Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Så, denne Tor...?

Den siste uken eller deromkring, har jeg vært irriterende opptatt. Det er bare min egen feil, naturligvis, men det er likevel irriterende å være opptatt. Det som imidlertid er veldig fint er at Camilla har vært usedvanlig aktiv på artikkel-fronten, og det gjør at jeg ikke har fullt så dårlig samvittighet for manglende blogging som jeg kanskje burde hatt.

Som jeg nevnte tidligere vurderte jeg å la studentene mine gjøre et prosjekt i faget jeg underviser, der de kunne gjøre en numerisk bergening av et eller annet fysikk-problem. Jeg bestemte meg, med kun et minimum av gjennomtanke, for å gjennomføre dette, og jeg innså først senere at slikt fører med seg en hel del ekstra arbeid. Heldigvis fikk jeg tak i en student som skriver masteroppgave om bruk av numerikk i realfagsopplæringen, og jeg fikk skyflet litt ansvar over på ham.

Status på dette prosjektet nå er at vi har veiledet studentene i totalt fire timer, og de som har kommet lengst har allerede greid å plotte en kastebane med luftmotstand, og gir inntrykk av at de synes det er gøy å programmere. Og det er jo bra. Videre starter laben opp ganske snart, så jeg har satt opp utstyret som trengs på laben, og lært opp to studasser, og i det hele tatt.

På toppen av dette har jeg jobbet en del med en innlevering i det vannvittig arbeidskrevende programmeringsfaget jeg tar. Denne gangen skal vi løse Travelling Salesman-problemet med en genetisk algoritme, og det er sant å si mye mer krevende enn jeg hadde trodd. Selv med cutting edge funksjoner som Edge Recombination Operator greier ikke systemet mitt å løse problemet for 89 byer innen rimelig tid, og det overrasker meg i grunnen litt. Neste oppgave, som skal inn om litt over to uker, er å løse det samme problemet med noe som heter en self organising map, som jeg ikke egentlig vet hva er. Men det blir jo spennende.

Men jo, i morgen tidlig (gresselig tidlig, faktisk) drar jeg til Edinburgh og blir borte i ti dager, og det blir ganske digg å ha undervisningsfri en stund. Hvem vet, kanskje jeg tilogmed får tid til å gjøre noe ekte arbeid som faktisk er relevant for doktorgraden.

Og Are, jeg har ikke glemt at du spurte om å få se kildekoden til disse genetisk-algoritme-greiene. Faget funker slik at det er fem øvinger, og for hver øving utvider man og legger til moduler og greier. Jeg ser for meg at jeg kan skrive en litt lengre artikkel om emnet når jeg er ferdig, og da kan jeg legge ut kode samtidig.

-Tor Nordam

Comments

Anders,  28.02.09 22:44

Du frykter ikke at noen av studentene dine skal google navnet ditt, finne ut at du har skrevet nesten 1000 artikler og lese dem alle. For så å sweet talke seg til bedre karakterer pga de har lært deg så godt å kjenne? Spørs om jeg som dragvollstudent tror at dette faktisk kan skje, er dere mer hardcore på gløs?

Camilla,  01.03.09 00:16

Jeg synes du skal holde kildekoden som gissel til Are har fikset kommentar-redigeringsproblemet.

Ellers er jeg meget fornøyd med å få besøk i morgen. Vi har allerede lagt planer for å introdusere deg for rugby.

Tor,  01.03.09 04:59

Rugby? Det ble plutselig veldig fristende å bare legge meg igjen.

Camilla,  01.03.09 10:16

Men det er kjempegøy! Det er ikke som fotball, hvor de løper rundt og ballen spretter fra den ene til den andre. Rugby har regler. Det er ballsportens svar på Tour de France. De mister et øye, går bra banen til blodet har stoppet, og så kommer de tilbake. Det tar en evighet å få ballen fra den ene siden til den andre. Og husk at rugby er gentlemans-sporten, ikke fotball. Det appellerer dessuten til min sans for "local colour" å se den i en pub mens folk i kilt roper og hopper og klapper hver gang de går for "try".