Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

De store spørsmålene

Jeg spiste middag med Ulf i dag, og på et eller annet vis kom jeg inn på Babylon 5, og de fire spørsmålene. Ulf visste ikke egentlig hva jeg snakket om, så jeg ble nødt til å forklare, og han mente etterpå at det var skremmende at jeg har satt meg så godt inn i en science fiction-serie. Jeg på min side mener at dette er noe alle bør kjenne til, og Presto! der hadde jeg en idé til en artikkel.

I denne artikkelen kommer jeg til å spoile ganske mye, så om noen faktisk går med en plan om å se Babylon 5 for første gang vil jeg kanskje anbefale å gjøre det først, og så heller komme tilbake i morgen.

For å begynne med bakgrunnen, så er altså Babylon 5 en serie som handler om relasjoner mellom karakterer og raser. Eller arter er vel egentlig et riktigere ord å bruke. De fire viktigste gruppene er menneskene og tre ulike fremmede raser. Disse fire er sånn mer eller mindre på samme høyde teknologisk sett, bortsett fra at den ene, Minbari, er noe mer avanserte. Vi snakker sånn omtrent Israel-Palestina i styrkeforhold.

I tilleg finnes det en rekke yngre raser, men også to eldre raser, som er latterlig mye mer avansert enn de andre. Da snakker vi sånn at teknologien deres fremstår som magi for de andre rasene. Disse to rasene har som oppgave å passe litt på de yngre rasere, og de har ganske ulike syn på livet.

De ene, Vorlonene tror på regler, orden og denslags. For å lære noen å kjenne stiller de ofte Vorlon-spørsmålet, som er «Who are you?». Idéen later til å være å finne ut hva du identifiserer deg med, og hva som kjennetegner din person, eller noe i den dur. Jeg vil i grunnen anbefale å se episoden Comes the Inquisitor(2-21) for å få en liten innføring. Det er en ganske bra episode, og jeg tror den kan sees frittstående hvis man aksepterer å ikke skjønne alt.

Den andre rasen, Skyggene, tror på kaos og konflikt. De oppfordrer de yngre rasene til å slåss, fordi det angivelig fremmer utvikling. De stiller Skygge-spørsmålet, «What do you want?», for å finne ut om du er ambisiøs, og hva du er villig til å gjøre for å nå målene dine. I episoden Signs and Portents(1-13) kan man følge Mr. Morden, som går rundt og stiller dette spørsmålet.

Disse to spørsmålene er gjengangere i deler av serien. I tillegg kommer det to spørsmål til litt senere. De stilles av Lorien, som er den aller første intelligente skapningen i universet, og som altså er gammel som alle hauger. Han spør «Why are you here?» og «Where are you going?». Disse spørsmålene blir relevante når Skyggene og Vorlonene begynner å slåss om hvem som har det beste verdenssynet.

Dette med orden og kaos er forresten ganske interessant. Det er jo noe som går igjen mange steder. I Babylon 5 er det Vorlonene (orden) som blir introdusert først, og mitt inntrykk var lenge at de var snille, mens skyggene var slemme. Akkurat som i Sacred Pie, der vi lenge trodde at Jai var snill og Rai var slem. Og akkurat på samme måte viser det seg at de bare virket snille fordi de tilfeldigvis hadde sammenfallende interesser med hovedpersonene til å begynne med.

Det var forresten tatt opp i en artikkel på hjemmesidene til Wizards of the Coast, som lager Magic: The gathering. I Magic er det fem farger, som alle har ulike verdier. Litt lettvint kan man kanskje si at det er svart, som står for død og fordervelse, rødt, som er kaos og energi, hvitt, som er orden og religion, grønt som er liv og livskraft og blått som er litt mer diffust kanskje, men sikkert noe slikt som intellektuelle bragder og manipulasjon.

En av skribentene på nettstedet skrev en artikkel der han blant annet sa at svart ikke nødvendigvis er ondt, og at hvitt ikke alltid er godt, og at alt kommer an på verdier, og hvordan man ser på seg selv, og sammenfallende interesser. Så avsluttet han med å spørre hvilken farge Osama bin Laden ville vært, om han var en figur i Magic.

I diskusjonen som fulgte var det noen som mente at han var hvit, fordi han er en religiøs ekstremist, noen mente han var rød, fordi han kjemper kaos, noen mente han måtte være svart, fordi han enten er ond eller forherliger død eller noe slikt, og så var det noen som mente det var grovt å stille et slikt spørsmål, og sa «I guess U don't care about the people he killed!!!»

Så der har vi det. Mye dyp filosofi fra to scienc fiction-serier og et kortspill. Og husk å se de to nevnte episodene.

-Tor Nordam
Camilla likes this

Comments

Are,  21.04.08 21:37

Battlestar Galactica!

Kanskje jeg skal begynne å se B5 igjen når BSG avrundes seinere i år. Tror ikke jeg har sett mer enn sesong 1, muligens 2, av Babylon 5. Kan dog ikke helt se for meg at det kan matche BSG.

Camilla,  21.04.08 22:24

Battlestar Galactica!

Jeg er enig med Are her. Det er virkelig bra saker. Babylon 5 er også bra, men på en helt annen måte. Den krever mye mer "suspension of disbelief". Noe en jo kan ha godt av å øve på til tider. Ifølge Death, i alle fall.

Johannes,  21.04.08 22:31

I det hele tatt: Her er det mer enn nok materiale til å lage en frisk og fin religion og tjene masse penger.

Hanna Maja,  23.04.08 10:21

Wow, husker jeg brukte å se Babylon 5 når det gikk (på søndager?) på TV2 for mange år siden. Vurderer å kjøre repriserunde. Eller er Battlestar Galactica mer anbefalt? Begge deler kan jeg bare glemme...

Tor,  23.04.08 10:22

Bablon 5 ftw!

Jeg kan ta med sesong 1 på skolen i morgen.

Camilla,  23.04.08 11:12

Du kan vente med Battlestar Galactica. Hvis ikke ender du opp i vente-på-episode-helvetet.

Hanna Maja,  23.04.08 13:18

Jeg har ført meg selv ut i vente-på-episode-helvetet da jeg mistet den ene dvd'en halvveis uti sesong 2 av House (og jeg hadde lånt serien...). Ikke gøy.