Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Substitusjonskode

I går gjorde jeg en oppdagelse. Jeg tok toget fra Gardermoen til Trondheim, for å prøve å opprettholde god, grønn samvittighet til tross for at jeg har flydd ikke mindre enn 5 ganger i år, og når man sitter på norske tog uten internett blir det gjerne til at man sitter og tenker og kanskje smuglytter litt til samtalene rundtomkring.

Motivasjonen min for å ta tog, utenom at det er mer miljøvennlig enn å fly, og der må jeg bare digrere litt:

Man sier at tog er miljøvennlig. Eller i alle fall er jeg vant til å tenke det. Men det er det jo ikke, det er bare mer miljøvennlig enn de fleste alternativer, muligens unntatt seilbåt, som vi alle burde begynne å bruke mer. Men jo. Tog er jo ikke miljøvennlig. Det bruker jo energi, som vi kunne latt være å bruke om vi hadde holdt oss hjemme. Så det.

Poenget mitt var at på toget kan man jobbe. Som jeg har sagt før, hvis man hoster opp 90 kroner (før 75) for komfort-plass får man en stikkontakt og gratis kaffe. Og når man er sperret inne i en liten boks med en stikkontakt og gratis kaffe burde forholdene være idéelle for å jobbe. Og det gjorde jeg forsåvidt, og jeg fikk gjort en hel del, både programmert litt og laget et løsningsforslag, men man blir jo lei av det også. Og dessuten hender det at folk rundt en snakker så høyt og sier så merkelige ting at man bare må følge med.

De jeg lyttet til i går var to damer som jobbet i barneomsorgsektoren, muligens en barneskole, som satt og baksnakket kolleger. Og grunnen til at jeg bet meg spesielt merke i dette var at nøyaktig det samme skjedde sist jeg tok toget fra Oslo til Trondheim, og det de sa var mye det samme. For eksempel sa de om en eller annen at hun var så opptatt av makt. Men, la de til, hun var flink med elevene, det var ikke det, men hun var så opptatt av makt. Ohoi! [min kommentar].

Her sluttet jeg egentlig å følge med, fordi jeg ble opptatt av at jeg burde skrive en artikkel om dette. Og det kommer vi tilbake til, men la meg bare legge til at jeg tviler på at det finnes en mer intrigefylt arbeidsplass enn en barneskole. Det virker i alle fall sånn, basert på de to siste togturene mine. Oioioi, sier jeg bare, på barneskoler både plottes og schemes det på lærerrommet og i gangene. Sann mine ord.

Men jo. Jeg følte at jeg burde skrive en artikkel om dette, men samtidig følte jeg at det ville være uheldig om de så meg skrive denne artikkelen, og de satt jo rett bak meg. Og det var da det slo meg, det som er poenget med hele denne artikkelen, nemlig at det å kunne dvorak er effektivt sett det samme som å kunne skrive i en enkel substitusjonskode. Alt jeg trenger å gjøre er å sette tastaturoppsettet til vanlig qwerty, og så skrive i vei mens jeg prøver å ignorere det som dukker opp på skjermen.

Når dette så skal dekodes er det bare snakk om å skrive et lite python-script som bytter bokstavene tilbake, og vips har man dekodet en hemmelig melding. Jeg forsøkte naturligvis å benytte meg av dette i går, men det var ikke helt vellykket, delvis fordi jeg ikke skriver helt feilfritt, og det er vanskelig å rette opp på sparket når man ikke skjønner noe av det som står på skjermen, og delvis fordi jeg ikke er helt kompis med python når det gjelder forskjellige kodinger av txt-filer. Jeg lagret filen i utf-8, og jeg fortalte python at jeg aktet å operere med utf-8, men likevel ble alle de norske tegnene til merkelige kombinasjoner av tegn tradisjonelt assosiert med banning i tegneserier.

Det er mulig jeg kommer til å fikse dette scriptet mitt, det kan jo være greit å ha en dag, men det er vel omtrent like sannsynlig at jeg går ut for å hogge og drepe de som er ansvarlige for at vi har mer enn én encoding av ren tekst.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  11.03.09 22:54

Jeg er nå veldig nysgjerrig på detaljene i samtalen til disse damene. Jeg lurer på om jeg bare burde gi meg over og se reality-tv eller noe slikt. Det er jo ingen tvil om at jeg har en stor dose av den interessen for sladder som jeg mistenker at motiverer dem som ser det. Men av en eller annen grunn foretrekker jeg formidlede overhørte samtaler fra offentlige steder.

Koder, inkludert substitusjonskoder (selv om det jo er latterlig enkelt å dekode *host*), er fascinerende saker. Kanskje jeg må lære meg dvorak. Det der var faktisk det samme problemet som det jeg støtte på den gangen jeg satt ved siden av de sprø kristne folkene på Elephant House: Jeg hadde veldig lyst til å notere ned hva de sa, men de satt like ved siden av meg.

Anne Berit,  11.03.09 23:54

Uten å si for mye, så kjenner jeg deler av problemstillingen igjen... ;) Og det er ikke substitusjonskoden jeg snakker om...

Finn Arne,  12.03.09 07:44

Har du lest Quicksilver av Neil Stephenson? Det er en fin scene der hvor hovedpersonen er i fengsel og prøver å bruke datamaskinen sin til hemmelige ting under overvåkning. Du får poeng for forsøket, men han er langt mer hardcore enn deg! ;-)

Camilla,  12.03.09 15:21

Forøvrig, Tor: Hvis vi bare holder oss hjemme vil vi degenerere og ende med å stemme FrP.
Category
Rant
Tags
dvorak
tog
tullinger
substitusjonskode
Views
4016