Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Takt og tone

Da er jeg nettopp tilbake fra en konsert med Trondheim symfoniorkester, og jeg tror jeg skal formulere noen regler for skikk og bruk ved slik anledninger, utover det som står om temaet i Skikk og bruk. Jeg ble nemlig sittende ved siden av en person fra den såkalte «indie»-subkulturen, og han følte åpenbart at han måtte oppføre seg litt annerledes enn alle andre for å understreke sin individualitet.

Jeg må imidlertid ta et lite forbehold. Jeg er ikke skråsikker på at han var en ekte «indie», jeg bare antar det basert på at han hadde hullete, ankelhøye tøysko med tartan-mønster. Det kan vel også være på sin plass å nevne at alt jeg vet om «indie»-kulturen stammer fra en artikkel jeg leste i Dagbladet Fredag. Det dreide seg om en mann som hadde forsket på fenomenet, og han sa for eksempel at han hadde vært i et rom med rundt 50 gutter, som alle var praktisk talt identisk kledd, og som alle påstod at de ikke kledde seg på noen spesiell måte, de bare tok på det som falt dem inn.

Han skrev også at i tillegg til den obligatoriske listen med små, obskure band, pleide de fleste å nevne en eller to mer mainstream artister når de ble spurt om hva slags musikk de likte. Dette for ikke å fremstå som en wannabe.

Men jo, det var denne fyren som satt ved siden av meg. Når konserten var ferdig, og alle begynte å klappe, da følte han åpenbart at det var på tide å demostrere at han var et individ. Han begynte med ganske kraftig, sittende trampeklapping, noe jeg ikke synes hører hjemme på en klassisk konsert. Da dette ikke slo an, eller bare fordi han ikke følte for å holde på så lenge, gikk han over til å prøve seg på slik finger-plystring. Jeg tror jeg har de fleste fornuftige mennesker på min side hvis jeg setter opp følgende to regler for finger-plystring på klassisk konsert:

1: Ikke gjør det

2: Hvis du på død og liv må, prøv hjemme først, så du vet at du faktisk får det til

Deretter reiste alle seg opp, og fortsatte klappingen. Sidemannen min gikk på ny over til trampeklapping, men også denne gangen ble han raskt lei, og prøvde seg med en ny runde plystring, fortsatt bare med pinlige hvese-lyder. Og jeg må bare innrømme at selv om jeg synes han lagde litt vel mye lyd, antok jeg i det minste at han virkelig hadde satt pris på konserten, og ønsket å vise dette. Men der tok jeg skammelig feil.

Etter å ha gjort seg ferdig med plystringen snudde han seg nemlig rundt, bøyde seg ned, og begynte å ta på seg skoene, som han hadde tatt av under konserten. Han stod altså vendt bakover, med rompa i været, og knyttet sko, mens alle andre stod og klappet enda en god stund. Hva i alle dager, sier jeg bare.

Oppdatering:
Jørgen forteller meg at vi antagelig ikke hadde med en «indier» å gjøre, men en «hipster-doofus». Jeg mistenkte egentlig dette, ettersom han ikke hadde trang, svart dongeribukse med lenke, men jeg hadde lyst til å fortelle om mine fordommer mot «indie»-kulturen. Og derfor lar jeg første del av artikkelen bli stående, selv om Jørgen nevnte dette før jeg var ferdig å skrive.

-Tor Nordam

Comments

Tore,  14.03.08 01:01

Deilige fordommer Tor, herlig lesing. Fjortissvartmetallgjenger er jo samme ulla, der de vaser rundt i byen som en uniform svart blob med pigger, og snakker om hvis individualistiske de er. Moro.

Camilla,  14.03.08 01:02

Det er bra du hadde det gøy.
Jeg var på forelesning med Terry Eagleton, jeg.
Hmm, kanskje jeg burde gjøre en artikkel av det.

Kristian,  14.03.08 12:31

Jeg forstår at du ble litt provosert her, men noen kommentarer.

Jeg synes egentlig at etikketen på klassisk musikk-konserter er på ville veier. Man skal altså sitte stille og lyttte til musikken, på en dannet måte. Hvorfor skal man det?

Klassiske konserter burde heller lignet mer på rocke-konserter. (altså mer i den retningen, ikke lik som)

Musikk og bevegelse er nært knyttet i hjernen. Og jeg tror opplevelsen av klassisk musikk kunne blitt bedre, om man slutter med dagens sitte-stille og pent norm. Etiketten burde vært i retning av av at alle tilskuerne sittet og viftet med armene, for eksempel.

