Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Gratulasjonskort

Jeg merker meg at Gud og hvermann, her representert ved Dagfinn Høybråten og Siv Jensen, grautlerer Obama med valgseieren, Siv Jensen dog med en viss reservasjon. Calcuttagutta kan ikke være dårligere, så jeg iler herved til med mine gratulasjoner. Jeg har faktisk vært inne på tanken om å sende ham et postkort, men jeg vet ikke om det er bryet verd. Skjønt, det er egentlig ganske lite bry, så jeg tror jeg gjør det likevel.

Uansett, jeg tror det er en meget bra ting at Obama vant. Ikke bare fordi han er afroamerikaner, skjønt, som Kristian var inne på for for et halvt års tid siden, da nominasjonskampen stod mellom en kvinne og en svart mann, det kan nok være et viktig signal til nasjoner i Midtøsten, Afrika, og egentlig overalt. Eller noe.

De to viktigste grunnene til at er fornøyd med resultatet er naturligvis for det første at Obama virker som en noenlunde stødig fyr, og for det andre at McCain, og ikke minst Palin, virker meget ustødige. Ja, jeg vil kanskje gå så langt som å si at de ikke er helt i vater, den ene skjevere enn den andre. Jeg stiller meg i grunnen bak Bjørn Hansens påstand om at det var "direkte uansvarlig" å velge Palin som visepresidentkandidat.

Og ikke bare virker Obama stødig, han sier det også som det er. Det om bitre mennesker som klamrer seg til våpen og religion er i alle fall nøyaktig det jeg tenker om store deler av den amerikanske befolkningen. Han måtte riktignok beklage og trekke tilbake, og har senere kalt det sin største tabbe, men det prøver jeg å ikke tenke på. Jeg er sikker på at han egentlig mente det.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  05.11.08 13:17

Obama snakket stygt om kynikere i talen sin i går, så det kan hende jeg bare er bitter av den grunn; men jeg kan ikke unngå å ha i bakhodet at selv om han virker fornuftig og hyggelig og nesten som en drøm på to bein kan det skyldes at
a: vi er fartsblinde (så å si): Etter åtte år med Bush (og trusselen fra Palin) virker alle som kan snakke sammenhengende og uten å fornærme oss eller 4 menneskerettigheter på det groveste hver gang de åpner munnen som svaret på alle våre drømmer
og
b: vi glemmer at selv en demokrat er en amerikansk politiker.

Jeg mener ikke å regne på parader, gjøre kattunger deprimerte, eller i det hele tatt høres ut som en killjoy. Og jeg kjente hvordan jeg slappet av for første gang på veldig lenge da han vant i går; jeg satt med tårer i øynene en periode. Men. Jeg er ikke klar til å gjøre ham til helgen. Vi må se hva han gjør.

Bortsett fra det støtter jeg selvsagt gratulasjonen helt ut.

Kjellove,  05.11.08 14:23

Hvorfor mener du McCain er ustødig?

Camilla,  05.11.08 14:30

Kanskje fordi han byttet politikk fullstendig i valgkampen?

Christer,  05.11.08 15:51

Jeg henger meg gjerne på gratulasjonene til Obama, og jeg er glad for at han vant. Var på valgvake på Samfundet i går, og det var god stemning og stappfullt.

Underveis i valgkampen synes jeg at McCain har vært en rimelig tafatt taler, med labert innhold og famlende framføring. I natt imponerte han meg imidlertid stort, i en svært god, beveget og Obama-støttende tale da han skjønte at han tapte. Mannen fortjener så absolutt respekt, men hans tilhengere (og visepresidentkandidat) kan du få svært billig av meg. La oss ikke håpe det er denne utviklingen vi kommer til å se videre i det republikanske partiet: sinte, kampklare og utilslørt rasistiske tilhengere.

Gratulerer USA; ja, dere kan!

Camilla,  05.11.08 16:23

Det er vanskelig å tale med innlevelse om ting man ikke tror på. Den McCain vi så i valgkampen var ikke den egentlige McCain, og det er ikke rart han hadde problemer med å snakke godt når han hele tiden måtte huske hva det var han skulle mene. Jeg håper den enkte McCain er tilbake nå.

Kristian,  05.11.08 21:14

Holder med deg om dette Camilla. McCain virket veldig lovende i begynnelsen. En republikaner som allerede hadde trosset sitt parti ved å jobbe for klima (med den realistiske kjernekraft løsningen) og mot tortur. Og selv om han var ihuga tilhenger av Irak-krigen, noe som er dårlig, så viste han dømmekraft ved å kjempe for flere soldater fra begynnelsen. Dette virket som en mann som kunne gjøre upopulære ting som var nødvendige.

Vi får håpe Obama tør å bli upopulær.

I the Economist' støtte til Obama (som jeg mistenker Camilla også har lest :) ), så hadde de et godt poeng. Det var en sjanse å stemme på Obama -vanskelig å vite hva han egentlig står for. Men det var en enda større sjanse å støtte McCain, for hvordan kan man vite hvilken McCain man får?

Camilla,  05.11.08 22:22

Jeg har ikke lest Economist. Ikke på tre år eller så.

Are,  05.11.08 23:27

Her tror jeg vi alle er enige i stor stil. Synes talen til McCain var veldig bra, og Obamas enda bedre. Føles godt å få en kar som er både intelligent og inspirerende inn i den jobben.

Jeg abonnerer forøvrig på The Economist - på forsiden sin for en måned eller to siden hadde de "Bring back the real McCain". De hadde nok i utgangspunktet ville støttet ham hvis han hadde holdt seg til prinsippene sine (frihandel, forholdsvis moderat i mange saker, flink til å samarbeide med politiske motstandere), men når han ble såpass mye mer høyrevridd i jobben som presidentkandidat vs jobben som senator glapp også den støtten for karen.