Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Doctor Who

Doctor Who. En kjernebritisk serie. Jeg tror jeg tør påstå at Doctor Who står som inspirasjon for britiske institusjoner som Douglas Adams, Red Dwarf og ... alt annet slikt man kan tenke seg. Og jeg må tilstå at jeg kanskje har latt meg selv bli litt vel interessert i denne serien. Nerden i meg tar overhånd. Jeg kan ikke kontrollere det. Jeg liker ikke at det er en kult-serie, så sentral i britisk populærkultur, verdens lengst-sendte science fiction-serie, som jeg ikke vet alt det er å vite om.

Så jeg satte meg ned for å se den.

Jeg konsulterte briter og andre og fikk VELDIG klar beskjed om at det eneste riktige var å begynne med den nye serien. Så det gjorde jeg. Og den nye serien er riktig så underholdende og jeg klarer ikke helt å slutte å se den, selv om jeg har sette alle episodene et par ganger, nå.

Men så tok nerden i meg over.

Wikipedia er ikke min venn. I alle fall ikke i denne sammenhengen. En del av konseptet med den nye serien av Doctor Who er at de antyder ting. Hele tiden. Det hintes til store, mytiske ting. Men de sier det aldri rett ut. Og hva skal man da gjøre? Man går til Wikipedia. Man slår opp på Doctor Who. Og man leser seg gjennom serien.

Man finner ut at The Doctor er fra Gallifrey. Man vet allerede at han er en Time Lord. Man vet egentlig også at han er fra Gallifrey, men det er fordi man ventet med å sjekke Wikipedia til man gikk tom for episoder, fordi det er mye morsommere å få drypp underveis. Litt som å spare marsipanen til slutt når man spiser kake.

Jeg tror kanskje ikke jeg skal gjenta hele Wikipedia-artikkelen (det burde kanskje være flertall, for det fine med Wikipedia er at man kan lese 14 artikler om nesten det samme, men alle sier noe litt nytt). Dere kan lese den/dem selv.

Jeg har nå sett den aller første episoden av Doctor Who. Den heter "An Unearthly Child". Den er fra 60-tallet, og The Doctor er veldig annerledes. Som dere kanskje kan forstå, må de ha skiftet skuespillere en del ganger siden den gang. Det geniale med showet er at de har gjort det til en del av plottet: Om doktoren blir dødelig såret, har han som Time Lord (det er rasen hans, forresten, ikke en tittel) evnen til å regenerere, og når han gjør det, endres utseendet (og egentlig personligheten) hans.

Interessant nok har doktoren blitt stadig yngre. Den første doktoren er en gammel mann; David Tennant (som spiller den nåværende) er ikke stort eldre enn oss. Ok. Kanskje ti år eldre eller så. Men ikke 60 år eldre, i alle fall.

Jeg ser, helt personlig, veldig frem til neste sesong. Mannen som tar over som hovedforfatter og regissør (eller var det produsent?) av serien er Stephen Moffat, og han har laget de beste episodene så langt. Eller de skumleste. Men jeg er lettskremt.

The Doctor er egentlig det sentrale her. Det er ikke spesialeffektene som holder denne serien flytende. Det er ene og alene denne fantastiske karakteren. I alle fall i de nyere episodene. Det har vært to doktorer siden 2005 (det er de episodene jeg først og fremst har sett. Den første doktoren, i den første sesongen, er spilt av Christopher Eccleston, og han fungerer da vitterlig også), og de har vært veldig forskjellige, men på en eller annen måte klarer de begge å være den samme karakteren: et litt sprøtt geni som kan fikse hva det skal være fordi han har en sonic screwdriver og en TARDIS (Time And Relative Dimension In Space - som ser ut som en liten, blå politiboks) og liker å løpe. Den nye doktoren (sammenlignet med 60-70- og 80-tallets doktorer, later imidlertid til å være en mer tragisk karakter.

Jeg har faktisk en Doctor Who-plakat. Jeg teller på knappene om det er hakket for geeky å henge den opp, eller om jeg kan slippe unna med det fordi jeg har obskure kunstnere og et digert lappeteppe på veggen ellers og jeg dermed kan late som om det har noe med ironisk distanse til plakat-konseptet å gjøre.

Doctor Who spoof with Rowan Atkinson, Jonathan Pryce and Julia Sawalha

Denne er bare morsom hvis du har sett den siste sesongen, tror jeg (men da er den KJEMPEMORSOM! - beklager virkelig at jeg driver og legger til linker etter hvert. Jeg skal slutte når folk begynner å kommentere.)

Comments

Tor,  15.06.08 02:48

Jeg støtter dette. Selv har jeg bare sett fire episoder, men allerede vil jeg si Dr. Who fremstår som en sjarmerende og underholdende serie. Og den videoen med Rowan Atkinson var i grunnen ganske morsom. Anbefales også.

Jørgen,  15.06.08 17:25

Doctor Who er fantastisk! Takk for at du minte meg på den Camilla. Nå har jeg enda mer å se. For øvrig, heng opp plakaten, hvis det er en av disse:



Camilla,  15.06.08 22:04

Jeg vil ha den øverste plakaten der.
Den jeg har ser nok dessverre mer slik ut:


Men uten skrift.

B,  15.06.08 22:41

Hoctor Do?

Jørgen,  16.06.08 12:37

Close enough.

Kjellove,  16.06.08 15:38

Reminds me of my Aunt Agatha.

Jørgen,  16.06.08 17:21

Tut!

Kjellove,  16.06.08 18:48

Pip!

Johannes,  16.06.08 21:17

Aldri sett Doctor Who, men jeg er ganske sikker på at høydepunktet i Doctor Who er når Ricky Gervais' rolle i Extras synker til det nivået der en birolle som sneglemonster i Doctor Who er det eneste han kan få.

Extras: Helt komplett fantastisk.

B,  17.06.08 11:30

Mitt forhold til Doctor Who and the Daleks går helt tilbake til da jeg var rundt 8 år og brukte å besøke nabogutten Leiv Joar. De var av de som hadde fått parabol. Han hadde også et Sinclair pong tv-spill og bilbaneskinner man kunne bygge inne på badet og få matchboxbilene til å hoppe opp i badekaret.

Jeg må ha sett episoden der Doctor Who reiser tilbake og møter Dalekene hundre ganger. Det er også sammen med utallige episoder med Transformers at jeg har et lidenskapelig forhold til roboter. Når jeg tenker meg om kan det også være en bidragsyter til at jeg liker moog synther så godt også. Skikkelig kul melodi.

Jørgen,  17.06.08 21:37

DOC-TOR? ... EX-TER-MI-NATE!

Category
Television
Tags
Doctor Who
tidsreisende
BBC
Views
6040
Google hits
1
Last google search
doctor who karakterer