Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Sivilforsvaret

Jeg har sikkert tidligere fortalt historien om mitt forhold til militæret, men for nye lesere kan jeg kjapt oppsummere:

I løpet av våren, året etter videregående, ble jeg innkalt til Garden. Da var jeg allerede i gang med utdanning, så jeg søkte utsettelse, noe som forsåvidt er en vittig historie i seg selv. Jeg gikk inn på militærets hjemmesider for å finne adressen til Vernepliktsverket, og fant en adresse i Oslo. Naturlig nok sendte jeg søknaden min dit, og så tenkte jeg ikke noe mer over saken. Etter en stund begynte jeg imidlertid å lure på hva som egentlig foregikk, og dagen før jeg egentlig skulle møtt opp ringte jeg for å få vite hva som skjedde.

Da viste det seg at jeg egentlig skulle sendt søknaden min til Trondheim, siden jeg bor i Midt-Norge, og at en eller annen slask som hadde førstegangstjeneste ved kontoret i Oslo antagelig kastet søknaden min i søpla. Men jeg fikk utsettelse etter litt hektisk faksing og slikt.

Senere ble jeg innkalt og fikk utsettelse tre ganger til, før jeg endelig, for et år siden fikk et brev om at forsvaret ikke ville ha meg likevel. Da trodde jeg i grunnen jeg var fri, men så, for et par måneder siden, fikk jeg et brev om at Sivilforsvaret hadde overtatt meg. Først måtte jeg sende inn et skjema med informasjon om hva jeg driver med, eventuelle skills jeg har, og hvilken størrelse jeg foretrekker på ulike uniformsplagg, og så fikk jeg et brev nå, der det står at jeg har fått midlertidig fritak for tjeneste ettersom jeg er student, og at jeg må sende inn kopi av studentbeviset mitt.

Jeg fikk dessuten en fargerik brosjyre som skulle beskrive hva Sivilforsvaret driver med, og jeg rakk såvidt å bla gjennom den før jeg rotet den bort. Jeg fikk ikke med meg så mye, men jeg festet meg ved et bilde av en veltet lastebil. Ved siden av lastebilen gikk det nemlig en fyr fra Sivilforsvaret, og han bar med seg en kasse Pepsi. Jeg tolker det dermed slik at jobben min i Sivilforsvaret kommer til å gå ut på å plyndre veltede lastebiler. Og det kan jo bli gøy.

Jeg lurer imidlertid også på å fortelle historien min til media. Etter såpass mye frem og tilbake må jeg vel snart kunne betrakte meg selv som en «kasteball i systemet», og slike er det jo populært å skrive om.

-Tor Nordam

Comments

Finn Arne,  04.03.08 17:31

Jeg fikk også et brev fra Sivilforsvaret for en 7-8 år siden. I skjemaet mitt vektla jeg slike mad skillz som mitt grunnfag i filosofi, og ikke stort mer, og siden har jeg ikke hørt fra dem. Håper det forblir slik... Men du kan jo f.eks. framheve dine fantastiske bloggskrivingsferdigheter, Sivilforsvaret trenger sikkert flere bloggere med sterke meninger.

Arne,  04.03.08 18:10

Jeg tjenestegjorde faktisk på vernepliktsverket i Oslo, på Akershus Festning. Mitt inntrykk og mine erfaringer derfra gjør at det er veldig enkelt for meg å se for meg at du sikkert har helt rett i at en eller annen tomsing på kontorene der bare kastet søknaden din i bosset.

Kanskje jeg burde skrive en artikkel om mine opplevelser på festningen :) Historien om hvordan det hadde seg at jeg kunne komme unna med å dukke opp en og en halv time for sent hver eneste dag, f.eks, eller hvordan jeg moret meg med å sende ut falske innkallelser til venner og familie.

B,  04.03.08 18:13

Verneplikt er for tomsinger.

Tor,  04.03.08 18:30

Det er jo godt å høre at det ikke er så heftig aktivitet i Sivilforsvaret. Dessverre var jeg dum nok til å innrømme at jeg kan å kjøre bil og truck, og dessuten har jobbet på lager. Jeg burde sikkert sagt at jeg er flink til å lese eller noe slikt i stedet.

Jeg tror forresten det er en stund siden de endret design på skjemaene sine. Det var i alle fall en rute der man kunne krysse av hvis man hadde erfaring som radioreparatør.

Tore,  04.03.08 19:51

Jeg fikk brev fra sivilforsvaret om at jeg var "slettet fra rullene", så de har vel konkludert med at jeg er ubrukelig...

Tor,  04.03.08 20:29

Håper de finner ut det samme om meg. Skjønt, det frister jo litt å plyndre lastebiler.

Jeg ligger imidlertid an til å bli et par dager for sen med å sende inn kopi av studiebeviset mitt, så kanskje de får et dårlig inntrykk av meg.

