Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 10 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 10 months
Selvbygger
Camilla, 4 weeks, 1 day
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 10 months
Kort hår
Tor, 3 years, 10 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 10 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Excelsior!

Det finnes en nettside ved navn Project Euler, som er ganske kul. Den har vel ikke så voldsomt mye med Euler å gjøre, og ikke er jeg sikker på om den kvalifiserer som et prosjekt heller, men det er ikke poenget. Siden inneholder 221 oppgaver. Det er matteoppgaver, men felles for i alle fall de fleste er at de ikke egentlig krever noe avansert matte. Det som derimot skal til er ganske mange regneoperasjoner. Et eksempel på et problem er å regne ut summen av alle primtallene som er mindre enn 2000000.

Det er ganske mange primtall det dreier seg om, så det er åpenbart at man ikke vil komme noen vei ved å sette seg ned med lommekalkulatoren. Det som derimot må til, er programmering. Det er et prinsipp at selv om det gjerne tar en stund å skrive programmet som skal til, skal det ta under ett minutt å kjøre på en helt vanlig datamaskin, forutsatt at man har funnet en god løsning.

Det er kanskje ikke uventet, tatt i betraktning at utviklingstiden er mye større enn kjøretiden, at python er et veldig populært språk for å løse disse problemene. Et annet vanlig valg er et språk som heter Haskell. Jeg har aldri sett nærmere på det selv, men jeg har hørt at mens Python ofte kalles «executable pseudocode» kalles Haskell «executable math». I alle fall, jeg vil anbefale Project Euler for alle som vil lære seg å programmere og som er mer enn middels matte-orientert.

Forøvrig, jeg har tidligere skrytt av at jeg programmerte på jobb i høst, for å generere etiketter til trelageret vårt. Jeg programmerte ved en annen anledning også, for å scanne igjennom kundelisten vår, og finne ut hvor mange kunder vi har som deler navn med en eller flere andre kunder. Det var litt mer utfordrende enn jeg hadde sett for meg, på grunn av problemer med encoding av txt-filer, som jeg ikke hadde ofret en tanke på forhånd. Men jeg fikk det til, etter et par timer.

Dagen etter nevnte jeg problemet for sjefen min på trelastlageret. Han sverger til Excel for alt mulig rart, og sa han hadde løst det samme problemet i Excel, med logiske tester. Jeg satte meg ned og så på det, og jeg ble etterhvert klar over at det er utrolig mye man kan gjøre i Excel. Jeg ble rett og slett imponert. Like-kunder-problemet tok meg for eksempel bare ti minutter eller deromkring i Excel, til tross for at jeg ikke har gjort denne type ting før.

Poenget, i alle fall, er at jeg foreslo til sjefen at han burde bli den første til å løse alle oppgavene på Project Euler i Excel. Jeg tror dessverre forslaget falt på dårlige ører, han virket i alle fall ikke spesielt interessert. Jeg vurderer derfor å ta på meg oppgaven selv.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  20.12.08 22:12

Jeg utviklet et gjennomsyrende hat for Excel under økonomiundervisningen på videregående, og har i grunnen ikke sett meg tilbake siden.

Kristian,  21.12.08 15:13

Problemet med Excel er ikke at det ikke kan brukes til fancy ting. Excel er meget kraftig, bare man har satt seg ned å lært seg det. Problemet, for min del, er at det er for kraftigere enn det burde ha vært. La, meg forklare....

I mine tidlige fysikk-student år var jeg en flittig og jeg tør å skryte på meg en ganske dyktig excel-anvender. Om jeg fikk noe som var komplisert numerisk så løste jeg det i Excel. I min sommerjobb på Kjeller løste jeg energinivåene til en sylinderformet kvantebrønn med excel.

Problemet er når man har et så bra verktøy, så forsinker man det nødvendige neste steget, som er å gå over til matlab eller python, fordi man ikke er villig til å betale oppstartskostnaden.

Tilsvarende gjelder for mange ting, word er for eksempel for bra (forsinkler latex), matlab er for bra (forsinker fortran), windows er for bra (forsinker steget til linux). Kjøpepizza er dessuten for godt (man lager ikke sin egen).

Ulf,  21.12.08 17:55

Gastronomen i meg dør hver gang jeg leser slikt.

Are,  22.12.08 23:30

Haha! Kult!

Excel har slukt mang en dyktig programmerer. De får litt mer ansvar, begynner å lage powerpoints, og så blir de plutselig tvunget til å ta ut det de har igjen av kreativ programmeringsiver i Excel, som jo har massevis av funksjonalitet, siden de ikke får lov til å bruke tid på ordentlig kode.

I jobbsammenheng blir Excel også brukt en del til hjelpefunksjoner - feks generere testdata.

Artig poeng fra Kristian.
Category
Technology
Tags
python
programmering
Project Euler
Excel
Views
4504
Google hits
2
Last google search
primtall 2000000