Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

First against the wall...

Jeg postet en link til nyheten i lynforumet, men etter å ha latt nyheten fermentere et par timer har jeg innsett at det ikke vil være nok til å holde meg på denne siden av sinnsfrisk. Alternativene så langt er
a: finne og drepe personen som står bak idéen
b: random killing spree (man kan ikke si det på norsk, kan man vel?)
c: en artikkel om saken

Jeg går for tredje alternativ. Denne gangen.

Nyheten er følgende:

Det kommer en ny bok i Douglas Adams' Hitchhiker's-serie.
Den kommer ikke til å bli skrevet av Douglas Adams (for Douglas Adams er død og kan derfor ikke skrive mer).
De har derfor gitt jobben til Eoin Colfer, forfatteren av Artemis Fowl-bøkene (som jeg aldri har lest, og som jeg nå aldri kommer til å lese).

The Guardian, til vanlig et fornuftig sted, erklærer at
Hitchhiker fans will be hoping for a resurrection of much-loved characters Arthur Dent, Trillian and Ford Prefect, who were all apparently blown to smithereens at the end of the fifth novel, Mostly Harmless.

Nei. Nei, nei, nei. Njet. No. Jeg tør faktisk påstå "ikke i det hele tatt". Hitchhiker-fans will be hoping, om jeg ikke tar helt feil, for Eoin Colfer to spontaneously combust and take the Penguin people with him. Hitchhiker-fans ønsker ikke å ende opp, slike Dune-fans gjorde for noen tiår siden, i et hjørne mens de vugger frem og tilbake til de gråter seg i søvn.

Adams planla en sjette bok. Det er greit. Det hadde han lov til.
Adams syntes Mostly Harmless var en noe "bleak book". Det er også greit.
Adams skulle gjerne ha avsluttet serien "on a slightly more upbeat note". Helt i orden.

Men han gjorde ikke det. Han rakk det ikke. Han døde.
Og med Adams døde muligheten til å gjøre det. Det er trist. Veldig trist. Men når noen du er glad i dør, lager du ikke en robot som ligner på dem for å kunne fortsette å oppleve ting sammen med dem. Vanligvis.

Jeg må innrømme at hjernen min er et kaotisk sted og at jeg ikke har én overveldende grunn til å motsette meg dette prosjektet. Jeg jobber jo med uavsluttede bøker og tullingene som setter seg fore å avslutte dem, og det kan ha gjort meg en smule forutinntatt. Samtidig står Adams i en noe spesiell situasjon på grunn av måten serien utviklet seg på: Det var aldri en ren bokserie, og det som holdt sammen vidt forskjellige versjoner i forskjellige medier var forfatteren -- Douglas Adams' geni. Hvis man nå skal fortsette serien uten denne samlende figuren... Vel. Jeg får vondt i hjertet mitt.

Mostly Harmless var aldri min favoritt blant Hitchhiker-bøkene, det må sies, men slutten var briljant. Jeg har alltid likt slutten. Den var endelig og elegant og drepte alle. Den krever ingen fortsettelse; den kan stå som ferdig. Avsluttet.

Og da dukker selvsagt spørsmålet opp: Hvorfor har man bestemt at Colfer skal skrive en sjette bok?

Penguin hopes that Belson's choice of Colfer will bring a new generation of readers to Adams's work. "It's always a challenge when we haven't got Douglas any more – how can we introduce his writing to the next generation?" asked Prior. "There's a huge fan base out there, but this is a really exciting way of creating a new legacy."

Dette er selvsagt bare tull fra ende til annen. Hvis du tror en bok skrevet av en annen forfatter er det som skal til for at en ny generasjon skal oppdage Adams har du enten for lite tiltro til den nye generasjonen eller til Adams selv.

Enda et hint finner vi i siste avsnitt av Guardian-artikkelen:

Approximately 16m copies of Hitchhiker books have been sold worldwide, according to Penguin.

Jaha. Ingen er vel egentlig overrasket over et pengemotiv. Penger er hyggelige og anvendelige saker. Selv om Adams påsto at det ikke ga mening å forsøke å løse problemet med mangelen på lykke i verden ved å flytte rundt på grønne papirbiter (fordi det ikke er de grønne papirbitene som er ulykkelige), vet vi jo godt at ikke alle forholder seg til den filosofien. Men det gjør meg sint og opprørt når avdøde forfatteres familie går inn for å presse blod ut av bøkene. Om ikke annet vil jeg tro vi her har ytterligere bevis på at Neil Gaiman hadde rett da han påpekte at ikke hvem som helst burde få kontrollen over en forfatters rettigheter.

Fy skam.

Comments

Matteus,  17.09.08 18:50

Synes det er kjempekoselig, jeg. Nå kan jo "Hitchhiker's guide" bli omtrent som slike star wars- og star trek-bøker, med masse forfattere som alle bidrar med kvalitetslitteratur til det samme universet, slik at det kan vare evig. Det er som slike gode tv-serier som bare varer og varer.

Jeg og Jørgen skal forresten til Roma i neste uke. De skal ha en kunstkonkurranse der vinneren skal få legge sitt bidrag til takmaleriet i det Sixtinske kapell. "An evolving view on creation" heter det visst, for å speile at våre tanker om verdens opprinnelse har endret seg siden Michaelangelo malte sin tolkning. De skal gjøre det til en slik årlig greie. Vi er ikke helt ferdige med bidraget vårt ennå, fordi Jørgen vil bestemme alt.

Tor,  17.09.08 21:17

Du har rett i det du sa tidligere i dag. Jeg må brenne Artemis Fowl-boken min. Nå angrer jeg faktisk litt på at jeg ikke tok den med til Trondheim, så jeg kan brenne den allerede i kveld, men jeg skal sørge for å gjøre det ved første anledning. Jeg tror faktisk jeg skal gå opp til Moldevannet på fredagskvelden og koke kaffe på den.

Men hvem er egentlig denne Belson, som har bestemt dette?

Camilla,  17.09.08 21:25

Hun er Douglas Adams' enke.

Eivind,  18.09.08 10:22

Så, hva gjør dere hvis dette skulle vise seg å være en god bok?

Camilla,  18.09.08 10:29

Jeg kommer aldri til å finne det ut.

Matteus,  18.09.08 10:35

Joda, Camilla. Jeg kan lese den, og gi deg tilbakemelding.

Eivind,  18.09.08 11:13

Jeg skal lese den og si at den er bedre enn originalen.

Matteus,  18.09.08 11:44

Ooh, tenk hvis det er sant.

Øyvind Jo,  18.09.08 12:49

Jeg kan lese tankene dine, Eivind, og det er ganske dårlige greier!

Camilla,  18.09.08 13:18

Incidentally,...
1
2
3
4

jeg finner ikke de to siste.

Camilla,  18.09.08 13:33

fant dem:
5
6

Eivind,  18.09.08 13:45

Jo:
Jeg leste dagboka di og begynte å kutte meg selv etterpå.

Are,  02.10.08 23:10

Camilla, jeg er en Dune-fan, og du har helt rett.

Overgrepene som Brian Herbert begikk mot sin far og hans skaperverk har merket meg for alltid. Jeg leste et par av bøkene i de to trilogiene med Dune-forløpere Herbert den yngre forfattet, men det ble så skrøpelig at jeg rett og slett ikke klarte mer. Tragisk.

Forøvrig registrerer jeg at det postes mye knakende godt stoff her om dagen; jeg har mye å ta igjen.

Camilla,  03.10.08 00:22

Det har du. Jeg skriver artikkel etter artikkel og blir bitrere og bitrere fordi ingen kommenterer noe som helst.