Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Er smultringen krum?

For to år siden skrev jeg en artikkel om hvorvidt smultringen er krum. Vi kom ikke frem til noe endelig svar alle kunne være enige i, og nå som jeg har puslet litt med krumning i det siste tenkte jeg å prøve å anvende dette på smultringen for å se om jeg kunne komme frem til noe håndfast. Resultatet inneholder en del matte, så jeg gidder ikke å lage bilder og poste alt som en vanlig artikkel. Dagens artikkel kan dermed leses her.

Forresten, med det samme jeg er i gang, og ettersom jeg har litt plass til overs, la meg bare si at jeg blir sint og frustrert hver gang noen legger ut eller sender meg informasjon i form av en .doc-fil. Jeg blir faktisk sint og frustrert på ekte, og det er en veldig god sannsynlighet for at jeg ikke kommer til å lese det. Nå går det vel kanskje an å åpne alle Word-dokumenter i Open Office, men jeg synes likevel det er på kanten at man på en måte antar at folk har Office. I tillegg finner jeg det ekstremt irriterende å måtte åpne et stort og relativt tungt program for å lese en fil, og det er noe som virker veldig slaskete i å legge ut informasjon i et format som er så lett å redigere.

Videre behøver jeg vel knapt å nevne at det jeg føler når noen legger ut en .doc-fil, blekner i forhold til den vreden jeg opplever hvis informasjon jeg trenger foreligger som en .xls-fil, eller for ikke å snakke om en .ppt. Oioioi, sier jeg bare. Jeg har merket meg spesielt at humanister og kjemikere driver med slikt, men det er sikkert mange andre også, og til alle sammen vil jeg bare be dem om å bli voksne og ta i bruk pdf. Takk og god natt.

-Tor Nordam

Comments

Det er dessverre mange i arbeidslivet som bruker slikt tull. Da jeg drev og samlet div. tallinfo i sommerjobben min i fjor ble all datautveksling til meg via .xls og fra meg via .txt eller .dat. Jeg fikk nogle ansiktsuttrykk som sa "hva, ikke Excel?". Da jeg skrev ut timelisten min til en annen jobb fikk jeg spørsmål om jeg hadde laget et eget program som holdt styr på timene mine. Nei, jeg gjør bare ikke proprietære formater, bhi-atsjh! (Dette sa jeg selvfølgelig ikke til mannen ansvarlig for min lønn.)

Knut,  31.03.08 18:59

Men for å bli litt mer seriøs, smultringen er krum, torusen er ikke krum, og fysikk er kulere enn matte. Torusen oppfyller, som Tor viste, ikke Einsteins feltlikninger for vakum. Vi lukker øynene og ser fremover, og konkluderer dermed at det må være noe der, og at dette noe har masse/energi, evt. masse energi, og dermed gravitasjon og dermed krumning. Altså, smultringen har masse og er krum og noen ganger god (når man ikke tenker på alt smultet...). Men jeg føler at jeg mistet meg selv her nå og jeg ble sulten.

Men altså, som så meget annet kommer dette an på ens synsvinkel. Sett ovenfra er også sultringen krum. Dette kan vi være enige i. Det at du kan gå i en retning og komme tilbake til samme sted burde implisere noe krumt. Med mindre man har fysiske manifestasjoner av matematiske, sykliske grensebetingelser. Men det er jo bare perverst.

Kristian,  31.03.08 20:53

Jeg skjønner ikke hva som er problemet i denne saken Tor? Alle er jo enige. Det er vel mer et spørsmål om alle forstår.

En ting jeg og Knut faktisk er uenig i, er at jeg skiller ikke mellom ordet torus og smultring. Fordi jeg antar at poenget med å bruke smultring er at det er en analogi for et matematisk objekt.

At det ligger i "definisjonen" på ordet smultring at dens matematiske analog skal være "embeddingen" i 3-dimensjoner er for meg nytt, men akseptabelt. Isåfall er smultringen krum.

Nå er det også slik at etter en koordinatransformasjon så oppfyller smultringen Einsteins feltlikninger i vakum, men ikke før. Sfæriske koordinater i det flate rum har samme egenskaper.

Det finnes selvsagt 2 definsjoner på krumming. Og om man spør om et objekt er krumt eller ei, uten å henvise til noen spesifikk metrikk, så er det for meg mest naturlig å spørre om det finnes en metrikk som ikke er krum for det gitte objektet. Det finnes det for smultringen.

Men nå har altså Knut avklart denne saken, ved å definere smultringen slik at den alltid bruker den arvede metrikken fra det 3-dimensjonale rom. Og da er smultringen ikke krum.

Kristian,  31.03.08 20:59

Et interessant spørsmål er det allikevel, for en person som fremdeles husker noe av pedanteriet fra noen matefag? Kan det tenkes at det finnes smultringen i det tredimensjonale rom, hvor metrikken faktisk er flat. Jeg tror det.

Om smultringen blir varmet opp av en syllinder som går gjennom smultringens sentrum. -Så vil den innerste delen bli veldig ruglete, mens den ytre ganske glatt. For de små bakteriene som fortsatt lever på smultringen er den mest interessante metrikken hvor lang tid det tar å gå på de ulike delene av smultringen. De har ikke linjaler, men er selvsagt utstyrt med en indre biologisk klokke.

Om smultringen blir brent på en slik måte at det da tar like lang tid for bakteriene å gå rundt smultingen i en hvilken som helst avstand fra sentrum. Ja, da tror jeg det kan være meningsfullt å kalle smultringen flat! Selv i det tredimensjonale rom.

Kristian,  31.03.08 21:00

En kommentar til, utsagnet: " Det er vel mer et spørsmål om alle forstår."

Er ikke ment som noen frekk kommentar til deg Tor, det er bare at dette er kun en definsjonssak, og derfor ikke noe å være uenig om, bare et spørsmål om å akseptere at det finnes ulike definsjoner.

Are,  31.03.08 23:56

(Og hvis informasjonen ikke skal skrives ut, eller hvis det ikke er viktig at den blir nøyaktig lik på skjerm og på utskrift, er HTML et veldig kjekt format som er kjapt å åpne. Jeg har faktisk mailet og klaget en del ganger til webmastere på steder som legger ut .doc-filer og denslags - rett og slett uproft, er det.)
Category
Miscellaneous
Tags
Views
4439