Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

I advice you to get a career

Jeg har begynt å vurdere en ny karriere. Som øksemorder.

Min filosofi er at det er sjelden noen grunn til å ta ting innover seg. Det er bedre å ha en litt ironisk distanse til det meste. Være avslappet i sinnet og se ting utenfra eller noe slikt. Jeg prøver derfor å ikke la ting irritere meg, men det er likevel noen ting som gir meg lyst til å gå ut og hogge og drepe, og det er først å fremst det å kaste bort timesvis på et dataproblem uten å komme noen vei.

Slik som for eksempel når jeg prøver å få en Mac og en PC til å kommunisere med hverandre, og Macen finner PCen, men påstår at den ikke har noen disker, mens PC nekter for at det finnes noen Mac. Eller når jeg forsøker å få to PCer til å snakke sammen, og den ene finner den andre, men ikke motsatt.

Jeg nevnte tidligere at jeg forsøkte å installere NumPy og SciPy. Det tok ekstremt lang tid, men det krevde ikke så mye av meg, så det var i grunnen greit nok. Det som ikke var greit nok var at det ikke fungerte. Men, jeg lot meg ikke frustrere, og jeg prøvde å installere en gang til, på en anne måte. Denne gangen brukte jeg fink (der det viste seg at pakkene fantes, men bare under unstable), og det tok faktisk enda lengre tid, noe jeg ikke hadde trodd var mulig.

Fortsatt var det imidlertid ikke noe stress involvert, det var bare å sitte å se på at det skjedde ting i terminalen i omtrent fire timer. Og jeg satt ikke og så på engang, så det var i grunnen greit. Jeg innrømmer likevel at jeg ble en smule irritert da jeg oppdaget at det fortsatt ikke fungerte. Den irritasjonen jeg følte da bleknet imidlertid i forhold til det jeg opplevde da det viste seg at python selv hadde sluttet å fungere.

Hvis jeg hadde vært av den litt mer hissige typen regner jeg med at jeg kunne blitt en ganske mektig Sith lord etter denne episoden. I stedet for å bruke sinnet mitt til å smadre laptopen min valgte jeg imidlertid å google etter noe skrevet av noen andre med problemer. Og det fant jeg faktisk. Jeg fant en side skrevet av en fyr som lot til å ha peiling, og som nylig hadde opplevd et disk-krasj, så han beskrev hele installasjonsprosessen. Mye mer betryggende enn de sidene som sier

This assumes that you have fftw and gcc 4.0

og enda mye mer betryggende enn de som ikke sier hva de forutsetter. Han skriver dessuten følgende:

Here's a fun one. Apple ships GCC version 4 with Tiger. GCC 4 is OK, but it changed the standard for linking object files together from how GCC 3 did it. Now, we'll need to link together a lot of C and Fortran code for SciPy (which wraps lots of high-performance numerical libraries, which are mostly written in Fortran). So we'll need to use a single linking style -- that of gcc3 or of gcc4. Now g77 is the GNU fortran compiler that works with gcc3, and gfortran is the one for use with gcc4. Unfortunately, gfortran sort of sucks, in that it is known to generate incorrect code, especially for PPC chips. So, unless you've got an Intel Mac, we will have to use gcc3 and g77. (The gcc3 Apple supplies for Intel macs is known to suck, so on Intel you should use gcc4 and gfortran.)

Anyhow, this means that we'll need to tell gcc to use version 3 and not version 4 for the code we compile to link with scipy. Skip if on an Intel Mac. Also skip if you're on OS X 10.3, because gcc3 is all you've got in that case.


Og det er jo veldig gøy, for det andre stedet jeg leste sa de at jeg måtte passe på å bruke gcc 4.0, mens her sier han altså at jeg må passe på å ikke bruke den. Jeg velger imidlertid å stole mest på denne fyren, dels fordi han forklarer hvorfor jeg må bruke gcc 3.0, men også fordi han skriver dette:

These instructions show how to (on OS X) download a .dmg disk image containing a .pkg installer, mount the image, install the package, and unmount the image, all from the command line. You could also just do it from the finder with double-clicking, but this shows how hard-core I am!

curl -O http://metissian.com/downloads/macosx/subversion/subversion-client-1.3.1.dmg
hdiutil attach subversion-client-1.3.1.dmg
sudo installer -pkg /Volumes/Subversion Client 1.3.1/SubversionClient-1.3.1.pkg -target /
hdiutil detach /Volumes/Subversion Client 1.3.1


Man må jo bare beundre en slik fyr.

