg hadde i Tyskland nevnte engang at han kunne tenke i Fourier-rommet. Dette gir egentlig en hel del mening, ettersom at det et teleskop (rettere sagt detektoren i teleskopet) faktisk måler, er Fouriertransformasjonen av signalet, ikke signalet selv. (Analogt eksempel: Stenkast: Detektoren ser ikke stenen som faller i vannet, men de resulterende bølger). Å tenke Fouriert er derfor sikkert nyttig, men jeg føler meg likevel ganske imponert.

Tor,  15.05.09 15:34

Det var en fyr som holdt et foredrag her for en tid tilbake, som påstod at det er viktig å huske at fysikk foregår på laben, ikke i Hilbertrommet.

Det er naturligvis bare tull.
Category
Language
Tags
fysikk
Språk
rom
Views
4918