Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Dype, pedagogiske valg

I morgen kommer det øyeblikket jeg har sett anti-frem til hele høsten, helt siden jeg ble matteforeleser på deltid. I morgen skal jeg nemlig lære klassen min om derivasjon, og det antagelig interessant. Jeg husker fra da jeg selv lærte derivasjon av Svein Bloch, i det herrens år 1999, at mange, meg inkludert, opplevde definisjonen på den deriverte som noe hinsides avanserte greier. Og det er i grunnen litt trist.

Det å derivere er nemlig ikke veldig vanskelig. Det forutsetter naturligvis at man er komfortabel med grunnleggende regneregler, men når det er på plass dreier det seg bare om å slavisk følge et sett regler mens man passer på å ikke gjøre slurvefeil. Og det verste av alt er at definisjonen på den deriverte egentlig også er veldig logisk og åpenbar, når man bare får tenkt seg litt om.

Jeg er derfor litt usikker på om det egentlig er best å begynne med definisjonen, som er den tradisjonelle måten å lære derivasjon, eller om man bør begynne med å forklare med vanlige ord hva det er vi driver med, for deretter å ta reglene, og så definisjonen en gang senere. Det er nesten litt fristende å være litt eksperimentell.

Forøvrig ser det ut til at jeg får forelese til våren også, men da naturligvis i Trondheim. Som stipendiat skal jeg ha 25% pliktarbeid, som vanligvis består av labundervisning til første- og andreårs siv.ing.-studenter. Å undervise den samme oppgaven gang på gang er ikke akkurat noe jeg har sett frem til, og jeg ble derfor veldig fornøyd da jeg nylig fikk en mail med forespørsel om jeg kunne tenke meg å forelese et kurs som heter Brukerkurs i fysikk.

Kurset er rettet mot kjemikere, biologer og andre som ikke kan fysikk, men som kanskje burde kunne litt. Nivået blir dermed antagelig ganske lavt, men det betyr at jeg faktisk får det hele og fulle ansvar for et vaskeekte universitetskurs, og det er jo ganske kult.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  14.10.08 01:56

Du kan jo alltids prøve det ut på meg. Jeg lærte aldri å derrivere. Men jeg husker definisjonen som noe direkte ut av helvete.

Christer,  14.10.08 09:28

Gratulerer som foreleser Tor, og lykke til! Såvidt jeg kan huske så var definisjonen det verste med derivasjon, og den ble i mitt tilfelle forelest først, så kanskje du kunne prøvd med en forklaring (a.k.a. "godt norsk") først?

Kristian,  14.10.08 11:54

Glatulerer Tor. Dette höres ut som en perfekt utfordring for deg.

Veldig interessant spörsmål. Jeg hatet også definisjonen på den deriverte i min barndom, men nå ser jeg på det som det kanskje mest verdifulle jeg lärte på molde videregående. Ikke bare nyttig, men pent også! Nej jeg lärte, ikke og skrive där åpenbart :)

Jeg tror det er feil å starte med definisjonen, for da er det bare en transport-etappe. Man bör generelt sett ikke begynne med bevisene på noe som helst, men först verdsette verdien av hva man gjör. Når man kan derivasjonsreglene så kan det väre spennede å se hvordan de oppstår fra definisjonen.

Ingen er så veldig interessert i å läre hvordan en bilmotor fungerer för de har sett bilen kjöre (eller kjört den selv).

Hanna Maja,  14.10.08 13:58

Vel, da jeg lærte derivasjon lærte vi å derivere først. Dvs. læreren viste noen eksempler i all stillhet, og spurte så om vi så noen sammenhenger. Det pirret nysjerrigheten... Og det er jo en bra ting! Så kom definisjonen etterpå. Ikke så skremmende på den måten, tror jeg.

Tor,  14.10.08 14:05

Interessante innspill som kommer frem her. Jeg tror jaggu jeg går for å lære dem reglene først.

Anders K.,  15.10.08 12:23

En god avgjørelse. Jeg vet ikke hva derivasjon er, men jeg vil si at uansett hva man skal lære vekk, lønner det seg å forklare først på vanlig norsk hva som foregår (også kjent som "å lære vekk"), og så ta diverse definisjoner og abstrakte størrelser etter at publikum har fått en forutsetning for å forstå dem, ellers kaster du vekk din egen tid og de andres motivasjon. Det er veldig naturlig, men også veldig uvanlig, å gjøre det på denne måten. Etter hvert vil du bli sett på som et pedagogisk geni, og for første gang kommer alle i Norge til å vite hva derivasjon er. Jippi!

Sigrid,  15.10.08 15:24

Brukerkurs i fysikk sier du? Det husker jeg at jeg var stud.ass. i, og jeg husker også at studentene verken var særlig flinke eller flittige. Tror ikke de likte faget noe særlig. Så bare der har du jo ei fin utfordring, Tor, og det tviler jeg ikke på at du mestrer:)
For min del, back in the old days, betydde det lite jobb, som igjen betyr høy timelønn, noe som igjen betyr at det var kjekt.
For penger er jo, som kjent, det viktigste av alt.

Are,  15.10.08 16:14

Yay. Heia foreleser-Tor!

Kjellove,  15.10.08 16:55

Jeg kunne tenke meg et «brukerkurs» i kjemi.

Tor,  15.10.08 21:22

Jeg gikk for å lære dem reglene først, og jeg tror det fungerte sånn halvveis. Dessverre har det blitt en tendens at veldig mange går hjem når jeg setter dem til å regne oppgaver, så det er litt vanskelig å vurdere nivået, men på de som ble igjen fikk jeg inntrykk av at det gikk inn.

I tillegg til å skrive opp derivasjonsreglene, og regne veldig mange eksempler, prøvde jeg å forklare hva vi skal med dette, og der skal jeg fortsette neste gang. Spørsmålet nå er bare hvor lenge jeg skal drøye får jeg går igjennom definisjonen og hvor alt dette kommer fra.

Kanskje jeg skulle skrive en lærebok i pedagogikk. Det får i såfall bli etter at jeg har skrevet boken min om bedriftpsykologi, noe jeg nylig har bestemt meg for å gjøre.

Camilla,  16.10.08 20:49

Du må ikke glemme boken om Python for fysikere og den om livet på lageret.
Du antyder stadig at det er jeg som må forsørge oss ved å skrive, men du har da vitterlig flere bokplaner enn jeg har.