Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Høiskoleringen

Nå begynner nesten alle de andre på lesesalen min å bli ferdig med oppgavene sine, og ettersom de er sivinger alle som en, er det en del snakk om denne «Høiskoleringen». For de som ikke kjenner til den, dreier det seg om en ring man kan få kjøpt kun hvis man er ferdig utdannet sivilingeniør eller sivilarkitekt fra NTNU. Man får visstnok en bæretillatelse eller noe slikt, som man må ta med til en gullsmed nede i byen for å få lov til å kjøpe denne ringen.

Som realfagstudent er jeg altså utelukket fra å ta del i dette eksklusive fraternitetet, men det er i grunnen like greit. Jeg vil jo nødig bli tatt for å være sivilingeniør.

Selv hadde jeg ikke hørt om den før for et par år siden, da Under Dusken omtalte Eivind Hiis Hauge, den forrige rektoren, som siv.ing.-ringenes herre. Jeg husker jeg tenkte at det ville vært mye mer snappy og kalt ham siv.ing.enes herre, men så fikk jeg altså høre om denne ringen, og da gav det straks litt mer mening.

De siste dagene har jeg imidlertid kommet over litt mer informasjon om denne ringen, som gjør at jeg er enda mer fornøyd med å ikke være med i ringens brorskap. For det første fortalte Knut meg at han har hørt om personer som prøver å avslutte diskusjoner ved å kakke ringen sin mot bordkanten eller noe, for å trekke oppmerksomhet mot den. På denne måten ønsker de formodentlig å si noe slikt som «Nå synes jeg du bør gi deg, for selv om jeg er tom for argumenter har jeg en ring som viser at jeg har tatt en lang utdannelse for folk som ikke liker å ta egne valg, og dermed er det åpenbart at jeg har rett.»

At det finnes slike mennesker er i grunnen helt utrolig, og jeg håper det ikke er mange av dem, men jeg vil likevel at vi alle som leser dette skal love dyrt og hellig at om vi noen gang blir utsatt for denne taktikken skal vi enten le dem opp i ansiktet, eller hogge av dem den aktuelle fingeren, plukke opp ringen, og kaste den i lavaen. Fritt valg. Det første er kanskje enklest, særlig om man ikke bor i nærheten av en vulkan.

Videre er det ganske åpenbart at denne ringen er en snuskete nettverksrelatert dings, for ikke å snakke om at det er godt konspirasjonsteorimateriale her. Realfagbygget har nemlig besøksadresse Høgskoleringen 5. Og jeg har vel nevnt at Hovedbygget er spekket med frimurersymboler?

Det aller skitneste har jeg imidlertid spart til slutt. I følge denne siden ble ringen designet i 1914 av en arkitektstudent ved navn Tormod Kristoffer Hustad. Hustad jobbet en del år ved NTH, og var blant annet byggeleder for Gamle Fysikk, før han bestemte seg for å bli politiker. Han var landbruksminister i ca en uke i april 1940, og kom senere tilbake som arbeidsminister fra 1942 til 1944. I 1946 ble han dømt til straffarbeid på livstid, og han døde i 1973, formodentlig i fengsel.

Disse opplysningene åpner for en lang rekke nedsettende uttrykk man kan bruke om NTH-ringen, og det kan jo være greit å vite om man noen gang skulle bli utsatt for en ring-kakker.

-Tor Nordam

Comments

Anne Berit,  25.06.08 23:00

Hysj da :P Foretrekker å se meg selv om ringbærer i så fall, vennligst ikke kapp av meg fingeren, så skal jeg la være å kakke den i bordet...

Kristian,  25.06.08 23:18

Jeg likte denne artikkelen.....mye. Men jeg lurer litt på hva ringen symboliserer.

Kanskje er det et symbol på manglende evne til å tenke noe annet enn den mørke fyrstes tanker? Eller er det et symbol på flokmentalitet? Litt på samme måte som man merker kveg?

Eller noe annet mer oppløftende? Hva kan det være?

Mange ubesvarte spørsmål her.

Kjellove,  26.06.08 16:14

Fengsel på livstid betyr ikke på livstid i Norge.

Tor,  26.06.08 16:26

I 1946 kunne det vel bety det? Folk ble jo henrettet også, den gangen. Skjønt, det er vel ikke utenkelig at noen av de livstidsdommene ble forkortet senere, når folk ikke var så sinte lengre.

Hehe. Null ring-respekt å få fra en realfag-barbar.
Folk flest diskuterer da vel ikke først og fremst siv.ing.-problemstillinger; de diskuterer samfunnsvitenskap. Med andre ord gir ikke siv.ing.-ringen noen som helst ekstra ethos (ethos hvor også talerens bakgrunn tas i betraktning). Så kan en såklart diskutere om det er et problematisk eller et gunstig trekk ved vårt samfunn at altfor mange er opptatt av samfunnsvitenskap på bekostning av realfag.

I en tid da NTNU pøser ut siv.ing.-studenter på samlebånd og det er omtrent like vanskelig å komme inn på fag ved SV på UiO, så kan det da virkelig ikke være like stas å deise den ringen i bordet. I tillegg: disse siv.ing.-folkene kommer jo i 98% av tilfellene til å jobbe sammen utelukkende med andre som også har denne ringen.

Hvis det skal være noe poeng med en sånn ring, så får de heler dele den ut til de 10% beste elevene i sitt kull. Sant og si synes jeg ikke det vil være noe særlig heller.

Tor,  29.06.08 17:36

Jeg kan nok se for meg at de som fikk denne ringen for 50 år siden føler at det har gått en viss inflasjon i den.

Anders K.,  30.06.08 09:09

Er ikke dette med utdannings-ringer en amerikansk greie? Det driver jo folk og går med ringer og alskens smykker med logoene til high schoolen og colleget sitt. Og slipsnåler med universitetets logo. Temmelig barnslig, spør du meg. Men jeg må da også le inni meg når jeg ser folk med HiO-ryggsekk.