Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Transport tycoon

Nei, selvsagt skal ikke denne artikkelen handle om et datspill. Dette var bare noe jeg skrev for å pirre interessen til en typisk calcuttagutta-leser, som jeg antar har spilt denne utmerkede klassikeren.

Jeg skal derimot skrive om transport, transport mellom Gøteborg og Trondheim. Ja, jeg skal til Trondheim i helga, så om noen vil ta en dekadent kaffe-knert med meg på en av Trondheims mange kaffer; ta kontakt. Men tilbake til saken.

I forbindelse med reisen kunne jeg selvsagt tenkt meg å reise til Trondheim med fly. Nå sier du kanskje... fly-fy? Faktum er at det spiller ingen rolle hva jeg gjør. Skal man hindre folk å fly så må man sette opp prisene og redusere tilbudet, etikk har ingenting med saken å gjøre. Hvorfor flyr jeg ikke til Trondheim? -det er for dyrt.

Problemet er at Oslo og Gøteborg ligger for nærme, på denne ruten blir fly utkonkurrert av buss og tog mest fordi den effektive reisetiden er omtrent den samme. Og da det ikke går direkte-fly til Trondheim koster det masse.
Fra Oslo til Trondheim flyr jeg derimot. Så hvordan skal man komme seg mellom Gøteborg og Oslo? Og det er det denne artikkelen skal handle om. Tog eller buss?

La oss først se på tilbud: det går 2-3 togturer om dagen, mens det går kanskje 10 bussturer. Pris: jeg reiser nå for 175 SEK fra Gøteborg til Oslo. Skal man ta tog koster dette, om du er veldig heldig og tidlig ute 200 NOK, mens normalprisen er 460 NOK. Buss-Tog 2-0

Men penger og tilbud er jo ikke alt... man kan jo lese på et tog og det kan være vanskeligere på buss. Ettersom det er motorvei mellom G og O, så er buss ganske behagelig, og deler av reisen med tog rister ganske mye. Tog får allikevel dette poenget. Buss-Tog 2-1.

Normal ville tog fått 1 poeng til fordi det er bedre å jobbe der, som ville gjort det likt. Men nå er det slik at skal man jobbe så trenger man som regel strøm og man trenger internett. For en god slump penger kan man få strøm på tog, men internett kan man glemme. På bussen jeg sitter nå derimot, som tilhører selskapet Bus4you, finnes det både strøm og stabilt internett uten ekstra kostnad. Buss-Tog 3-1.

Dette er visstnok en lyx-buss... det vil si at det bare er 3 seter i bredden og herlige skinnstoler. Dette belønnes med et ekstra-poeng. Buss-Tog 4-1.

Nå kan man alltids argumentere at tog bør få et nostalgi-poeng, fordi tog er koselig, så vi ender opp med 4-2. Konklusjonen: lyx-bussen forandrer balansen. Buss er nå overlegent tog på denne strekningen.

Men dette er ikke mitt hovedpoeng. Det som slår meg er at mange av disse forbedringene kunne lett ha blitt gjort på et tog, men det skjer ikke. Og hvorfor er det så skrekkelig så mye dyrere? Jeg tror det er en enkel forklaring; tog er et statlig-eid monopol, buss er privat konkurranse.

Nå er ikke dette tiden å være en hesblesende privatiserer, men faktum er at vi i samfunnet er tjent med at noen ting er privat-drevet, mens andre ting er statlig-drevet. Djevelen er i detaljene. Jeg tror nå at å introdusere konkurranse på visse tog-strekninger kan gi et bedre og mer miljøvennlig tilbud til deg og meg.

Comments

Camilla,  19.03.09 17:57

Jeg vil ha flere luksus-busser. Hvorfor har vi ikke slikt i Norge? Jeg ville egentlig vært lykkelig bare de kunne fått busser til å lukte bedre -- det er et eller annet med lukten i langdistansebusser som gjør at jeg bli buss-syk allerede før de har begynt å kjøre. Og det sier jeg som helhjertet kollektivtransport-tilhenger.

Jeg er ikke sikker på om den samme typen privatisering fungerer på tog som på buss. Du må huske at tog er avhengig av skinner. Og hvis du ser på kaoset som er resultatet av privatiseringen av togene i Storbritannia, tør jeg påstå at du er på ville veier her, Kristian.

Kristian,  19.03.09 18:29

ville-veier faktisk, sterke ord. Jeg har hørt det ikke fungerer så bra i storbritannia, så ja det kan gå galt og det er ikke sikkert det er rett. Kanskje det kan gjøres på en bra måte på visse strekninger. Det kan også hende at det er nok å gjøre endringer på NSB, men noe bør gjøres.

Camilla,  19.03.09 18:47

Kanskje noe a la Swiss Rail?
Category
Miscellaneous
Tags
Views
5368
Google hits
1
Last google search
privatisering tog storbritannia