Dagens form mener jeg (basert på ting jeg har plukket opp fra andre kilder) henger sammen med en protestantisk/viktoriansk arv. Men det er ikke noe som egentlig tilsier at musikken bør lyttes til på denne måten. Eller?

Jørgen,  14.03.08 13:08

Om jeg vil ha rockekonsert så går jeg ikke på en fremførelse av Mahlers femte symfoni. Skal jeg danse så drar jeg ikke på frijazz. Det handler vel egentlig mest om at musikken må passe til formålet. Klassisk musikk egner seg veldig fint til å sitte i ro og mak og lytte. De små grå får kjørt seg og resten av kroppen kan slappe av. Har det noen større verdi eller hensikt å få alle innslag av kunst-, underholdning- og populærkultur til å ligne mest mulig på hverandre? Jeg forstår at du kommer med kommentarene mest for å kverulere med Tor, men enkelte ganger kan det kanskje være greit å la være. Jeg trodde et lite øyeblikk at jeg leste et debattforum på dagbladet.no.

Sigrid,  14.03.08 14:24

Ærlig talt.
En tulling er en tulling uansett sjanger.

Det er ikke intellektuelt bare fordi det er slagferdig.

Jørgen,  14.03.08 14:56

Sant nok.

Kristian,  14.03.08 19:52

Vel, vel....

Selvsagt skriver jeg delvis for å kverulere, fordi det er morsomt. Og selvsagt overdriver jeg voldsomt, og skriver på en rar måte, fordi jeg trives med å gjøre nettop det. Jeg mener ikke at folk skal sitte å vifte med hendene i konserthaller. Og jeg mener ikke klassisk musikk er på ville veier, bare at etiketten kan bli litt for streng.

Det er ikke mitt mål å kommunisere perfekt eller lage plettfrie argument.

Men å avfeie meg som et typisk innlegg på dagbladet.no, det blir feil. Fordi du vet hvem jeg er. Jeg forventer at du skal kunne tolke det jeg skriver i et velvilligt lys, selv om du godt kan være uenig. Nå følger en noe mer seriøs forklaring, for din skyld.

Mitt egentlige poeng handler om at klassisk musikk ikke har noe som helst med måten man lytter på musikken å gjøre eller måten man kler seg på. Det handler om musikken, ikke om å kle seg fint eller å være musestille. Det er ingen grunn til at klassisk musikk ikke skal være populærkultur og være tilgjengelig for alle som er interessert i høre musikken.

Klassisk musikk egner seg selvsagt ofte til å sitte å meditere over. Men musikk er delvis en kollektiv opplevelse. Og noen ganger passer det seg bedre å høre klassisk musikk mens du snakker om den. All klassisk musikk bør ikke lyttes til i musestille og absolutt ro. Selv om det nesten kun er den formen det har idag. Og det er altså dette jeg stiller spørsmltegn med.
Jeg tror heller ikke klassisk musikk blir ikke bedre av å sitte i dress.

Kristian,  14.03.08 19:54

Og hvorfor går ikke House med legefrakk. Fordi han blir ikke en bedre lege av det.

Jørgen,  14.03.08 19:55

Selvfølgelig skal det sies at jeg sammenlignet det med et innlegg på db.no utelukkende for å provosere. Klassisk musikk er for øvrig en del av populærkulturen. Se bare på Vivaldi og Mozart.

Sigrid,  28.03.08 10:36

:)

Altså, ser at kommentaren min kanskje var i overkant krass, og sett med ekstra kritiske øyne kunne det nesten se ut som om jeg hintet til enkeltpersoner her på calcuttagutta, hvilket overhodet ikke er tilfellet. Så jeg trekker den tilbake.

Men jeg mener fortsatt at man skal være litt varsom med både beskrivelsene og kritikken av andres væremåte, så fremt den er ganske uskyldig vel og merke. Så er jeg også klar over at dette er et (forholdsvis) internt bloggforum, og ikke dagbladet.no, og siden jeg kjenner deg, Kristian, vet jeg at du ikke ville kommentert så lettvint på f.eks. db.no. Heldigvis.

Så, når det gjelder klassisk musikk eller ikke klassisk musikk, vil jeg si at du selvfølgelig har rett ang. antrekk og den slags, men jeg syns hele debatten er meningsløs og burde vært avsluttet for lengst, og dermed mener jeg at man bør avstå fra å kommentere den. Jeg ville bare kommentere det.