Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

40% kvinner

I dag har jeg bestemt meg for å mene litt. Det skal man nemlig gjøre når man er voksen, i følge Trond Viggo. Det jeg skal mene ting om, er noe jeg har diskutert med flere i det siste, nemlig kvotering av kvinner i styrer. Etter å ha tenkt meg litt om, har jeg kommet frem til at jeg er for denne praksisen, og det er det flere grunner til. Men la oss først kikke litt på argumentene mot, som jeg har hørt fra flere (inkludert en kvinne).

Ved å innkvotere kvinner sikrer man ikke at den objektivt sett mest kompetente personen får jobben. Man risikerer å få styrer der 40% av medlemmene ikke har erfaring fra bedriften, og man gjør det dessuten lett å tenke at en kvinne i et styre bare har fått jobben på grunn av kvoteringsregelen. Og hvis vi kvoterer inn kvinner, burde vi ikke da også kvotere inn innvandrere, homofile, menn med langt hår og andre potensielt u-likestilte grupper?

Jeg tror imidlertid, og jeg understreker at jeg tror, at det er en smule kompis-greier ute og går i mange av dagens styrer, som sørger for at det heller ikke uten kvotering nødvendigvis er den mest kompetente personen som blir valgt. Jeg tror videre at styrestillinger i mange tilfeller går til den som har den mest imponerende CVen, som ofte er den som enten er flinkest til å blåse opp ting til å høres imponerende ut, eller den som vanskjøttet flest organisasjoner i studietiden, kun med det mål for øye å få en lang CV.

Videre tror jeg at det finnes nok kvinner i Norge med relevant utdanning og gode karakterer til å fylle opp styrene i landets bedrifter. Jeg tror dessuten at en vesentlig del av mennene i styrer i store bedrifter aldri har tatt i en skiftenøkkel, så det med erfaring fra bedriften er ikke noe godt argument. Et sted må man dessuten begynne hvis man skal samle erfaring. Hvis vi krever kvinner i styrer nå, vil vi kanskje ha litt mange ferskinger i styrene fremover, men neppe nok til at det skaper problemen, og om fem år vil det ikke være noe problem lenger.

Når det gjelder holdningen til kvinner i styrer er det mulig det vil være noen sure miner her og der, men jeg håper å tror at dette vil være et lite og raskt forbigående problem. Når det gjelder kvotering av andre tradisjonelt underrepresenterte personer er jeg ikke helt sikker på hva jeg mener, men jeg ser slett ikke bort fra at kvotering av personer med innvandrerbakgrunn også kan være en god idé. Spørsmålet er i såfall hvor det stopper, ettersom vi åpenbart ikke kan ha lover som krever at ethvert styre skal være et representativt utvalg av befolkningen på alle måter. Jeg er ikke helt sikker, men inntil videre nøyer jeg meg med å være for kvinnekvotering.

-Tor Nordam

Comments

Kristian,  28.01.08 21:21

Fint at du mener noe Tor, jeg synes du har flere gode poeng itilegg.

En ting jeg er opptatt av å få fram er at dette ikke er likestillingskamp for samfunnet generelt. Dette er en elite-likestillingskamp. Fordi dette gagner elite-kvinner, og det er noen kvinner med svært mange styreplasser nå som gagner veldig godt av dette tiltaket.

Det vil ikke si at det ikke er et bra tiltak for norsk næringsliv på sikt, her er jeg usikker, og mener derfor ingenting. Det er derimot et noe uvesentlig tiltak, - for de fleste av oss.

Tor,  28.01.08 22:25

Men holdingen til kvinner i styrer sier noe om holdningene i samfunnet. Det er ikke bra om man er vant til å tenke at kvinner ikke kan ha makt.

Kristian,  28.01.08 22:34

Ok, enig, det var noe som gjør det litt mer vesentlig.

Ulf,  28.01.08 23:29

Om man ikke leser «The Game» eller tilsvarende og lærer seg spillereglene, så har kvinnene makten på kjøttmarkedet! Det synes jeg er mer enn nok.

Tor,  29.01.08 10:02

For ikke å snakke om hvis du leser The Secret, da er det ikke grenser for hva du kan gjøre. Litt som å bruke kraften. Hvis du forstår dette vil du bli usynlig.

Johannes,  30.01.08 01:24

Det har vært mye snakk om de kvinnelige styrerytterne, og det er greit nok at de får høre det, vel og merke om de mannlige styrerytterne også får høre det. Sånn jeg ser det er denne lovens største styrker de følgende to tingene:
1. Det plasserer Norge ganske suverent i tet som mest progressiv i verden på akkurat dette feltet. Det synes jeg er kult.
2. Det gir en kjønnsmessig utjevning av styrekompetansen. Foreløpig er det kanskje forholdsvis få kvinner som innehar "formell" styrekompetanse, men det er jo nettopp det denne loven gjør noe med på en ypperlig måte.

Jeg er vel en kjempetilhenger av bortimot all form for affirmative action. Spesielt er jeg gira på å innkvotere innvandrere i politiet og rettsvesenet, både for å korrigere hvite politimenns skjeve inntrykk av innvandrere og for å øke enkelte innvandreres respekt for politi og rettsvesen. Det er ikke en vidunderkur, men jeg tror det vil ha positiv effekt.

Ellers anbefaler jeg følgende link: BBC om norsk styrekvotering

Kommentarene fra folk rundtomkring i verden nederst er forøvrig fornøyelig lesning. Legg ellers merke til Ms Perrons som uttaler seg. Hun er jommen en av lærerne mine på skolen. :)
Category
News commentary
Tags
kjønnskvotering
Views
4671