Anders K.,  04.03.08 22:14

Forsvaret oppdaterte i hvert fall skjemaene sine etter 11. september. Det var i 2002 en gang at jeg fikk en fargegrik brosjyre hvor de høflig spurte om jeg ville begynne på offisersskolen, eller hva det heter. Nå var dette lenge etter at jeg var fritatt, og jeg vet ikke helt hvorfor de trodde de kunne overbevise meg nå, men jeg la i hvert fall merke til at helt nederst på søknadsskjemaet stod det, i en annen skrifttype enn resten: "Er du, har du noengang vært, eller kjenner du noen som er medlem av en terrorgruppe og/eller ekstremistisk organisasjon?" Ja eller nei.

Jeg må også nevne at folk født etter midten av 1981 (jeg er fra juli), kom inn i systemet like etter den nedbemanningen hvor de gikk vekk fra sinte intervjuer av militærnektere, og bare sa ja uansett. Det førte til at jeg slapp å svare på hva jeg ville gjort hvis noen truet familien min med våpen, mens andre måtte bruke ett år i siviltrøya hvis de ikke svarte godt nok. Jeg synes jeg var heldig med den, ettersom jeg ikke tror noen kommer til å true familien min med våpen noen gang. (I så fall ville jeg likevel være i stand til å skyte dem ned, selv uten grønne klær og artilleristøtte.)

Uansett trodde jeg inntil nå at Sivilforsvaret var de som kom og roet gemyttene når folk går berserk og tenner på biler og plyndrer fjernsynsforretninger. De går altså rundt og stjeler Pepsi fra ulykkessteder. Det er skuffende.

Carl Andreas,  04.03.08 22:40

Jeg var på sesjon da jeg var 18 og var i grunn positivt innstilt til hele greia (anser militæret som en kjekk erfaring til senere i livet). Jeg informerte om hvor jeg ville og når jeg var ferdig på vgs (ett år senere enn det som er vanlig, siden jeg hadde 4-årig vgs). Det varte og det rakk, men jeg hørte aldri noe mer, så jeg søkte meg inn på høgskole og var nesten ferdig med mitt andre år (av fire) på hemmaHøgskolen i hemmaHedmark da jeg en dag i april (22 år gammel, fire år siden sesjon) fant et brev fra Forsvaret i postkassa mi.
... Ja, dette var MIN postkasse, da jeg har kjøpt kåk i steden for å leie i lugubre studenthjem eller hos rare hedmarkinger som egentlig bare vil ha jenter i hyblene sine. Jeg har derfor et lån på x > 800 000 kr, noe som er lett tilgjengelig å finne ut av for de som har interesse av det ...

Tilbake til brevet: I brevet stod det at jeg var innkalt til førstegangstjeneste i Ingeniørbataljonen på Skjold i Finnmark (hurra, jeg fikk da faktisk førstevalget mitt! Ikke verst bare det), oppmøtedato var 18. januar 2008, eller noe sånt. Så jeg fylte ut svarslippen som fulgte med, der jeg fylte ut at jeg snart skulle til å begynne på mitt 3. studieår i en 4 års utdanning, og sendte inn svarslippen min. I brevet stod det forresten også at jeg ville få nærmere beskjed om innkallelsen to mnd før denne skulle finne sted, det vil si i november 2007. November kom og gikk, desember, jul, nyttår (guete rutsch us dr Schwiiz) passerte, januar kom og gikk, februar også, nå er vi i mars. Jeg har ikke hørt noe mer. Ikke brev, ikke telefon, ikke mp på døra, så jeg kan ikke ha gjort noe galt.

Så... Hva skjer egentlig nå? Kan jeg vente meg brev fra sivilforsvaret? Er grunnen til at MPene ikke har kommet på døra mi at de ikke har kommet til navnet mitt på lista enda? Er jeg ute av systemet?

Vi burde egentlig samle sammen noen historier og gå til media med det. Jeg lurer virkelig på hva Forsvaret klurer med. Ikke rart at det avdukes kjempesprekker (finansielle, din gris!) i hytt og maskingevær der, når de ikke engang klarer å organisere innkallelsen av førstegangstjenende engang...

Vegard,  05.03.08 17:57

Jeg er født i april 1981 og måtte gjennom ett en-timers intervju per telefon med en eller annen idiot på politistasjonen i Ålesund. Han hadde en lang liste med spørsmål, som ble stadig mer nærgående og personlige. Han hadde tydeligvis fått beskjed om å skrive alt på data. Siden han brukte den velkjente LFT-metoden, trolig ved å bare bruke høyre pekefinger, tok det fryktelig lang tid. Og så, vips, to år senere ble jeg innkalt og avtjente 14 måneders siviltjeneste. Jippi.

Kjellove,  05.03.08 18:00

Anders Q.: «Jeg synes jeg var heldig med den, ettersom jeg ikke tror noen kommer til å true familien min med våpen noen gang.»

Vi svarer: – Nei, nettopp; det skjer jo aldri en selv!

Carl A. Q.: Jeg vil tro Forsvaret tenkte «student. Vi gidder ikke mase før han er ferdig, og sparer litt regnskog.» Og var det ikke Kristin Krohn Devold som gikk under navnet Milliardsprekken?

Anders K.,  05.03.08 22:21

Vi bor i verdens rikeste land, i 2008. Det betyr ikke at sprit og bensin skal være gratis for alle, men det betyr at svært få av oss vil oppleve å bli truet med våpen.