Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 10 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 10 months
Selvbygger
Camilla, 4 weeks, 1 day
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 10 months
Kort hår
Tor, 3 years, 10 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 10 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Matspalte: Elgsteik

I dag lagde jeg en meget seriøs og voksen middag. Jeg lagde elgsteik.

Etter at jeg begynte som stipendiat har jeg fått et kontor, som jeg deler med en trivelig fyr fra Inderøya. I tillegg til å drive med fysikk driver denne fyren også med jakt, og han sitter derfor, etter eget utsagn, med et nesten tresifret antall kilo elgkjøtt i fryseren. Hvordan noen kan ha for mye elgkjøtt er litt uforståelig for meg, men han har i alle fall sagt seg villig til å selge, og jeg lot meg ikke be mer enn to-tre ganger.

Under en fortrolig samtale nå i påsken, med en av mine tidligere kollegaer fra lageret, fikk jeg vite hvordan man skal tilberede en elgsteik. Eller i alle fall hvordan han pleier å tilberede en elgsteik. Den har nemlig en tendens til å bli (eller fortsette å være?) seig, hvis man ikke tar spesielle forholdsregler. Disse spesielle tiltakene innebærer at man setter steiken i ovnen kvelden før, på 70 grader eller deromkring, og så lar den stå slik til frem til 20 minutter før servering. Da tar man den ut og lar den hvile, og heller samtidig av kraften og lager saus.

Denne gangen, som var første gangen jeg prøvde denne teknikken, satte jeg ovnen på 75 grader, og stekte kjøttet i 17 timer, i ildfast form med lokk. Det ble en anelse tørt, men veldig mørt og fint, så det er antagelig små justeringer som skal til. Observasjoner indikerte at mesteparten av kraften hadde kommet ut av kjøttet allerede etter ca 8 timer, så jeg ser for meg at det ikke har så mye å si om man steker det i 12-13 timer eller 16-17 timer. Jeg fikk imidlertid anbefalt å bruke stekepose, men det glemte jeg å kjøpe, og det er ikke utenkelig at en stekepose med lite luft i vil gi mindre tørt kjøtt.

En annen ting er at kjøttet var godt stekt hele veien igjennom, og jeg liker det vanligvis litt rødere enn som så. Problemet er at når man steker noe i 17 timer har kjøttet en tendens til å få samme temperatur hele veien igjennom, så rosa i midten blir det nok ikke uansett. Det burde imidlertid være mulig å få til rosa hele veien igjennom, så neste gang tror jeg det blir 67 grader i 17 timer. Jeg må bare få tak i et termometer, så jeg kan kontrollere ovnen nøyaktig.

Som tilbehør gikk jeg for klassiske ting som rosenkål og potetmos, og uklassiske ting som squash, paprika og brokkoli, først stekt, og deretter helt fløte over og kokt inn litt. Når det gjelder potetmosen fkk jeg et smart tips av Camilla, en venninne av Camilla, som sa jeg burde kutte opp potetene i små terninger og dampe dem. Det går mye fortere enn å koke hele poteter, og det var veldig lettvint å mose dem etterpå. Så er det bare å hive i smør, litt melk og mye muskat. (Når jeg sier litt melk og mye muskat mener jeg ikke at du skal ha mer muskat enn melk.)

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  19.04.09 10:55

Jeg syntes det var veldig godt, selv om den var gjennomstekt. Så lenge sausen er god spiller det ingen rolle.

Og du glemte å nevne andre del av Camillas potetmosinstruksjoner: melken skal varmes opp før man putter den i potetene.

Det hjelper selvsagt også godt på når gjestene tar med sjokoladekake til kaffen. Særlig når verten har tatt lett på the cheese.

Kjellove,  19.04.09 11:33

Mmmoose! Best å begynne å glede seg til Horås.

Eivind,  19.04.09 14:09

Er det elg på Storås?

Tor,  19.04.09 15:22

Lett på the cheese, du liksom. Man skal ikke kimse av parmesan.

Ulf,  19.04.09 15:23

Hvorfor skal man dampe de oppskjærte potetene? Det må da gå like raskt å koke dem, for deretter bare å slå vannet av dem og stappe løs? Oppfølgingsspørsmål: Hvorfor skal melken være varm når man blander den inn? For øvrig kan jeg – for de som er flinke til å spise sin andel flerumettet fett så blodårene ikke blir tette – anbefale smør og melkeprodukter med så mye mettet fett i som overhodet mulig til potetstappe. Kremfløte og setersmør, hoho. La den fete dekadensen gro og spire!

Og angående steketermometer: WOW! Langtidsstekte du noe uten noen indikator på kjernetemperatur? Imponerende, slikt har ikke jeg baller til. Selv tynne biffer stekt i panne blir servert hos meg med små hull etter intensiv steketermometersjekking.

Har for øvrig hørt at muskatnøtt gjør seg best i te.

Kjellove,  19.04.09 16:47

Elgkaku – bedre enn bukkake!

Tor,  19.04.09 17:19

Hvis du koker potet som er kuttet opp i små terninger får de stor overflate mot vannet, og dermed mister du mye smak. Og melken skal være varm for at ikke potetstappen skal bli kald (duh?).

Videre, som jeg nevnte, har det seg slik at når du steker i 17 timer blir kjernetemperaturen det samme som det ovnen står på, så da er det liksom ikke noe vits å sjekke. Utover at det kunne vært greit å vite hvor varm ovnen faktisk blir når jeg setter den på 75 grader.

Muskattnøtt i te vet jeg ingenting om, men jeg vil si det er påkrevd i potetstappe og den hvite sausen i lasagne.

Ulf,  20.04.09 00:04

Man lar jo uansett potetstappen stå og putre litt på komfyren? Hvis man skal varme melken på forhånd må man jo bruke en ekstra kjele eller kar som blir skittent. Og temperaturen på skruknottene kan man ikke stole på når vi driver med gastronomisk finkirurgi.

Å miste smak i kokevannet har jeg ærlig talt ikke tenkt over. Mulig jeg må sjekke med blindtest.
Category
Food
Tags
vilt
middag
elgsteik
Views
4897
Google hits
30
Last google search
elgsteik termometer