Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Matspalte: Nyttårsmiddag i Edinburgh

Jeg nevnte tidligere at Camilla og jeg dro til Edinburgh til dels for å spise julemiddag med venner, og til dels for å feire nyttår på tradisjonelt britisk vis, med kalkun og gode greier. Julemiddagen var jo, som jeg allerede har berettet, utmerket, men det med nyttårsmiddagen viste seg å være en misforståelse. Jeg har alltid sett for meg at alle siviliserte mennesker spiser en eller annen tradisjonell middag, gjerne med familien, før man eventuelt går ut og feirer det nye året på mindre sivilisert vis med venner. Og jeg holder en knapp på at denne hypotesen er korrekt.

Omtrent klokken 14.00 på nyttårsaften fikk vi berettet planen for kvelden, som var å møtes hos Ben, og kanskje bestille pizza eller noe. Jeg ble naturligvis svært sjokkert, og innså straks at drastiske tiltak måtte settes i verk for å forhindre denne forbrytelsen mot menneskeheten, og ikke minst mot meg. Dessverre var det allerede for sent å fly hjem til Norge, og jeg slo raskt fra meg håpet om å finne pinnekjøtt på Tesco. Camilla og jeg diskuterte frem og tilbake, og kom frem til at det beste vi kunne gjøre ville være å tilby oss å lage mat, og så lage et laksemåltid.

Laks, kom vi frem til, ville være et godt valg av flere grunner. For det første er det lett å lage, og godt. Dessuten er det lett å lage til 8-9 personer, hvis man tilbereder laksefileter i ildfast form i ovnen, og sist, men ikke minst, har det en viss tradisjonell forankring, da familien Camilla alltid pleier å ha laks på første juledag. En litt lettvint forankring, kanskje, men man må se på hva man har å jobbe med, og alt er bedre enn å spise take-away pizza på nyttårsaften.

Vi gikk for å handle. I dét vi kom inn i butikken, og så massen av mennesker som sto i kø for å kjøpe litt ekstra alkohol, eller et eller annet ferdigmåltid, foreslo jeg at vi bare skulle flykte fra hele opplegget, ta inn på et hotell og få en bedre middag der. Men vi følte at vi ikke kunne la våre venner i stikken, og holdt ut. Spesielt var kassakøen en prøvelse jeg er stolt over at vi kom oss igjennom. Den gikk hele veien til bakerst i butikken, og var pent brettet dobbel, da det langs hele køen gikk en ekstra kø av mennesker som lette etter begynnelsen på køen.

Som jeg nevnte endte vi opp med å lage laks. Vi kjøpte inn følgende:

Laksefileter
Potet
Gulrot
Broccoli
Avocado
Squash
Agurk
Cherrytomater
Rømme
En slags pepperrotpure

Vi begynte med å lage agurksalat på vanlig måte, skivede agurker i vann, eddik og sukker. Potetene, som hadde veldig tynt og fint skall, kokte vi hele. Laksen la vi i ovnen i ildfast form med smør, på omtrent 200 grader, i 20 minutter eller deromkring. Gulrøttene kokte vi, og broccolien dampet vi ved å helle ut nesten alt vannet og legge den på toppen av gulrøttene.

Vi hadde en vegetarianer blant gjestene, og til tross for at hun hevdet at det ville være helt greit å bare spise det vi andre hadde av grønnsaker følte vi likevel at vi burde tilby noe mer. Vi valgte derfor å woke squash og avocado-båter, og jeg hadde tenkt å hive oppi tomatene også, men det viste seg at vegetarianeren ikke likte tomat. Vi satte derfor tomatene på bordet som de var, og til sist hadde vi rømme som vi smakte til med noe som heter Horseradish, som muligens er det samme som pepperrot, og sukker.

I utgangspunktet fikk vi et par kommentarer at vi tydeligvis ikke var fornøyde med pizza, men alle ble lykkelige til slutt. Under middagen spurte jeg dessuten om det ikke fantes en tradisjonell nyttårsmiddag i Storbritannia, men jeg fikk bekreftet fra flere hold at det som er spesielt med nyttår er at man går ut og drikker, og middagen er bare en vanlig middag. Jeg merker fortsatt at jeg blir litt sjokkert når jeg tenker på det.

-Tor Nordam
Camilla likes this

Comments

Camilla,  02.01.09 16:53

Jeg mistenker at det kommer til å gå gjetord om den nyttårsmiddagen på De britiske øyer i flere år fremover.
Tor,  02.01.14 23:16

Jeg blir fortsatt, fem år etter, sjokkert når jeg tenker på dette.