Hmm, det slo meg akkurat at jeg ikke vet om det er en fyr. Men det er nok mest sannsynlig, så jeg antar det. Det er litt påfallende i grunn, dette med jentefag og guttefag. Grunnen til at jeg driver og krangler med Python i utgangspunktet er jo at jeg tar faget Numerisk fysikk, og der er det nøyaktig to jenter, og ca 30 gutter på forelesning, mens i dag morges for eksempel, gikk jeg forbi et rom med omtrent 50 personer på forelesning, og der var det bare to-tre gutter å se. Jeg prøvde å sjekke hvilket fag det var, men det stod ikke på timeplanen.

Nuvel. Nå driver jeg i alle fall og installerer disse pakkene på nytt, og jeg er i grunnen lykkelig og avslappet igjen, i stor grad på grunn av alle de vittige tingene som står innimellom alle kommandoene. For eksempel:

Now we get the Fortran compiler (this is OS X-specific). We'll just grab a pre-built binary of the compiler, since even I agree that compiling a compiler is overkill.


En annen ting som slår meg er at det ville være veldig lett å sette opp en felle for slike folk som meg. Jeg sitter jo bare og stort sett skriver av sudo-kommandoer fra en tilfeldig hjemmeside, så det ville antagelig være en smal sak for en l337 h4x0r å skrive en rekke kommandoer som i praksis ga ham kontrollen over alt mitt jordiske gods.

Uansett, poenget er at jeg håper det funker denne gangen, men hvis ikke vurderer jeg altså å bli øksemorder i stedet. Eller kanskje jeg skal bli en l337 h4x0r og sette opp en slik ond side med slem kode som tar over maskinen til folk.

-Tor Nordam

Comments

Carl Andreas,  08.02.08 20:18

er vel viktig at gcc og det der er samme versjon som kjernen ble kompilert med også?

Tor,  08.02.08 20:29

Kjernen? Jeg har da vel ikke kompilert min egen kjerne, jeg bruker da Mac.

Carl Andreas,  08.02.08 20:43

k. men kjernen er uansett kompilert på et eller annet tidspunkt :p Jeg har heller ikke kompilert min egen kjerne, jeg bruker da Ubuntu ;)

EDIT:

~$ sudo apt-get install python-scipy
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following extra packages will be installed:
atlas3-base fftw2 gcc-3.4-base libg2c0 libmpich1.0c2 libnetcdf3 libufsparse
python-numpy python-numpy-dev python2.4 python2.4-minimal
Suggested packages:
atlas3-3dnow atlas3-sse atlas3-sse2 refblas3 lapack3 fftw-dev mpich-bin
netcdf-doc python-numpy-doc python-numpy-dbg python-profiler python2.4-doc
The following NEW packages will be installed:
atlas3-base fftw2 gcc-3.4-base libg2c0 libmpich1.0c2 libnetcdf3 libufsparse
python-numpy python-numpy-dev python-scipy python2.4 python2.4-minimal
0 upgraded, 12 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 21.8MB of archives.
After unpacking 73.9MB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]? y

trall

Etter ti sekunder gikk jeg og satte på kaffetrakteren

trall

Etter et par minutter hentet jeg nytraktet kaffe og fant dette i terminal

Setting up python-numpy-dev (1:1.0.3-1ubuntu2) ...
Setting up python-numpy (1:1.0.3-1ubuntu2) ...

Setting up python-scipy (0.5.2-9ubuntu4) ...

Processing triggers for libc6 ...
ldconfig deferred processing now taking place

Tada!

hmm, nå må jeg bare finne ut hvordan jeg kjører disse programmene oO

Tor,  08.02.08 22:45

Jeg har nå offisielt gitt opp.

Og med det mener jeg at jeg akter å installere ubuntu på Macen min.

Kristian,  08.02.08 23:46

Hva med å installere Matlab? Du kan gjøre veldig masse numerikk der, og det er jevnt over veldig gode algoritmer i bibliotekene, og ingen hindrer deg i å skrive algoritmer selv i det.

Selv om det ikke er det beste programmet til å gjøre programmering i, så er det en fin start for å vende seg til det. NTNU har lisens, og trolig blir det lite drit med det om du kjører det fra din egen maskin.

Tor,  09.02.08 00:10

Hah! Skal jeg liksom gi opp, bare fordi jeg har gitt opp? Nånei, det går ikke.

