Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Parkett schmarkett

Å legge parkett er meget enkelt og lettvint. Det er bare å klikke, som de som aldri har lagt parkett selv liker å si.

Nå har jeg lagt parkett i hele stuen/kjøkkenet mitt, og nå vet jeg bedre. Det ble veldig fint til slutt, bortsett fra noen sprekker her og der som irriterer meg litt, og når jeg får på igjen listverket blir det sikkert helt knall. Men det var litt mer arbeid enn jeg hadde tenkt meg. For eksempel, hvis du har kjøkkeninnredning må du rive av soklene, legge parketten innunder, sage til soklene, og sette dem på igjen, hvis du tok dem av uten å ødelegge dem. Gulvlistene må naturligvis av, og så må man på med nye, eventuelt de gamle hvis ikke de var limt og spikret så grundig at du ødela dem da du tok dem av.

I tillegg må du passe på at det blir rett og fint, hvis ikke får du irriterende sprekker. Og du bør ikke tenke «Den sprekken kan jeg hamre litt mer på i morgen», for i morgen har det ferdigpåførte limet stivnet, og da kan du bare glemme det. Hvis du har vegger, og det har man jo, er det dessuten meget sannsynlig at du blir nødt til å sage noen planker på langs. Og det er noe svineri, spesielt når man har en håndsag og bruker sofaen som sagbukk, men det er sikkert bra for karakteren.

Alt dette blekner imidlertid i forhold til det du må igjennom hvis du har skyvedører. Og spesielt hvis du har skyvedører på den veggen du avslutter mot. Det har jeg. To stykker. Fy faen, må jeg vel nesten si, ettersom jeg lovte stygge ord, noe Kjelling sa han gledet seg til. Og jeg sier det igjen. Fy faen.

Hvis du skal legge parkett, og har en eller flere skyvedører på én vegg, da vil jeg anbefale at du begynner på den veggen, hvis det ellers passer med leggeretning og slikt. Når du begynner kan du nemlig bare sage av lister og karm nederst, og skyve parketten inn under. Når du avslutter, derimot, må du svinge parketten inn i falsen på forrige planke, og da må du pent av med både lister og karm. Muligens med mindre du tar de to eller tre siste radene i en smell, men det kom jeg ikke på før det var for sent, så jeg har ikke prøvd.

Men uansett, det er ikke bare det som er stress med skyvedører. Selve døren må nemlig også heves, hvis ikke de som hengte den opp i utgangspunktet var helt inkompetente. Poenget er naturligvis at når du klasker på parkett og parkettunderlag blir hele gulvet ditt ca 16 mm høyere, og med mindre du i utgangspunktet hadde en veldig stor glipe under døren, betyr det at du må stresse.

En skyvedør, i alle fall den typen jeg har to av, er hengt opp i to bolter, som igjen er festet i to vogner som triller på hjul inni en skinne på toppen av karmen. Disse boltene kan strammes, og i noen tilfeller kan dette kanskje være nok til å heve døren så den går klar av parketten. Men ikke i mitt tilfelle. Det betyr at jeg blir nødt til å ta ut døren, skru av beslagene på toppen, sage av en centimeter eller to, skru beslagene på igjen og henge døren på plass. Og det høres jo veldig enkelt ut når man sier det på den måten, men jeg tenkte mange stygge ord da jeg stod her alene og prøvde å hekte ned disse dørene uten å bråke altfor mye her i helgen.

Sagingen har jeg ikke fått gjort ennå, og jeg vegrer meg egentlig litt. Moderne pingledører er jo laget ved at to tynne plater er spikret utenpå en ramme av tre. Spørsmålet er om rammen rundt er solid nok til at jeg kan sage av minst en centimeter, og fortsatt ha nok gods igjen til å skru fast beslagene som døren henger i. Hvis ikke må jeg begynne å legge inn forsterkninger og greier, og da tror jeg nesten jeg begynner å vurdere et slikt hippiekollektivglassperleforheng i stedet. Jeg kunne eventuelt ha saget i bunnen på døren, der det ikke er så farlig med styrken, men fordelen med å sage oppe er at de øverste par centimetrene av døren blir skjult av en list, så da blir ikke de stygge sagmerkene jeg helt sikkert vil lage synlige.

Bilder og mer info følger ved en senere anledning.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  03.02.09 09:40

Jeg mistenker at "det er bare å klikke"-pratet oppsto blant gamle menn som i sin tid lagde golv fra trær de hadde hogget ned med sine egne hender. Da virker det sikkert lettvint.

Eivind,  03.02.09 11:19

Bra at du lærer deg disse tingene slik at du kan hjelpe meg når jeg en gang får et sted å bo!

Kjellove,  03.02.09 15:13

Bravo!

Anne Berit,  03.02.09 16:15

Voldsomt så tungvindt dette var da... Ok, så hadde jeg med meg pappa/snekker når jeg la gulv i gamle leiligheten min, men det var da virkelig bare å klikke det sammen (dvs hekte på den metallgreia og gi den et realt spark, effektivt om man er forbanna på gulvet)... Skyvedører har jeg ikke prøvd meg på, men jeg er nettopp ferdig med å legge parkett selv, parkett som ikke klikkes sammen og som hadde slått seg under lagring, har brukt øks og slegge her!!!

Camilla T.,  03.02.09 22:32

Pergo er bare klikking. Vi har for eksempel lagt gulv intill verdens styggeste skap, som jeg nå endelig har overtalt gubben til og rive og brenne. Så nå klikker vi bare opp gulvet igjen, river dritten, og legger det på plass. Herlige greier! Og så er det regnskogvennlig... :D

Tor,  03.02.09 22:38

Min parkett også er "bare klikking" hvis man har et rom uten dører som går opp med 19x180 cm. Egenskaper jeg akter å tillegge alle rom når jeg bygger meg hus.

Camilla T.,  03.02.09 22:54

Hehe... Bra du ikke har gitt opp snekkring helt. Husbygging er ikke for menn med svake nerver, det har jeg sett på tv!
Men dersom du tar opp parketten din, kan den legges tilbake igjen da slik som pergoen vår? For det liker jeg veldig med den, at man har tid til og gjøre feil, og rette dem opp... (eller ignorere dem slik vi gjorde... :P)

Tor,  03.02.09 23:05

Nei, det kan man ei. Den har innebygget lim, noe jeg oppdaget på den harde måten. Jeg hadde et par sprekker jeg tenkte jeg skulle hamre sammen neste dag, men det gikk ikke så bra.

Are,  03.02.09 23:12

Jesus. Jeg er i alle fall skremt vekk fra alt som heter gjør det selv!