Duppeditter i utdanningen
I går og i dag har hele realfagbygget vært fullt av folk som tror de eier stedet. Og det liker jeg slett ikke, ettersom jeg liker å tro at det er jeg som eier stedet. Det var fullt av stands over alt, og masse folk som gikk rundt og kikket. Det tok ti minutter å gå gå tjue meter, ytterligere ti minutter å stå i kø i kaffebaren og det føltes egentlig som Storgata i Molde under Jazzfestivalen.
Jeg ble imidlertid litt nysgjerrig, så jeg gikk bort til en relativt lite beøskt stand, og spurte hva som egentlig var greia, og da fikk jeg vite at det var en slags konferanse eller noe om elektroniske hjelpemidler i undervisningen, stort sett rettet mot lærere. Jeg gikk en liten runde bare for å se om jeg så noen av mine gamle, men det gjorde jeg ikke.
jeg merket meg imidlertid at det var urovekkende mange stands som lot til å presentere en eller annen variant av SMARTboard™. For de som ikke er kjent med konseptet, dreier det seg om noe som ligner på en whiteboard, bare at det ligger trykkfølere eller noe slikt i tavlen, og så er det en prosjektor som viser det du skriver. Dette har naturligvis en haug med muligheter, og det var mange sleske fyrer som med slesk selgerstemme forklarte hvorfor det er gunstig å kunne flytte rundt på en tegning av en struts når man skal lære barna å lese. Og jeg overhørte en som sa «Og brukervennlighet henger nøye sammen med teknologi...» og da lo jeg litt for meg selv.
Men jo, SMARTboard™. Jeg ser glatt at det finnes mange fordeler ved å ha en slik ting, men jeg tror vi må passe oss for å tro at det automatisk blir bra undervisning av å skrive på en tavle til 50.000, i stedet for en til 5.000. Jeg er rett og slett veldig skeptisk til alt dette fokuset på elektroniske hjeplemidler i skolen. Kolbenstvedt, for eksempel, han trengte ikke noen IQ-tavle for å gjøre fysikken interessant. Han bare snakket på en slik måte at det virket som om han synes det han drev med var genuint morsomt, og så tegnet han en stor stein som rullet ned en skråning og moste en strekmann, og så lærte alle sammen fysikk. Eller ikke alle da, men de fleste fulgte i alle fall med, og ganske mange lærte det.
Jeg tror det har veldig lett for å bli slik at mange bare står og skriver det de ellers ville skrevet, men på en mye dyrere tavle, og så bruker man kanskje fokuset på elektroniske dingser som en unnskyldning for ikke å holde seg oppdatert på fagfeltet sitt. Noe som antagelig er mye mer viktig, da lærerens interesse for stoffet er avgjørende for om undervisningen blir god eller ikke.
Likedan tror jeg at dette med pedagogikk er voldsomt oppskrytt. Det er i alle fall en smule påfallende at alle jeg har snakket med som har vært på en pedagogikkforelesning sier at det er noe av det kjedeligste og dårligste de har vært med på. Jeg tror rett og slett at noen mennesker har god evner til å lære bort, og noen har det ikke, og hvis man ikke har det, nekter jeg å tro at man kan bli en bedre lærer av å lese en bok med teori om pedagogikk.
Dette minner meg på noe Knut og jeg snakket om her en dag. Han sa at han nesten følte at han burde bli lærer, og vi ble i grunnen enige om at det er et viktig ansvar å ta, det å lære opp nye generasjoner, og spesielt vi som er så bra mennesker (sa Tor beskjedent) burde ta vår del av dette ansvaret. Derfor, hvis du vet med deg selv at du kan ha en god innflytelse på dagens unge, vurdér å bli lærer.
Hmm, kanskje jeg skal vurdere å skrive en lærebok i pedagogikk.
-Tor Nordam
Comments