Carl Andreas,  09.02.08 00:16

:) du kan jo kjøre ubuntu som en virtuell maskin under macosx også, så slipper du å begynne å repartisjonere etc...men hvis du vil gå for en full installasjon er det ingenting som er bedre enn det ;)

Etter mine erfaringer skulle du ha ubuntu på beina i løpet av 20 minutter, litt avhengig av hvor store partisjoner du skal ha..

Oh, hadde vært gull om du skrev en liten tekst om ubuntu på mac som jeg kan bruke i en forumtråd på hw.no

Tor,  09.02.08 09:32

Jeg tror den teksten hadde inneholdt for mange stygge ord til at du kunne poste den.

Mine erfaringer med linux tilsier at jeg etter et par timer fortsatt ikke har ubuntu på beina. Men du kan gjerne foreslå en måte jeg kan partisjonere disken uten å formatere den, så skal du ikke se bort fra at det blir både linux og artikkel.

Tor,  09.02.08 10:36

Det viser seg at Python fortsatt fungerer fint, og at jeg har greid å installere NumPy, men ikke SciPy. Jeg greier meg imidlertid fint med NumPy, så da er det ikke noe mer å bråke om.

Anders G.,  09.02.08 10:38

Are har vel konvertert til Ubuntu på MacBooken sin om jeg ikke husker helt feil, men det kan han sikkert oppklare selv etterhvert.

Eivind,  09.02.08 12:58

Jeg trodde halve/hele vitsen med å kjøpe Mac, bortsett fra trendy kafé-utseende, var OSet? Hvis man skal likevel skal kjøre Ubuntu kan man vel kjøpe seg en Fujitsu-Siemens til 3995,- istedet?

Camilla,  09.02.08 13:15

Det trodde jeg også, Eivind.

Carl Andreas,  09.02.08 18:20

Tor, som nevnt er en virtuell maskin et alternativ. Da må du bare installere VMware, qemu eller en annen VM-klient, opprette et virtuelt harddiskbilde og installere på det, men da bør du ha en cpu med vm-støtte. Kommer vel litt an på hvilken mac du har.

Ellers kan du jo resize disken din på årntli med gparted eller noe lignende. Men ta for Gud, Allah og Jehovas skyld backup først.Og ha kaffe på termos, for det kan ta TID.. Jaja, nå skal jeg på julebord!

Eivind,  09.02.08 20:00

Ja, gparted tar tid... Beregn både middag, dessert og kaffe på termos.

Tor,  09.02.08 21:05

Men gparted liveCD funker ikke på powerPC, og tilsynelatende finnes det ingen partisjonsverktøy som kan partisjonere en hfp+-disk uten å formatere den.

Og jeg er ikke så masochistisk at jeg har lyst på linux når jeg ikke trenger det, så jeg har i grunnen gitt opp. Og med det mener jeg at jeg har gitt opp å installere linux.

Eivind,  10.02.08 15:48

Installér Leopard istedet.

Tor,  10.02.08 16:40

Leopard er kanskje bra og nesten magisk, men jeg tviler på at det vil gi meg en Intel-prosessor.

Knut,  19.02.08 23:26

Regn i Octave eller eget program (som du skriver i Lisp eller noe annet fornuftig) og plott i gnuplot. Tiger på Intel er en latterlig god linux distro. :)

For en stund siden ble jeg gitt noen bilder jeg måtte se på i et eget win.prog. Det i seg selv er jo helt tullete.. For å løse problemet gjorde jeg en ledig minnepinne om til en win VM. Funket bra, og maskinen min er fremdeles fri for Microsoft-produkter.
Tor,  20.02.11 13:55

Det er helt utrolig hvor mye enklere livet mitt ble etter at jeg fikk meg en Intel-Mac, og oppdaget Macports. Og fikk litt mer grepet på kompilering og slikt.
Tor,  08.02.13 07:42

Livet var hardt, i hine hårde dager. Forøvrig:
Carl Andreas: er vel viktig at gcc og det der er samme versjon som kjernen ble kompilert med også?

Nei, det spiller ingen rolle. Jeg aner ikke hva kjernen min er kompilert med, men det funker helt fint å kompilere programmer med forskjellige versjoner av GCC, eller for den saks skyld Cray, Intel eller PGI, og kjøre dem på samme maskin.
Category
Technology
Tags
python
mac
NumPy
SciPy
kompilering
PowerPC
Views
5181